Drink eens lindebloesem thee en maak kennis met de geneeskrachtige eigenschappen. Deze theesoort smaakt zoet en werkt tegen griep, darmkrampen, maagontsteking en slapeloosheid. Daarnaast heeft lindebloesem nog een aantal positieve effecten op lichaam en geest.
Kruidenthee koop je eenvoudig en snel bij Bol.com >>
Dit is lindebloesem

Lindebloesem is afkomstig van de lindeboom, een boomsoort die je op het noordelijk halfrond van Europa maar ook in Azië en Noord-Amerika tegenkomt. Lindebloesem zijn de bloemblaadjes van deze boom. Je kunt deze bloemblaadjes eten maar er ook thee van trekken. In dit laatste geval spreken we van lindebloesem thee.
Deze theesoort is zo populair dat veel winkels het verkopen. Wil je optimaal profiteren van de geneeskrachtige eigenschappen van deze thee, dan maak je het zelf.
De gezondheidsvoordelen van lindebloesem thee
Deze heerlijk zoete thee bevat een aantal werkzame stoffen waaronder etherische oliën en flavonoïden. Dit maakt dat lindebloesem thee goed werkt tegen griep. Het heeft een verzachtend effect op de slijmvliezen, waardoor je vastzittend slijm makkelijker ophoest. Deze thee is dan ook een aanrader bij griep en verkoudheid maar ook bij sommige luchtwegaandoeningen.
Heb je last van maagkrampen of darmkrampen, dan is lindebloesem thee ideaal om te drinken. Overigens is kamillethee ook een goede aanrader. Je mag best combineren, waardoor je van smaak wisselt. Wist je dat lindebloesem thee ook goed werkt wanneer je last hebt van een geïrriteerd maagslijmvlies of bij een moeilijke spijsvertering?
Lindebloesem bij slapeloosheid, angst en andere klachten
De etherische oliën van lindebloesem werken goed bij slapeloosheid, rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid. Daarnaast wordt het ingezet bij de gevolgen van stress zoals hoofdpijn en een hoge bloeddruk.
Bedenk dat lindebloesem thee je lichaam ondersteunt maar geen medicijn is. Loop je langdurig met klachten rond of heb je medicatie nodig, bezoek dan de huisarts.
Zo maak je lindebloesem thee
Maak je eigen lindebloesem thee. Niet alleen lekker maar dus ook nog eens hartstikke gezond. Om deze thee te maken heb je verse lindebloesem nodig, in gedroogde vorm mag natuurlijk ook. Het voordeel van gedroogde lindebloesem is dat dit lang houdbaar is. Bovendien heb je van de gedroogde bloesems minder nodig, de smaak is namelijk sterker.
Pluk de lindebloesem op een zonnige ochtend, dan weet je zeker dat de bloesems droog zijn. Leg de bloesems enkele dagen te drogen. Wil je verse bloesem gebruiken, dan maak je hier direct thee van en de rest bewaar je voor later.
Neem een handjevol gedroogde lindebloesem en doe dit in een theekop. Giet hier kokend water overheen en laat dit 3-7 minuten trekken. Vind je het vervelend om de losse bloemblaadjes eruit te vissen, gebruik dan een theezeef of thee-ei.
Een lekkere aanvulling
Vind je alleen lindebloesem niet zo lekker? Roer hier dan een lepeltje honing of wat siroop doorheen. Gebruik liever geen pure suiker, dit is niet goed voor je immuunsysteem. Overigens mag je ook best met andere kruiden of fruitsoorten experimenteren. Voeg deze aan de lindebloesem te hij toe en laat je door de smaak verrassen. Bepaalde kruidensoorten of specerijen ondersteunen de werking van lindebloesem.
Hoeveel koppen lindebloesem thee mag je drinken?
Het is aan te raden om niet meer dan twee koppen lindebloesem thee per dag te drinken.
Dit komt omdat lindebloesem bloeddrukverlagend werkt. Op zich is hier niets mis mee, maar je moet het natuurlijk ook niet overdrijven aan. Gebruik je bloeddrukverlagende medicatie? Vraag dan eerst aan je behandelende arts of het verstandig is om dagelijks lindebloesem te drinken.
Geef deze thee niet aan baby’s of jonge kinderen. Voor jonge kinderen is kamillethee of rooibosthee meer geschikt. Daarnaast bestaat er speciale baby thee.
Heb je nog wat lindebloesem over? Verwerk deze door een heerlijk frisse salade.