Venkelthee: zo gezond en lekker is het

venkelthee

Venkelthee is altijd een goed idee. Het is namelijk goed voor je algemene gezondheid, werkt tegen een opgeblazen gevoel en is ook nog eens ideaal als ondersteuning tijdens het afvallen. En, je maakt het gemakkelijk zelf.

Venkel is een algemeen voorkomende plant uit de schermbloemenfamilie. Deze plant smaakt naar anijs en wordt dan ook veel als specerij gebruikt. Wist je dat venkelthee net zo lekker is? Bovendien heeft deze kruidenthee een aantal gezondheidsvoordelen.

Venkel; gezond voor de darmen en tegen een opgeblazen gevoel

We hebben allemaal weleens last van een opgeblazen gevoel, vooral na een zware maaltijd. Wanneer dit vaker voorkomt of er ontstaan darmklachten, dan kan venkel en venkelthee hierbij helpen. De werkzame stoffen in venkelthee brengen de maag en darmen tot rust. Wie veel last heeft van darmkrampen, maagpijn of een opgeblazen gevoel moet deze thee zeker eens proberen.

Last van een verstoorde stoelgang? Thee van venkel bevat veel vezels, goed voor een gezonde darmwerking.

Venkelthee en alle andere kruidenthee koop je makkelijk en veilig bij Bol.com >>

Meer gezondheidsvoordelen?

Venkelthee heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Deze thee bevat namelijk het mineraal selenium. Van selenium is bekend dat het als ontstekingsremmer werkt. Selenium beschermt ook de rode bloedlichaampjes aan cellen tegen beschadigingen. Dankzij venkelthee ga je ontstekingen tegen en ondersteun je het immuunsysteem.

Venkelthee voor een frisse adem

Een stinkende adem ontstaat vaak door een slechte mondhygiëne, keel- of slokdarmproblemen of vanuit de maag. Venkel heeft een verfrissend effect in de mond. Dit is ook de reden waarom venkel veel in tandpasta en mondverfrissers wordt gebruikt. Voor een frisse adem gebruik je verse venkel of drink een kop venkelthee.

Afvallen en het onderdrukken van het hongergevoel

Gewicht verliezen (afvallen) is voor velen erg moeilijk. De meeste mensen worstelen met een hongergevoel, waardoor er eetbuien ontstaan. Venkelthee onderdrukt dit hongergevoel, waardoor afvallen een stuk gemakkelijker wordt. Maar er is meer, want venkelthee verbetert het metabolisme. Hierdoor worden calorieën sneller verbrand.

Wist je dat venkelthee ook licht vochtafdrijvend werkt? Zo weet je zeker dat je geen overtollig vocht vasthoudt maar echt bezig bent met vetafbraak.

Nadelen van venkelthee

Heeft het drinken van venkelthee nadelen of negatieve bijwerkingen?
Bij normale consumptie hoef je je nergens zorgen over te maken; het heeft eigenlijk geen nadelen.

Let op met hoge doseringen venkel. Het voedingscentrum waarschuwt voor hallucinaties, leverschade of mogelijk kanker. Dit geldt alleen wanneer je venkel en venkelolie in hoge doseringen gedurende langere periode gebruikt.

Mogelijk kan venkel ook de werking van bepaalde medicatie beïnvloeden. Ben je van plan om het regelmatig te drinken en gebruik je medicatie, overleg dan eerst met de behandelende arts. Geef baby’s helemaal geen venkelthee.

Zwanger of geef je borstvoeding?

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Het wordt aangeraden om dan geen venkelthee te drinken. Dit heeft te maken met bepaalde aroma’s stoffen die een schadelijk effect op het ongeboren of jonge kind hebben.

Zelf venkelthee maken

Sommigen kweken venkel in de tuin of een tuinkas, maar je koopt venkelzaden ook gewoon bij de betere supermarkt of bij de natuurwinkel. Let op: je kunt het alleen met venkelzaad maken. Zelf venkelthee maken is niet alleen leuk maar ook nog eens lekker en gezond.
Zo maak je deze thee:

  • plet een eetlepel venkelzaad en fijn
  • doe de geplette zaden in een zeef of thee-ei
  • giet hier 250 ml kokend water overheen
  • laat de thee 5-10 minuten trekken

Je hebt nu een basis venkelthee. Wil je hier extra smaak aan toebrengen? Voeg dan wat honing of citroen toe. Liever geen suiker, hier kun je weer maag-darmproblemen van krijgen.

Venkelthee kopen

Zelfgemaakte venkelthee kan erg sterk zijn. Bovendien is het voor sommigen veel werk om te maken: je moet immers venkelzaad kopen en de thee op bovenstaande manier klaarmaken. Heb je hier geen tijd voor, dan kun je de thee natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. De theezakjes zijn zeer praktisch en hebben een lange houdbaarheidsdatum.
Bestel ze hier >>

Houd er wel rekening mee dat kant-en-klare venkelthee in verschillende sterktes verkrijgbaar is. Heb je maag-darmproblemen, dan is het beter om voor een hoge sterkte te kiezen. Drink je regelmatig venkelthee, kies dan liever voor een mildere soort.

Wellicht ook interessant