Brandnetelthee: goed voor de gezondheid

Je zou het niet denken, maar brandnetelthee is hartstikke gezond. Het heeft ook nog eens een bijzondere smaak, iets dat je zeker geprobeerd moet hebben. Bekijk de gezondheidsvoordelen van brandnetelthee en hoe je dit zelf klaargemaakt.

Brandnetelthee en alle andere kruidenthee bestel je makkelijk en snel bij Bol.com >>

Wat je over brandnetelthee moeten weten

Brandnetels associëren we met onkruid, dat kan toch niet goed zijn? Toch wordt brandnetelthee ontzettend vaak gedronken. Laten we eerst eens naar de bijzondere eigenschappen van brandnetels kijken.
Deze plant groeit vrijwel overal en staat bekend om zijn brandharen. Daarom vermijden we deze plant liever. Toch wordt brandnetels vaak in de keuken gebruikt, vaak als brandnetelssoep of kruidenthee.

Brandnetelthee bevat geen cafeïne en is hierdoor een goede keus. Natuurlijk heeft deze thee ook een paar gezondheidsvoordelen. Wat dat is, lees je hieronder.

Brandnetelthee en afvallen

Ten eerste bevat brandnetelthee geen calorieën, mits je er natuurlijk geen suiker bij gebruikt. Let ook op met honing: hierdoor krijg je onbedoeld meer calorieën binnen. Deze thee geeft je een vol gevoel, waardoor je minder snel naar verkeerde voeding grijpt. Bovendien stimuleert brandnetelthee de spijsvertering en verhoogt het de stofwisseling. Dit helpt met vet verbranden.

Brandnetelthee werkt ook vochtafdrijvend. Dit is vooral handig wanneer je veel vocht vasthoudt of last hebt van een traag werkende schildklier. Je kunt zeggen dat brandnetelthee de werking van de nieren ondersteunt.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Met een goede afweer (immuunsysteem) ben je beter bestand tegen ziekten of ontstekingen. Brandnetelthee ondersteunt het immuunsysteem. Dit is te danken aan de vitamine A en C maar ook flavonoïden in deze thee. Het is dan ook aan te raden om dagelijks een kopje brandnetelthee te drinken.

Wist je dat brandnetel een hoge concentratie calcium, ijzer en magnesium bevat? Dit is goed voor behoud van sterke botten. Vooral ouderen krijgen sneller te maken met broze botten, hierbij helpt brandnetelthee.

Brandnetelthee werkt tegen spierpijn

Iedereen heeft wel eens last van spierpijn, vooral na het sporten. Het blijkt dat brandnetel een pijnstillende werking heeft. Heb je last van spierpijn, probeer dan eens een kopje brandnetelthee. Ergens tegenaan gestoten en er ontstaat een blauwe plek? Doe wat afgekoelde brandnetelthee op een watje en behandel hier de blauwe plek mee.

Artrose of gewrichtspijnen en brandnetels

Bij artritis en artrose heb je last van gewrichtspijnen. Dit kan in een enkel gewricht maar ook in meerdere gewrichten voorkomen. Dagelijks twee of meer kopjes brandnetelthee werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Houd er rekening mee dat dit niet voor iedereen hetzelfde werkt. Heb je last van bovenstaande klachten, dan is het altijd goed om eens te experimenteren met brandnetel thee.

Bijwerking van brandnetelthee

Deze kruidenthee kan negatieve bijwerkingen hebben en dient te worden vermeden in de volgende gevallen:

  • Tijdens de zwangerschap
  • In combinatie met medicijnen tegen hoge bloeddruk
  • Bij een hoge bloeddruk

Brandnetelthee kopen

Brandnetelthee is als kruidenthee te koop. Voordeel hiervan is dat je het niet zelf klaar hoef te maken. Bovendien zijn er diverse kruiden aan de thee toegevoegd, waardoor je optimaal profiteert van de geneeskrachtige werking.

Zelf brandnetelthee maken

Liever zelf brandnetelthee maken? Dat kan natuurlijk ook, het is ook nog eens heel gemakkelijk. Brandnetels groeien altijd wel in je tuin, langs de weg, in het bos of in een weide. Let wel op de locatie: in sommige gebieden wordt gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Kies liever niet voor brandnetels die langs de weg groeien, uitlaatgassen zijn niet echt gezond.

Draag bij het plukken van brandnetels altijd handschoenen. Was de brandnetels zorgvuldig. Snijd de blaadjes vervolgens in stukken, je kunt hier ook een schaar bij gebruiken. Doe de blaadjes in een theezeef of thee-ei en leg dit in een theepot. Giet hier vervolgens kokend water overheen. Laat de thee 5-10 minuten trekken. Verwijder de brandnetelblaadjes: de brandnetelthee is klaar voor gebruik.

Brandnetels drogen

In de winter groeien er geen brandnetels. Daarom is het een goed idee om brandnetels te drogen. Knip stengels van de brandnetelplant af en leg deze in de zon te drogen. Bewaar de gedroogde blaadjes in een afgesloten pot. Wees er wel zeker van dat er geen insecten of insecteneieren op de blaadjes zitten.

Meer kruidenthee