Kamillethee is een kruidenthee die erg populair is. Tijdens de zwangerschap heeft kamille een positieve werking. Ook in de kraamperiode is kamillethee een absolute aanrader. Waarom dat is, dat lees je hieronder.
Uitleg over kamille en kamillethee
Kamille is een plant die in verschillende soorten voorkomt. Het groeit gewoon in Nederland, namelijk als echte kamille of schijfkamille. Het extract van de plant wordt veel gebruikt in kraamanijs maar ook als kruidenthee ter behandeling of voorkoming van bepaalde aandoeningen.
Het voordeel van kamille is dat het vrijwel geen bijwerkingen heeft.
In een aantal gevallen kan er overgevoeligheid voor de werkzame bestanddelen ontstaan. Dit merk je aan huiduitslag en jeuk (komt zelden voor).
De geneeskracht van kamillethee
Neem kamillethee als je zwanger bent, hoor je niet zelden. En terecht. Kamille is een geneeskrachtig kruid waar je niet alleen tijdens de zwangerschap profijt van hebt. Het helpt bij maag-en darmklachten, keelpijn, verkoudheid en mondinfecties. Daarnaast is het een goed middel bij hoest en verkoudheid maar ook bij nervositeit.
Kamillethee bij zwangerschap en na de bevalling
Waarom kamillethee tijdens de zwangerschap gebruiken? Bekijk wat kamille tijdens de zwangerschap, bevalling en geboorte doet.
Tijdens de zwangerschap heb je vaker last van brandend maagzuur. Kamillethee brengt directe verlichting. Hierbij is het wel belangrijk dat je twee kopjes kamillethee per dag drinkt, desnoods meer indien dit nodig is.
Heb je last van aambeien? Kamillethee drinken helpt niet, maar je kunt wel een grote hoeveelheid kamillethee klaarmaken. Een zitbad met kamille verlicht pijn en verzacht de jeuk. Bij een blaasontsteking kan je het beste kamillethee drinken, juist vanwege de ontstekingsremmende werking.
Tegen het einde van de zwangerschap kun je last krijgen van slapeloosheid, stress of nervositeit. Hier helpt kamillethee uitstekend tegen! Kamillethee is namelijk rustgevend, waardoor je beter inslaapt. Neem daarnaast voldoende tijd en ruimte om te ontspannen. Zoek desnoods de nodige afleiding.
Een bevalling is nooit een pretje, maar nervositeit en pijn kun je ietwat verlichten met een heerlijk kopje kamille thee. Heb je na de bevalling last van naweeën, probeer dan regelmatig een kopje van deze thee te drinken. Je kunt eventueel de buik inmasseren met kamilleolie of je stopt wat verse of gedroogde kamille in een washandje en houdt dit tegen de buik aan.
Bijwerkingen van kamillethee
In sommige gevallen wordt het afgeraden om kamillethee te drinken wanneer je zwanger bent. Wanneer je veel kamillethee drinkt kun je hier misselijk van worden. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap heb je al meer last van misselijkheid. Kamillethee doet hier nog eens een schepje bovenop. Sommigen beweren dat kamille een abortus kan veroorzaken. Hier is veel te weinig over bekend, verloskundigen adviseren zelfs het drinken van kamillethee.
Verse kamille thee maken
Echte kamille vind je gewoon in het wild, vaak op open grond die vochtig tot droog is. Wil je echte kamille plukken, wees er dan zeker van dat hier geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Misschien heb je kamille in de tuin groeien. Zo niet, dan is het altijd interessant om zelf kamille te kweken. Zo heb je altijd de mogelijkheid om zelf kamillethee te maken.
Pluk de bloemen en laat deze drogen. Gedroogde kamillebloemen kun je lang bewaren. Het voordeel is dat je hierop minder van nodig hebt om hiervan te maken, verse bloemen zijn minder sterk.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Giet dit in een theepot of theeglas. Voeg hier enkele gedroogde kamillebloemetjes aan toe. Voor een theeglas gebruik je 2-4 bloemetjes, voor een hele theepot 5-10 bloemetjes. Geniet van je kamillethee en de zwangerschap!