Oolong thee – traditionele Chinese thee

Ben je al bekend met oolong thee? Dit is een traditionele Chinese theesoort met een frisse citrusachtige of abrikozensmaak. Deze thee ligt ergens tussen groene en zwarte thee in. Net als veel andere theesoorten heeft ook oolong thee een aantal gezondheidsvoordelen.

Dit is oolongthee

oolong thee

Oolongthee is die met een afwijkende oxidatiegraad. Zwarte thee is volledig geoxideerd terwijl groene thee dit niet is. Oolong thee zit hier tussenin. De smaak zit hier ook ergens tussenin, waardoor oolong thee zeer veelzijdig is.

Deze thee heeft een smaak van geroosterde perziken of abrikozen maar kan ook naar citrus neigen. De smaak is afhankelijk van de theesoort en hoe deze is geproduceerd.

De gezondheidsvoordelen van oolong thee

Wie regelmatig een kopje oolong thee drinkt profiteert van de vele gezondheidsvoordelen. Ten eerste ondersteunt deze theorie het proces van afvallen (gewichtsverlies). Ben je al een tijd op dieet, dan voorkomt deze thee dat je weer in gewicht aankomt. Natuurlijk moet je hier meer voldoen dan alleen maar theedrinken, maar het is in ieder geval een goede ondersteuning.

Oolong thee is rijk aan belangrijke mineralen en ondersteunt het hart en de bloedvaten. Dit is dan ook zeer aan te raden voor mensen vanaf middelbare leeftijd.

Alle kruidenthee bestel je makkelijk en snel bij Bol.com >>

Ondersteuning van het immuunsysteem

Ons lichaam staat regelmatig bloot aan afvalstoffen en gifstoffen. Dit is een normaal proces bij de spijsvertering en stofwisseling, maar ook tijdens het bewegen (sporten). Bovendien komen we in contact met straling en gifstoffen. Het lichaam moet het af kunnen breken, hier zijn antioxidanten voor nodig. Deze antioxidanten beschermen tegen verandering in het DNA.

Oolong thee reinigt het lichaam, wat allemaal te danken is aan de aanwezige vitaminen en mineralen. Daarnaast zorgt deze thee ervoor dat het cholesterolniveau in het lichaam daalt. Je ziet: oolongthee ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor lichaam en geest.

Overige gezondheidsvoordelen

Het is niet te zeggen of oolongthee nog meer (bewezen) gezondheidsvoordelen kent. Deze thee wordt vaak in combinatie met kruiden of specerijen gedronken. Zo profiteer je optimaal van de positieve effecten van bepaalde kruiden. Denk maar eens aan gember, kurkuma of venkel. Let wel op met het combineren van verschillende kruiden: dit komt de smaak niet altijd ten goede. Ook kunnen bepaalde kruiden elkaar tegenwerken of juist versterken.

Oolong thee maken

Kun je zelf oolong thee maken? Dit is zeker mogelijk, bedenk wel dat het hier om een exclusieve theesoort gaat. Dit betekent dat je deze thee niet zomaar in de normale supermarkt koopt. Vaak moet je naar de natuurwinkel of de speciaalzaak, waar deze theorie wel goed verkrijgbaar is.

Gebruik 2 gram thee per kop. Dit is geschikt voor het zetten van meerdere koppen thee. Breng water aan de kook en laat het afkoelen tot 80-90°. Laat de watertemperatuur niet te ver dalen, anders kunnen de theebladeren de smaak niet goed afgeven. Gebruik geen kokend water van 100°, hierdoor gaat het een bitter smaken.

Je kunt ook een hele theepot in één keer zetten. Gebruik hier 1 liter water en 6-10 gram thee voor. Voeg eventueel extra kruiden of specerijen toe. Alles is mogelijk, zolang je het maar op het laatst toevoegt. Gebruik bij voorkeur verse ingrediënten. Zoet de thee met wat honing. Gebruik liever geen suiker, dit komt de gezondheid niet ten goede.

Oolongthee koud drinken

Vooral in de zomer is afgekoelde oolongthee lekker en fris. Maak de thee volgens bovenstaande bereidingswijze. Laat de thee helemaal afkoelen en bewaar deze in de koeling. Gebruik je verse toevoegingen? Deze kun je gerust in de koeling in laten trekken. Houd wel rekening met het sterker worden van de oolong thee, vooral wanneer je gebruik maakt van sterke kruiden of specerijen.

Gerelateerd