Citroengras thee: geneeskrachtig en lekker

Citroengras thee maak je in een handomdraai klaar. Deze thee heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het mooie is dat je er ook nog eens extra kruiden of specerijen aan toe kunt voegen, zodat je de werking en smaak van citroengras thee nog eens extra versterkt.

Over citroengras

citroengras thee

Citroengras heeft niks met citroenen te maken: het gaat hier om twee verschillende gewassen. Citroengras staat ook wel bekend onder de naam sereh en behoort tot de grassenfamilie. De bladeren van deze plant worden voornamelijk in de Aziatische keuken gebruikt.

Het is vooral de etherische olie van citroengras dat deze specerij zo bijzonder maakt. Niet alleen is citroengras geschikt voor het inkoken in stoofgerechten, ook maak je hier een heerlijke thee van.

Citroengras en de gezondheidsvoordelen

Veel kruiden of specerijen hebben een aantal gezondheidsvoordelen. De geneeskracht halen we uit moeder natuur, dit geldt ook voor citroengras. Wat heeft deze plant je te bieden?

Citroengras wordt in veel landen als traditioneel medicijn ingezet. Hierbij wordt het gebruikt tegen koorts, griep en verkoudheid. Het is ook een goed middel tegen jeuk, of ter behandeling van schrammen. In deze laatste gevallen gaat het om een kruidenbad met citroengras.

Wist je dat citroengras thee mogelijk ook goed werkt tegen buikkrampen of darmkrampen? Daarnaast wordt het als een goed middel tegen hartkloppingen gezien. Houd er rekening mee dat er geen gezondheidsclaims op dit soort beweringen rust. Citroengras thee kan gezondheidsvoordelen hebben maar is geen vervanger voor de reguliere geneeskunst.

De etherische olie

Het is voornamelijk de etherische olie die citroengras thee zo bijzonder maakt. Hierdoor smaakt deze thee erg fris, natuurlijk met een citroensmaak. Aan de etherische olie worden ook de gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Citroengras thee en afvallen

Nog een reden om te kiezen voor thee van citroengras: het ondersteunt tijdens het afvallen (afslanken). Zo is bekend dat een glas warm water met citroen warmteproductie in het lichaam activeert. Citroengras thee heeft mogelijk dit zelf te effect.

Wil je de vetverbranding stimuleren, neem dan citroengras met wat verse gember. Dit vormt een prima combinatie tijdens het afvallen. Let er wel op dat afvallen veel meer is dan alleen thee drinken: controleer je calorie-inname en beweeg voldoende. Het voedingscentrum adviseert om minimaal een half uur per dag te bewegen.

Vers citroengras kopen

Waar krijg je citroengras? Je hoeft hier niet ver voor te zoeken: je vindt het bij de supermarkt. Houd er echter rekening mee dat het hier om de stengels van de plant gaat, niet om de zaden. Met de stengels maak je thee, maar dit kan ook met de zaden. Deze zaden vind je bij de betere supermarkt, de natuurwinkel of online.

Zelf citroengras thee maken

Het is het gemakkelijkste om stengels citroengras te gebruiken: deze zijn algemeen verkrijgbaar.
Zo maak je zelf citroengras thee:

  • neem vijf stengels citroengras en was deze
  • snijd de stengels in grove stukken
  • breng een liter water aan de kook
  • voeg de stukken citroengras toe
  • voeg hier eventueel extra ingrediënten aan toe (zie hieronder)
  • laat alles 5 minuten zachtjes koken

Enjoy!

Relevante artikelen