Hoe gezond is venkelthee voor je baby? Venkel is rijk aan antioxidanten en bevordert de spijsvertering. Je zou denken dat venkelthee goed is voor baby’s met buikkrampjes, maar niets is minder waar. Venkelthee in combinatie met baby’s of een zwangerschap is geen goed idee.
Venkel is een bekende plant uit de schermbloemenfamilie. De plant wordt veel als specerijen gebruikt en heeft een anijsachtige smaak. Venkelzaad hoe staat bekend om de verzachtende en pijnstillende werking bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Vaak wordt venkel gebruikt om de borstvoeding te stimuleren.
Venkelthee, borstvoeding en je baby
Het voedingscentrum is hier duidelijk over: gebruik geen venkelthee wanneer je borstvoeding geeft. Dit is ook wat verloskundigen zeggen. Dit komt omdat venkel de stoffen estragol, methyleugenol en safrol bevat. Hoewel uit dierproeven is gebleken dat deze stoffen bij dieren onschadelijk zijn, is dit bij mensen onbekend. Mogelijk is er wel een schadelijk effect aanwezig.
Een teveel aan venkel of regelmatig gebruik kan leverschade opleveren. Mogelijk verhoogt het ook het risico op kanker. Daarom wordt afgeraden om venkelthee tijdens de periode van borstvoeding te drinken.
Venkel en zwanger: welk effect op de baby?
Als zwangere vrouw heb je vaker last van darmkrampen of buikpijn. Venkel is hier een goed middel tegen, het vermindert de krampen en hiermee de pijn. Ben je zwanger en wil je venkelthee drinken? Dit is geen goed idee! Via de placenta komen de werkzame stoffen bij de baby terecht. Daarom wordt afgeraden om venkelthee tijdens de zwangerschap te drinken.
Vanaf welke leeftijd mag een baby venkelthee drinken?
Baby’s hebben redelijk vaak last van buikkrampen. Dit komt omdat de spijsvertering bij het jonge kind nog niet optimaal werkt. Vaak wordt bij ernstige buikkrampen een beetje kamillethee aan de baby gegeven. Vanaf de leeftijd van zes maanden mag de baby naast borstvoeding of flesvoeding extra vocht drinken.
Venkelthee is niet geschikt voor pasgeboren of jonge baby’s. Geef in ieder geval geen venkelthee voordat het kind twee jaar oud is. Overleg vooraf met de arts of het consultatiebureau.
Zelf venkelthee maken
Voor jezelf venkelthee maken is natuurlijk prima. Bij het zelf maken weet je zeker dat je voor 100% verse ingrediënten gebruikt. Hiervoor heb je wel venkelzaad nodig. Plet de venkelzaad met een stamper of vijzel zodat de smaak en geur vrijkomt. De geplette zaden doe je in een theezeef of een leeg theezakje (een thee-ei kan ook). Doe dit in een theeglas en giet hier kokend water overheen.
Laat de venkelthee 7-10 minuten trekken en klaar!