Vrouwenmantel thee wordt veel gedronken door zwangere vrouwen. Het heeft een samentrekkend effect op de baarmoeder. Deze theesoort heeft echter nog meer geneeskrachtige eigenschappen. Welke dat zijn, lees je in dit artikel. Ook ontdek je hoe je vrouwenmantel thee zelf maakt.
Uitleg over vrouwenmantel
Vrouwenmantel is een gewas met grijsachtig groene blaadjes. Deze plant bloeit van mei tot juni. De blaadjes van deze plant zijn geschikt voor het maken van vrouwenmantel thee. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van gedroogde bladeren. Deze zijn lang houdbaar en hebben een sterke smaak.
Vrouwenmantel wordt veel gebruikt bij vrouwelijke ongemakken zoals menstruatieproblemen. Daarnaast biedt het ondersteuning tijdens de bevalling. Daarom zijn het veel zwangere vrouwen die dit tegen de eind van de zwangerschap nemen.
Vrouwenmantel thee en zwangerschap
Deze theesoort staat bekend om zijn samentrekkend de werking. Drink vrouwenmantel thee dan ook niet gedurende de zwangerschap, dit kan mogelijk een vervelend effect hebben. Wel is het goed om deze thee tegen het einde van de zwangerschap te drinken. Het stimuleert het samentrekken van de baarmoeder, waardoor de bevalling beter op gang komt.
Voor, tijdens en na de bevalling
Drink vrouwenmantel thee bij voorkeur enkele dagen voor de verwachte bevallingsdatum. Tijdens de bevalling trekt de baarmoeder beter samen. Bloedingen worden dankzij het drinken van deze thee opgelost. Na de bevalling moet de baarmoeder herstellen, ook hierbij kan vrouwenmantel thee helpen. De baarmoeder trekt beter samen waardoor deze het normale volume aanneemt. Bovendien werkt deze thee bloedstelpend.
Vrouwenmantel thee bij menstruatieklachten
Veel vrouwen krijgen te maken met menstruatieklachten zoals overmatige bloedingen. Hierbij helpt vrouwenmantel thee. Drink gedurende de menstruatie dagelijks 1-2 koppen van deze thee. Het vermindert het bloeden en hiermee de krampen.
Ondersteuning bij reumatische aandoeningen
Meer dan 1,2 miljoen mensen hebben een reumatische aandoening. Vocht dat zich in gewrichten ophoopt zorgt voor zwelling en pijn. Vrouwenmantel thee kan helpen om het vocht en hiermee aanwezige afvalstoffen af te drijven. Zo verminderen de klachten van pijn en stijfheid. Let erop dat dit helaas niet bij iedereen werkt.
Ook goed voor de spijsvertering
Heb je last van darmkrampen, maagpijn of een maagontsteking? Vrouwenmantel werkt hier goed bij. Het vermindert pijnklachten en kan dan ook als alternatief of natuurlijk geneesmiddel gebruikt worden. Ook nu mag en kan vrouwenmantel thee nooit de reguliere geneeswijze vervangen. Het dient puur als ondersteuning bij spijsverteringsklachten.
Hoe kom ik aan verse vrouwenmantel?
Vrouwenmantel thee en andere kruidenthee koop je eenvoudig bij Bol.com >>
Deze plant groeit in grote delen van Europa, Noord-Amerika en Noordwest Azië. Hierdoor is het vrij gemakkelijk om aan blaadjes van deze plant te komen. Pluk de blaadjes en laat deze drogen. Gedroogde blaadjes zijn langer houdbaar, bovendien trekken de stoffen dan makkelijker in de thee.
Lukt het niet om aan verse vrouwenmantel te komen, dan kun je de gedroogde blaadjes ook kopen. Voordeel hiervan is dat je niet zelf naar buiten hoeft en er zeker van bent dat er geen giftige stoffen opzitten. Bovendien is een verpakking lang houdbaar, mits je dit ook droog bewaart.
Zelf vrouwenmantel thee maken
Geniet je graag van een kopje verse vrouwenmantel thee? Gebruik gedroogde vrouwenmantel, dit bevat geen toegevoegde stoffen. Neem 2-3 theelepels gedroogde vrouwenmantel en doe dit in een theekop. Giet hier kokend water overheen en laat het geheel gedurende 10 minuten trekken.
Wil je een hele pot vrouwenmantel thee zetten? Neem dan zes tot negen theelepels gedroogde vrouwenmantel en doe dit in een theepot. Giet hier een liter kokend water overheen. De thee moet gedurende 12-16 minuten trekken.
Houd je van zoete thee, voeg je dan een lepeltje honing aan toe. Gebruik liever geen pure suiker, dit is niet goed voor je gezondheid. Experimenteer ook eens met andere verse kruiden of wat fruit.