Sint-janskruid thee

Sint-janskruid

Sint-janskruid thee wordt vaak genuttigd omdat het zou helpen tegen depressieve klachten als neerslachtigheid en somberheid.

Lang niet iedereen met depressieve klachten kiest ervoor om deze te laten behandelen met reguliere medicijnen; iets wat niet geheel onlogisch is. Antidepressiva kennen immers meestal enige bijwerkingen, zoals sufheid, wat zich vooral in de beginperiode voordoet omdat er dan nog geen gewenning is opgetreden.

Sommigen kiezen daarom voor een natuurlijk alternatief, zoals het welbekende sint-janskruid. Dit kun je in tabletvorm slikken, maar je kunt ook kiezen voor sint-janskruid thee. In dit artikel nemen we met je door wat de voor- en nadelen zijn van sint-janskruid thee.

Deze en alle andere kruidenthee koop je eenvoudig en snel bij Bol.com >>

Sint-janskruid thee, helpt het?

Bij milde, tot matige depressieve klachten zou sint-janskruid kunnen helpen, is de constatering van meerdere medici.

Of dit daadwerkelijk aan sint-janskruid is toe te schrijven, of dat er toch ook een placebo-effect optreedt, is niet geheel duidelijk echter. Toch weerhoudt dit vele mensen niet om sint-janskruid te gebruiken; ‘beter dat dan een chemisch middel van de apotheek, wat bijwerkingen kent’, is de redenering.

Onder depressieve klachten kun je bijvoorbeeld somberheid scharen, maar ook slapeloosheid, piekeren en prikkelbaarheid kunnen behoren tot depressieve klachten. Heb jij het idee dat je depressieve klachten hebt, bespreek dit dan met je huisarts.

Ervaringen van anderen met sint-janskruid thee

Zoals bij veel producten lopen ook de ervaringen met sint-janskruid thee uiteen. Toch is er een grote lijn in de ervaringen te ontdekken van dagelijkse gebruikers.

De ervaring van veel gebruikers van sint-janskruid thee is dat:

  • Het niet dezelfde dag al werkt
  • De werking gemiddeld na ongeveer 2 weken wordt opgemerkt
  • Het winterdips kan afzwakken
  • De scherpe randen wegneemt van het dagelijks leven
  • Het lastig te bepalen blijft of de thee voor een betere gemoedstoestand zorgde, of andere zaken
  • Bij stoppen het sombere gemoed erger kan terugkeren; echter dit is zeker niet bij iedereen het geval

Is sint-janskruid thee gevaarlijk?

Vastgesteld is dat sint-janskruid gevaarlijk kan zijn in combinatie met diverse medicijnen, waaronder bijvoorbeeld de werking van de pil. Maar ook de stimulerende werking van (soms belangrijke) geneesmiddelen kan door sint-janskruid worden afgebroken. Dit kan letterlijk tot levensgevaarlijke situaties leiden, zoals in het geval van afbraak van de werking van kankermedicijnen.

Wie sint-janskruid wil gebruiken naast medicijnen, moet uit voorzorg altijd contact opnemen met de huisarts en zich goed laten informeren in welke mate het verantwoord is sint-janskruid te gebruiken.

Kent sint-janskruid thee bijwerkingen?

Zoals je hierboven kunt lezen kent sint-janskruid diverse (soms ernstige) bijwerkingen in combinatie met andere medicijnen. Maar kent sint-janskruid ook bijwerkingen wanneer je géén medicijnen slikt?

Bij het kopen van sint-janskruid in tabletvorm of thee, zal altijd een bijsluiter te vinden zijn. Hierin kun je gedetailleerd alle eventueel voorkomende bijwerkingen doornemen. Wij omschrijven hier de voornaamste bijwerkingen.

Wanneer men start met sint-janskruid kunnen er in de eerste weken de volgende bijwerkingen optreden:

  • Het krijgen van een droge mond, doordat er minder speeksel wordt aangemaakt
  • Een rusteloos gevoel kan ontstaan, maar ook dufheid, duizeligheid, of hoofdpijn
  • Maag- of darmklachten. Je maag/darmkanaal kan even enkele dagen nodig hebben om te wennen
  • Veranderende seksualiteit; minder zin, of moeilijk te krijgen erectie

Kun je beter slapen door sint-janskruid thee?

Alhoewel het niet is aangetoond, zijn er nogal wat gebruikers van sint-janskruid thee die duidelijk het idee hebben beter te slapen sinds zij de thee drinken. Er wordt een ontspannende werking aan het kruid toegeschreven. Als jij vrij gespannen of onrustig bent, dan kan dit ietwat tot rust komen door het regelmatig drinken van deze thee. En een ontspannen geest zal makkelijker en lekkerder slapen.

Bij licht depressieve klachten wordt aangeraden een paar koppen per dag te nuttigen. Ons advies is te starten met dagelijks een kop en als je je er goed bij voelt, neem er na een aantal dagen één of twee bij. Ieder mens is anders en ieder lichaam reageert weer anders…

In hoeverre het hier een placebo effect betreft is tot nog toe onduidelijk; de suggestie dat je een slaapthee drinkt kan immers best sterk zijn. Merk jij dat je beter slaapt dankzij sint-janskruid thee, dan is dat toch prima?

Tot slot

Heb je na het lezen van dit artikel het idee gekregen dat sint-janskruid thee voor jou een geschikt alternatief zou kunnen zijn ten opzichte van antidepressiva? Bespreek in dat geval met je huisarts jouw voorkeur voor sint-janskruid, zodat jullie samen tot een evenwichtige keuze voor jou kunnen komen.

Meer kruidenthee: