Kardemom peulen

Gebruik groene kardemompeulen (cardamom) door gerechten en ervaar de smaak van citrusvruchten en kamfer. Met een zoete en scherpe geur breng je de lekkerste recepten op smaak. Een ding is zeker: met kardemompeulen werk je met verse ingrediënten, wat de smaak alleen maar intenser maakt.

Verse kardemompeulen

kardemompeulen

Kardemon is een onmisbaar ingrediënt van diverse kruidenmengsels waaronder koekkruiden (speculaaskruiden). Als verse kardemom peul is deze specerij minder bekend. Zonde, want het heeft naast een bijzondere smaak ook een aantal gunstige eigenschappen.

Deze specerij is familie van de gember en wordt grotendeels in Zuid-India gekweekt. De zaden of zaaddozen worden ook wel peulen genoemd. Deze vind je vooral in de Aziatische maar ook in de Hollandse keuken terug. Hierbij maak je gebruik van de zaaddozen zelf en de kleine zwarte zaadjes binnenin.

De smaak van kardemom

De kleine zwarte zaadjes geven een sterk zoet aroma af. De zaaddozen (peulen) zijn minder sterk maar hebben nog steeds een bijzondere smaak. Hoe smaken deze peulen? De geur is zoet, waarbij het sterke aroma direct opvalt. De smaak is te vergelijken met citrusvruchten en kamfer, waarbij de zoetfrisse smaak het hem doet.

Nieuwsgierig naar de smaak van kardemompeulen? Je moet het zeker eens proberen. Deze peulen zijn wel duurder dan andere specerijen, maar zeker de moeite waard. Voor 50 gram peulen betaal je ongeveer €4 tot €5. Wist je trouwens dat kardemom tot een van de oudste maar ook duurste specerijen ter wereld behoort?

Combinatie met andere specerijen

Let op met het gebruik van kruiden en specerijen: niet alles past goed bij elkaar. Kardemom combineert zich goed met kruidnagel en kaneel maar ook met paprikapoeder of peper. Ook gaat het goed samen met chilipoeder, koriander, saffraan en komijnzaad.
Twijfel je over een bepaalde combinatie, experimenteer dan met kleine hoeveelheden.

De geneeskrachtige werking van kardemonpeulen

Deze peulen zijn niet alleen erg lekker (smaakmaker) maar ook nog eens gezond. Van kardemom is bekend dat het goed is voor de maag, galwegen en de algehele spijsvertering. Het stimuleert de aanmaak van maagsappen en galsappen.

In de oudheid werd kardemom gebruikt om het gebit te reinigen. Tegenwoordig weten we dat het vooral voor een frisse adem zorgt. Daarnaast helpt het bij bepaalde infecties en een hoog cholesterolgehalte. Ook zou het gunstig tegen hart- en vaatziekten werken. Kardemompeulen bevatten veel zink, calcium, magnesium en fosfor. Ook zit er kalium en mangaan in. Als laatste is het een goede bron van vitamine A en vitamine C.

Bovenstaande gezondheidseigenschappen zijn niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Kardemon mag dan ook niet als vervanger voor medicatie dienen.

Gebruiken geen kardemom bij de aanwezigheid van galstenen. Bij een grote hoeveelheid van deze peulen vormt zich neerslag in de galblaas met galstenen tot gevolg.

De toepassing van cardamom

Cardamom (kardemom) is zeer geschikt voor het op smaak brengen van zoete en hartige gerechten. Hierbij heb je de keuze uit groene of zwarte kardemom. De zwarte peulen zijn wat groter dan de groene, waarbij de smaak kan verschillen. De smaak van groene kardemom is iets subtieler en hierdoor geschikt voor zoete gerechten. Zwarte kardemom is wat pittiger en gebruik je voor het kruiden van currysaus, stoofschotels en koffie of thee.

Kardemompoeder bestaat uit gemalen zaadjes uit de peulen. Dit poeder is praktischer en nagenoeg overal verkrijgbaar. Toch zijn het de peulen die een betere smaak met zich meebrengen.

Op het internet vind je veel verrassende recepten met kardemompeulen. Denk maar eens aan kip kerrie met kardemom, Indonesische spekkoek of piri-piri kip. Ook amandelstaaf pudding of sinaasappel amandeltaart met kardemompeulen is erg lekker. Wees zuinig met het gebruik van deze peulen: beter te weinig dan teveel. Bij overdosering ontstaat er een te intense smaak, wat het gerecht niet ten goede komt.

Zelf kardemompoeder maken

Heb je verse peulen in huis maar ben je bang dat deze te lang blijven liggen? Je kunt heel goed zelf kardemompoeder maken. Hier heb je de verse peulen voor nodig. Je moet de peulen kneuzen, waarbij je de zaadjes uit de peultjes haalt. Leg deze zaadjes in een vijzel en maal ze fijn tot een poeder. Doe het zelfgemaakte kardemompoeder in een afgesloten potje.

Bewaar verse of gekochte kardemompoeder niet te lang. Je zult merken dat de kwaliteit na 2-4 weken achteruitgaat, wat natuurlijk zonde is.

Gerelateerd: