Matcha thee, een gezonde groene thee

Ben je al bekend met matcha thee? Dit is een groene theesoort uit Japan. Matcha behoort tot de superfoods, en dat is niet voor niets. Deze groene thee bevat namelijk 10 keer zoveel antioxidanten als gewone groene thee.

Uitleg over matcha

Matcha thee

Misschien heb je nog nooit van matcha gehoord. Dit is een superfood, en superfoods zijn razend populair. Matcha is een groene thee met een oorspronkelijke herkomst in China, waarbij de Japanse boeddhisten hun eigen tradities aan matcha hebben meegegeven.

Matcha is verkrijgbaar als thee in poedervorm. Hierbij verschilt het van de traditionele theezakjes of losse theebladeren. Je lost het poeder in een glas warm water op, maar het kan ook in melk.

Kruidenthee koop je eenvoudig en snel bij Bol.com >>

De gezondheidsvoordelen van matcha thee

Hoe gezond is deze groene thee? Van groene thee is bekend dat het de nachtrust bevordert en de stofwisseling versnelt. Hiermee staat vrijwel vast dat groene thee hartstikke gezond is. Hoe zit het dan met matcha thee? De theeplant waarvan matcha afkomstig is produceert cafeïne en L-Theanine. Deze stoffen hebben een rustgevend effect. Dit effect merk je overigens ook bij normale groene thee.

Gezond, want rijk aan aminozuren, mineralen en vitaminen

De groene matcha thee is rijk aan aminozuren maar ook aan mineralen en vitaminen. Een goede ondersteuning voor het immuunsysteem (afweersysteem). Het is daarom een prima keus om regelmatig van deze thee te genieten.

Matcha thee kom je ook veel bij traditionele Japanse theeceremonieën tegen. Dit is een traditie waarbij theedrinken een vorm van kunst is.

Smaakversterker bij verschillende gerechten

Matcha thee oftewel het poeder wordt ingezet als smaakversterker bij verschillende gerechten. Bijvoorbeeld bij het maken van ijscrème maar ook matcha latte. Dit is een heerlijk melkdrankje van Japanse groene thee. Niet te verwarren met latte macchiato (espresso met warme melk).

De kwaliteit van deze groene thee

Voordat je matcha thee koopt moet je meer weten over de kwaliteit. Deze thee wordt namelijk ingedeeld in drie kwaliteiten. De hoogste kwaliteit heet ook wel de ceremoniële kwaliteit. Deze groene thee wordt gebruikt in boeddhistische tempels. Voor jou als leek kan de smaak niet veel verschillen van een mindere kwaliteit. Je ziet het wel in de prijs terug.

De meeste mensen kiezen voor matcha thee van culinaire kwaliteit. Dit is een stuk goedkoper en geschikt voor regelmatig gebruik. De smaak is wel bitterder dan die van de allerbeste kwaliteit.

Dan is er nog een kwaliteit matcha thee die precies tussen twee bovenstaande inzit. Qua prijs en smaak zit deze hier ook tussenin. De premium kwaliteit wordt veel door fijnproevers gekocht.

Recept matche thee

Wil je deze groene thee zelf uitproberen of zoek je een goed recept? Hieronder vind je twee verrassend lekkere recepten met matcha thee.

Matcha met water maken

Doel 1-2 eetlepels matcha poeder in een kom of mok. Verwarm wat water tot een temperatuur van 60-80°. Zorg dat het water niet kookt. Voeg het water aan het poeder toe en klop dit op. Blijf net zo lang kloppen totdat er een schuimlaag ontstaat.

Matcha met melk maken

Neem twee theelepels matcha poeder en doe deze in een kom of mok. Verwarm een deel water en een deel melk of kokosmelk tot een temperatuur van 60-80°. Voeg het vocht aan het poeder toe en klop dit geleidelijk op. Zorg dat er een mooie schuimlaag op het drankje ontstaat. Gebruik bij voorkeur een melkopschuimer, garde of blender.

Tip: klop bij voorkeur niet langer dan 30 seconden, anders krijgt je drankje een bittere smaak. Experimenteer hierin. Voeg ook eens wat vanillepoeder of een theelepel honing toe: verrassend lekker.

Ook leuk om te lezen