Gember is lekker, gezond en de gemberplant is eenvoudig zelf te kweken. Veel mensen hebben gember al toegevoegd aan hun dagelijks voedingspatroon.
Het helpt tegen ontstekingen en pijn, bij zwangerschapsmisselijkheid en nog veel meer. Genoeg redenen om het wat vaker te gebruiken.
De gemberwortel is tegenwoordig in bijna iedere supermarkt overal te verkrijgen (evenals de poedervorm, djahé), maar je kunt de gemberplant natuurlijk ook prima zelf kweken.
Gemberplant kweken
De gemberplant is een vrij kleine, groene plant die witte bloemen geeft. De tropische plant wordt meestal alleen gebruikt voor de wortel die eronder groeit. De wortel is geel van binnen en dit is waar iedereen mee kookt en thee van trekt.
Bij een goede oogst heb je wellicht in één keer best veel gember. Maar gember laat zich prima bewaren en is daardoor langdurig houdbaar.
De gemberplant is niet wintervast
Allereerst is het goed om te weten dat je gember in het voorjaar moet planten. Aangezien het een plant is die normaal gesproken in een tropisch klimaat leeft, redt de plant het in de winter bij ons niet. De beste optie is dus de plant in een pot te kweken. Uiteraard kun je het plantje ook binnen planten.
Mocht je deze toch buiten willen hebben in de winter, zorg er dan voor dat je de plant goed inpakt in plastic zodat ie niet doodvriest. De kans op een mooie gember wordt wel veel kleiner als je deze in de kou buiten laat staan.
Starten met je eigen gemberplant
Koop een stuk gember waar er aan de uiteindes nog een paar knopjes zitten. Je kunt de gemberwortel tegenwoordig in heel veel winkels krijgen. Hoe verser hoe beter.
Kies bij voorkeur biologische gember. Deze zijn vrij van chemicaliën en groeiremmers en hierbij heb je meer kans op knopjes.
Als je een (biologische) gember koopt en op de knopjes al een aantal groene uiteindes ziet, des te beter! Dat betekent dat er al een plantje uit wilt groeien.
Kweek je eigen gember in 8 stappen
Stap 1.
Snijd ongeveer drie stukjes van een gemberwortel af, van zo’n 2,4 tot 4 cm groot. Elk stukje moet minimaal één oog hebben.
Stap 2.
Laat de stukjes gember een aantal dagen drogen. Zo voorkom je een infectie aan het afgesneden stuk en kan het herstellen.
Stap 3.
Zet deze in een pot met potgrond van minstens 30 centimeter diep. De potgrond bestaat uit gewone aarde en rijke compost. Ieder stukje dat je plant heeft zo’n 20 cm ruimte nodig. Hou hier dus rekening mee met het kiezen van het juiste formaat pot.
Zorg dat de knopjes aan de bovenkant van de aarde zitten en plant de stukjes gember 5 tot 10 cm diep.
Stap 4.
Plaats de pot op een beschutte plek in de halfschaduw met bij voorkeur in de ochtend zon. Geef de plant vervolgens water om de stukjes gember te laten aarden.
Stap 5.
Hou de pot dagelijks in de gaten om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Zodra de grond droog is, geef je weer wat water. Maar maak het niet te drassig om rotten te voorkomen. Na enkele dagen of weken, dit kan verschillen, moet er een plantje uitgroeien.
Stap 6.
Voeg maandelijks wat mest toe aan de plant. Dit is optioneel, maar kan zeker een bijdrage leveren in de kwaliteit van de gember. Je zal zien dat ie hierdoor een groeispurt maakt!
Als het plantje doorgroeit is dit een goed teken natuurlijk. Na ongeveer acht maanden zal het plantje verdord raken. En dat is precies de bedoeling.
Stap 7.
In het najaar, 8 tot 10 maanden na het planten, zullen de stelen geel kleuren en gaat de plant over tot zijn winterslaap. Dit is het moment om minder water te gaan geven tot de stelen afgestorven zijn. Laat de plant nu helemaal uitdrogen. Misschien voelt het een beetje gek om een plantje dat je zo goed verzorgd hebt aan zijn lot over te laten. Maar als je goeie gember wilt kweken, is deze stap wel cruciaal.
Stap 8.
Als de plant helemaal uitgedroogd is, dan kan je de gemberwortel rustig uit de aarde trekken.
En voilà! Je hebt je eigen gekweekte gember! Klaar om mee te koken, of je eigen verse gemberthee van te zetten.