Is gember gezond?

Gember is gezond en goed voor lijf en leden!
Dagelijks gebruik ondersteunt je weerstand en houdt je immuunsysteem op peil door de vele anti-oxidanten.

gember gezond

De wortelknol heeft een ontstekingsremmende werking op het lichaam en is heilzaam bij een aantal specifieke gezondheidsklachten. Zo heeft gember een pijnstillende werking en helpt het onder meer tegen migraine, griep en menstruatiepijn.

In de oosterse geneeskunde wordt gember al heel lang gebruikt tegen heel veel kwaaltjes en ziekten. Maar ook in de westerse wereld worden helende kwaliteiten aan gember toegeschreven bij allerlei uiteenlopende aandoeningen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: diabetes, epilepsie, de ziekte van Alzheimer, spier-en gewrichtspijn en reisziekte (wagenziekte en zeeziekte).

Gember voor de algehele gezondheid

Naast bovenstaande gezondheidsvoordelen bevat gember veel vitamines en mineralen die voedzaam zijn voor het lichaam. Door de stoffen gingerol en shogaol werkt gember ontstekingsremmend.

Ook zorgen de stoffen ervoor dat de lever gereinigd wordt en helpt het het lichaam te ontgiften. Gember is daarom ook een prima middel om je lichaam een detox te geven.

Bijwerkingen
Bijwerkingen heeft gember niet of nauwelijks en het is ook voor jongeren vanaf 6 jaar geschikt.
Tijdens de zwangerschap wordt veelvuldig gebruik van gember afgeraden en er zijn een aantal gevallen waarbij je gember en gemberthee liever laat staan.
Lees meer hierover op Gemberthee gevaarlijk? >>

Afslanken
Bovenop alle voordelen voor de gezondheid helpt een kopje gemberthee per dag ook bij het afvallen. Zo heeft gember onder andere hongerstillende werking en helpt het vet te verbranden en het metabolisme te verhogen.
Lees meer over gember en afvallen >>

Gember tegen migraine

Uit onderzoek blijkt dat gember helpt tegen migraine en het voorkomen ervan. Dagelijks gebruik van gember vermindert het aantal migraine-aanvallen en ook de hevigheid ervan kan erdoor afnemen. Daarnaast helpt het tegen eventuele misselijkheid tijdens de migraine.

Vers, in poedervorm of in capsules, alle varianten zijn bruikbaar. Naast dagelijkse inname kunnen aan het begin van een migraine-aanval ook capsules genomen worden.

Gember tegen griep en verkoudheid

Gember is ook heilzaam bij griep en verkoudheid. Het werkt slijmoplossend en verlicht keel- en hoofdpijn. Het bevordert de bloedcirculatie en heeft daardoor een verwarmend effect. Je kunt van verse gember een heerlijk vitaliserend brouwseltje maken dat wonderen doet!

Vitaliserende gemberthee
Maak je eigen oppeppende gemberthee door een stuk gember (+/- 0,5 – 1 cm) in dunne plakjes te snijden en dit tien minuten te koken in een pannetje met een halve liter water.
Giet af en knijp een citroen erboven uit.
Voeg een snufje cayennnepeper is toe en je powertheetje is klaar!

Meer ideeën voor je zelf gemaakte gemberthee >>

Gember bij menstruatie

Gember, gemberthee of gemberwater verlicht de menstruatiepijn. Voeg gember toe aan je dagelijks voedingspatroon en merk het verschil tijdens de menstruatie.

Doordat gember van nature een bloedverdunner is, is het heilzaam tijdens de menstruatie. Het bloed dat je verliest wordt dunner (en ook meer) en hierdoor nemen de pijnscheuten af. Je zal minder snel krampen voelen, en de krampen zijn minder pijnlijk.
Geen lichaam is het hetzelfde, maar een pijnvermindering van 25% is uiterst reëel!

Je kunt er voor kiezen om verse gember, gemberpoeder of -capsules in te nemen. Voor gemberpoeder is 1/2 theelepel een prima dosering om op te lossen in een sapje. Iets minder kan ook (1/3 theelepel), maar ook een hele theelepel is prima. Kijk voor jezelf wat het beste werkt.
En ook de gembercapsules werken goed en kunnen de pijn verlichten.

Gember bij maag- en spijsverteringsproblemen

Gember stimuleert de spijsvertering en werkt positief op het gehele maag- en darmstelsel. De gember zorgt ervoor dat de spieren in de slokdarm zich ontspannen. Prettig dus bij bijvoorbeeld diarree. Ook vermindert het brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

Kurkuma
Naast gember is ook kurkuma, verwant aan de gemberplant, een specerij met gezonde werkingen.
Meer weten over de gezondheidsvoordelen van kurkuma >>

Voedingswaarde gember

Gember bevat de volgende mineralen: IJzer, magnesium, zink, calcium, kalium, natrium, koper en fosfor.
En de volgende vitamines: C, E en B1, B2, B6.

Hieronder de voedingswaarde van gember per 100 gram
(NB: een stukje van ongeveer 1 cm weegt 15 gram):

Energie (kcal): 79
Koolhydraten: 18 gram
Eiwitten: 1,8 gram
Vetten: 0,75 gram
Suikers: 1,7 gram
Voedingsvezels: 2 gram

Tags: