Kurkuma als je zwanger bent

kurkuma tijdens de zwangerschap

Gebruik je kruiden gedurende je zwangerschap? Het gebruik van kurkuma terwijl je zwanger bent wordt over het algemeen afgeraden. Toch kan er behoefte zijn aan dit kruid, vooral vanwege de vele gezondheidsvoordelen, ook juist tijdens de zwangerschap.
Mag je dan ook niet een heel klein beetje gebruiken? Hieronder vind je het antwoord.

Kurkuma is een superfood en wordt vooral gebruikt vanwege zijn bijzondere eigenschappen. Deze Indiase geelwortel kom je veel in de buitenlandse keuken tegen. Hier dient het als specerij, vooral. Ook is kurkuma geschikt voor het kleuren van kruiden en gerechten.

Kurkuma tijdens de zwangerschap: de voordelen

Waarom zou je kurkuma tijdens de zwangerschap gebruiken?
Dit kruid werkt als anti-oxidant en heeft een ontstekingsremmend effect. Ook remt het de groei van bacteriën en schimmels. Last van zwangerschapsmisselijkheid? Kurkuma heeft volgens velen hier een goede invloed op, waardoor je minder last hebt van zwangerschapsbraken.

Liever geen kurkuma wanneer je zwanger bent

Op het eerste gezicht lijkt kurkuma het ideale middel tegen verschillende kwaaltjes en ziekten. Toch is het beter om geen kurkuma te gebruiken wanneer je zwanger bent. Kurkuma en dus ook kurkumathee is niet veilig voor zwangere vrouwen.

Te veel van de indiaanse geelwortel kan baarmoederlijke samentrekkingen veroorzaken. Dit komt omdat de werkzame stoffen inwerken op de gladde spieren. Overmatig gebruik van kurkuma kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Hoewel dit weinig voorkomt is het toch voldoende reden om het kruid maar even te laten staan.

In ernstige gevallen veroorzaakt kurkuma bloedingen, vooral in de eerste 5 maanden van de zwangerschap. Gebruik je veel kurkuma en heb je last van bloedverlies? Stop dan zeker met het gebruik van deze specerij.

De kans op bloedingen wordt ook verhoogd omdat kurkuma het bloed verdunt. Alweer een reden om liever geen kurkuma tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Kurkuma beïnvloedt de werking van geneesmiddelen

Gebruik je medicatie? Houd er wel rekening mee dat kurkuma hier de werking van mogelijk beïnvloedt. Het heeft een wisselwerking met verschillende medicijnen, waardoor het in een aantal gevallen zelfs gevaarlijk kan zijn.

Curcumine tijdens de zwangerschap: wel of niet doen?

Curcumine is een gele kleurstof die uit geelwortel wordt gehaald. Het is dus een stof uit kurkuma maar wel met een andere werking. Kurkuma bevat verschillende stoffen en curcumine is hier een geïsoleerde stof van.

Aan curcumine worden een aantal geneeskrachtige werkingen toegeschreven. Daarom wordt deze stof ook wel door zwangere vrouwen gebruikt, vooral om de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien zou deze stof een ontspannende werking op de baarmoederspieren hebben.

Curcumine is net als kurkuma geen geneesmiddel. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar het effect van curcumine (en kurkuma) tijdens de zwangerschap. Daarom mag deze specerij niet overmatig gebruikt worden.

Vragen over kurkuma en zwanger zijn

Twijfel je of je kurkuma tijdens de zwangerschap kan of mag gebruiken? Het is altijd beter om risico’s uit te sluiten. Er wordt veel gewaarschuwd voor deze specerij, ook zijn er geen onderzoeken die laten zien dat kurkuma tijdens de zwangerschap goed is. Kies voor de gezondheid van jezelf en je kindje en gebruik bij voorkeur andere specerijen. Gember werkt zeer goed tegen zwangerschapsmisselijkheid en is een stuk veiliger in gebruik. Zelfs het Voedingscentrum benoemt gember als mogelijk middel tegen misselijkheid.

Wil je toch kurkuma gebruiken, overleg dan altijd met de arts of verloskundige. Start niet zomaar met kurkuma en neem ook geen kurkumapillen of curcuminepillen in. Dit geldt ook voor kurkumathee, kurkumapoeder of kruidenpreparaten met kurkuma longa.

Wellicht ook interessant: