Tijm thee, goed tegen verkoudheid en keelpijn

Tijm is een veelgebruikt kruidenmiddel bij luchtwegklachten zoals verkoudheid, hoesten en keelpijn. Tijm thee is dan ook de ideale theesoort wanneer je hier last van hebt. Niet alleen om te drinken maar ook om te gorgelen, waardoor je je snel weer beter voelt. Deze thee maak je heel makkelijk zelf.

Tijmthee en alle andere kruidenthee koop je eenvoudig en snel bij Bol.com >>

De werking van tijm

Tijm is een kruidachtige plant uit de lipbloemenfamilie. Hij groeit voornamelijk in Azië en het Middellandse Zeegebied, een aantal soorten komt ook in Nederland voor. Deze plant staat vooral bekend om de verwerking in zeep maar ook in thee en siroop (tijmsiroop).

Hier gebruik je tijmthee voor

tijm thee

Deze theesoort is vooral een goed middel bij griep en verkoudheid, met name wanneer je last hebt van de luchtwegen. Denk hierbij aan hoesten, keelpijn maar ook neusverkoudheid. Tijm werkt als desinfectiemiddel en doodt virussen en bacteriën. Heb je last van een pijnlijke keel, gorgel dan regelmatig met deze thee.

Heb je als gevolg van een verkoudheid ademhalingsproblemen? Tijmthee werkt hier goed tegen, ook wanneer je last hebt van bronchitis of astma. Dit komt omdat tijm de bronchiën verwijdt. Hierdoor kun je beter aanhalen, wat wel zo prettig is.

Vermindert een opgeblazen gevoel en winderigheid

Veel mensen hebben na een zware maaltijd last van een opgeblazen gevoel of winderigheid. Dankzij tijmthee heb je hier een stuk minder last van. Het is dan ook aan te raden om na een zware maaltijd een kopje tijmthee te drinken.

Tijm thee versterkt je immuunsysteem en verlaagt de bloeddruk

Een sterk immuunsysteem is onmisbaar, het beschermt je tegen ziekten, bacteriën en virussen. Tijm zit vol vitamine A en C, belangrijke antioxidanten. Deze ondersteunen je immuunsysteem. Vooral tijdens de wintermaanden is het belangrijk om je immuunsysteem goed te onderhouden. Drink gerust dagelijks een kopje tijmthee, ook nog eens ontzettend lekker!

Een hoge bloeddruk brengt op de lange duur hart- en vaatziekten met zich mee. Vooral ouderen lopen hier meer risico op. Wie dagelijks een kopje tijmthee drinkt verlaagt hier de bloeddruk mee. Aders en slagaders blijven gezonder. Daarnaast is er natuurlijk belangrijk om goed op je voedingspatroon en leefgewoontes te letten. Beweeg dagelijks minimaal een half uur en vermijd zout voedsel.

Rustgevend en beter slapen

Wist je dat tijmthee ook rustgevend en ontspannend werkt? Je slaapt beter in en hebt minder last van angst of stress. Ideaal voor mensen die regelmatig met spanning of stress te maken krijgen, maar ook wanneer je een slechte slaper bent.

Het is aan te raden om voor het slapengaan een kopje tijmthee te drinken. Houd het bij één kopje, anders moet je er ‘s nachts weer uit om te plassen.

Zelf tijm thee maken

Het is helemaal niet moeilijk om zelf tijmthee te maken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is verse of gedroogde tijm. Wanneer je dit laat drogen zijn de takjes veel langer houdbaar. Bovendien hebben gedroogde takjes een sterkere smaak, iets dat zeker aan te raden is. De werkzame stoffen trekken beter in de thee. Heb je niet de mogelijkheid om tijm zelf te plukken, dan is dit ook bij de reformwinkel of natuurwinkel verkrijgbaar.

Pluk de takjes en laat ze in de zon drogen. Bewaar deze gedroogde takjes in een afgesloten blik. Zelf tijmthee maken? Breng water aan de kook. Doe een halve eetlepel tijm in een theemok en voeg hier het kokend water aan toe. Laat dit 10-15 minuten trekken.

Voeg extra smaak toe met een schijfje citroen of sinaasappel. Ook lekker en gezond: verse gemberwortel, kurkuma of kaneel. Bij keelklachten kun je een theelepeltje honing toevoegen, goed voor de keel en ook nog eens lekker.

Wellicht ook leuk