Kurkuma of geelwortel is een bekend Indiaas specerij.
Je komt het dan ook voornamelijk in de Aziatische of Surinaamse keuken tegen.
Hierbij heb je de keuze uit kurkumapoeder of verse geelwortel. Met deze laatste maak je de lekkerste recepten. Bovendien heeft kurkuma een aantal bijzondere eigenschappen met gezondheidsvoordelen.
Over kurkuma / koenjit
Kurkuma staat ook wel bekend als Indiase geelwortel of koenjit. Deze specerij wordt verkregen uit de wortel van deze plant. Je treft het als bestanddeel in kerriepoeder aan. Het heeft een mild bittere en nootachtige smaak met een sterk aroma. Bovendien dient het als gele kleurstof voor rijstgerechten en andere gerechten.
Verse kurkuma kopen
Kurkumapoeder is in iedere supermarkt verkrijgbaar. Verse kurkuma kun je bij Indische winkels of toko’s kopen. Daarnaast zijn er steeds meer supermarkten die verse kurkuma aanbieden. Zo heeft de Albert Heijn bijvoorbeeld biologische kurkuma.
Zelf kurkuma kweken
Kurkuma is als superfood enorm populair. Het zelf kweken is een goed alternatief voor verse kurkuma kopen.
Plant de kurkumawortel in de herfst. Hierdoor kun je hem in de maand juli en augustus oogsten.
Neem verse geelwortels en plaats deze op 10 cm afstand van elkaar in kwalitatief goede aarde.
Na ongeveer 10 maanden kan de oogst beginnen.
Gebruik een schop om de kurkumawortels te verwijderen.
Houd er een paar apart om deze in het najaar opnieuw te planten.
Bewaar de geoogste wortels bij voorkeur in de koeling.
Verse kurkuma: schillen of niet?
Voordat je verse kurkuma gebruikt, dien je deze eerst schoon te maken. Daarnaast is het de vraag of je verse kurkuma moet schillen of niet.
Maak je kurkuma thee, dan wordt het aangeraden om vooraf een dun laagje af te schillen. Gebruik hier een dunschiller voor. In alle andere gevallen hoef je kurkuma wortel niet te schillen. Uiteraard kun je deze wel wassen, hiermee spoel je aarde en vuiligheid weg.
Let erop dat je met kurkuma wassen of schillen wel last krijgt van gele vingers. Dit geldt al helemaal wanneer je verse kurkuma klein snijdt. De oplossing: maak gebruik van een knoflookpers.
Gebruik deze alleen voor het persen van kurkuma wortel. De knoflookpers zal namelijk geel verkleuren, iets dat je moeilijk schoon krijgt.
Is verse kurkuma giftig?
Kurkuma eet je rauw of kook of bak je in gerechten.
Kun je kurkumawortel rauw eten? Nee, in rauwe vorm is verse kurkuma giftig.
Dit komt omdat deze een te sterke uitwerking op het lichaam heeft. Rauwe geelwortel bevat een grote hoeveelheid toxinen (gifstoffen). Dit geldt niet alleen voor kurkuma maar ook voor gember, die tot dezelfde familie behoort.
Kurkumapoeder, supplementen of tabletten met curcumine zijn niet giftig. Je kunt van verse kurkumawortel gerust thee trekken: ook dit is niet giftig. Je moet echter nooit rauwe geelwortel eten.
Wil je dit in gerechten gebruiken, bak of kook dit dan in het gerecht mee. Hierdoor gaan de giftige stoffen verloren en is geelwortel veilig in gebruik.
Lees meer over hoeveel kurkuma je per dag tot je kunt nemen.
Verse kurkuma thee zelf maken
Hieronder een recept waarmee je zelf verse kurkuma thee maakt. Geniet dagelijks van een kopje kurkuma thee en profiteer van de positieve eigenschappen van deze specerij!
Dit heb je nodig::
1 cm verse kurkuma
300 milliliter water
- Schil een zeer dun laagje van de kurkumawortel.
- Snijd de wortel in stukjes of gebruik de knoflookpers.
- Leg dit in een mok en giet hier 300 milliliter kokend water overheen. Je kunt eventueel ook het gehele stuk in de mok leggen, zonder dat je deze klein snijdt.
- Laat de thee 10 minuten trekken.
Met een dagelijks kop zelfgemaakte kurkuma thee zit je aan de maximale dagelijkse dosering. Uiteraard kun je ook kant en klare kurkuma thee kopen.