Laoswortel

galangawortel

Laos of galanga is een op gember lijkend kruid. Vaak vind je laos alleen in poedervorm. Jammer, want met verse laoswortel maak je de lekkerste recepten. Bovendien is de smaak een stuk intenser en leent de wortel zich zeer goed voor het maken van poeder of het invriezen hiervan.

Laos heeft bijna dezelfde smaak als gember maar is wel milder. Bovendien zit hier een vleugje citrus bij, waardoor het net wat anders smaakt. Dit kruid is een zeer goede vervanger voor gember en peper, juist vanwege de vergelijkbare smaak en eigenschappen. Kun je niet goed tegen gember of peper of wil je deze vanwege de te sterke smaak vervangen? Kies dan voor laoswortel.

Positieve eigenschappen van laos

Gebruik je laos vanwege de bijzondere smaak of de positieve (medicinale) eigenschappen? Aan laos worden namelijk een aantal geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Hoewel niet altijd wetenschappelijk bewezen is laoswortel al eeuwenlang een bekend alternatief geneesmiddel.

In deze tijd vind je laoskruid in voedingspreparaten. Het dient vooral om de mannelijke zaadkwaliteit te beïnvloeden. Ook kan het de menstruatie opwekken. Deze wortel werkt net als gember tegen misselijkheid of buikkrampen maar ook tegen maagkrampen of kramp aan de galwegen.

Belangrijk om te weten: kruiden en specerijen dienen nooit ter vervanging van medicatie of een medische behandeling. Gember en waarschijnlijk ook laos kan medicatie zoals bloeddrukverlagers negatief beïnvloeden. Gebruik je laoswortel vaak en neem je medicatie in, vraag dan altijd aan een arts of dit samen gaat.

Waar vind ik verse laoswortel?

In de supermarkt vind je laos in poedervorm. Je hebt de keuze uit bekende merken waaronder Conimex, maar ook de goedkopere huismerken.
Laoswortel is vers moeilijker verkrijgbaar. De betere supermarkt heeft deze in het assortiment. Soms is dit kruid alleen in bepaalde seizoenen of periodes verkrijgbaar. Overigens is deze wortel niet aan een bepaald seizoen gebonden en zou bij de betere winkel dan ook het hele jaar in het assortiment moeten zitten.

Soms vind je laoswortel op de markt maar beter nog op de Indonesische of Thaise markt. Ook de Indonesische supermarkt of groentewinkel verkoopt laoswortel (toko). Het is soms even zoeken, maar het is gelukkig wel in eigen land verkrijgbaar.

Laoswortel online bestellen? Een aantal webwinkels bieden wel laospoeder maar geen verse laoswortel aan. Dit komt omdat verse producten minder geschikt zijn om per post te verzenden. Uiteraard kun je dit wel bij een supermarkt met bezorgservice bestellen, mits ze dit ook in het assortiment hebben.

Laoswortel schillen en fijnsnijden

Moet je laoswortel schillen? Ja, je verwijdert de buitenste laag. Dit doe je met een dunschiller, zodat er zo min mogelijk verloren gaat. Vervolgens kun je de wortel met een scherp mes fijnhakken. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een knoflookpers. Stop kleine stukjes laoswortel in de knoflookpers en pers deze samen. Vang het vocht en het uitgeperste gedeelte in een kommetje op.

Laoswortel bewaren: in koeling of invriezen

Je kunt laoswortel goed in de koeling bewaren. Zorg dan wel dat het in plastic verpakt zit, zodat de wortel niet uitdroogt of schimmelt. In de diepvries is deze wortel enkele maanden houdbaar.

Tip: snijd de laoswortel voor het invriezen in blokjes van 1 – 2 centimeter. Dit is handig, omdat je zo bij elk gerecht niet een hele wortel uit de vriezer moet halen.

Laos in gerechten gebruiken

Deze wortel heeft een lichte gemberachtige smaak en doet ook nog eens fruitig aan. Hierdoor is het de ideale smaakversterker in soepen, sauzen en bouillons. Voeg laos ook toe aan een currypasta of salade. Meer inspiratie nodig? Denk dan eens aan een stoofpot, rundergebraad, schapenvlees of een haringgerecht.

Relevante artikelen: