Is kurkuma gezond of moet je niet alle verhalen geloven?
Kurkuma is in veel vormen verkrijgbaar; van verse geelwortel tot kurkumapoeder of tabletten.
In Aziatische landen wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt ter voorkoming en genezing van ziekten. In westerse landen waarschuwen onderzoekers soms voor deze specerij. Wat moet je nu geloven?
Waarom kurkuma gezond is
Natuurlijk is het een bekende smaakversterker, maar het heeft ook gezonde krachten. Onderzoeken laten zien dat kurkuma (geelwortel) een aantal positieve eigenschappen heeft. Zo werkt het als anti-oxidant en heeft het een opwarmend effect.
Op de Nationale Gezondheidsbeurs (2019) werd kurkuma uitgeroepen tot voedingssupplement van het jaar. Vitamine D volgde op de tweede plek.
Het regelmatig consumeren van kurkuma (in gerechten of bijvoorbeeld als thee) is dus net als gember een prima en gezonde aanvulling op je voedingspatroon. Gember bevat overigens nog meer helende krachten.
Lees meer over de gezondheidsvoordelen van gember >>
Naast bovenstaande feiten worden er nog veel meer gezondheidsvoordelen aan kurkuma toegeschreven.
Er is echter tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor de volgende gezondheidsvoordelen:
- Kurkuma vermindert of vertraagt Alzheimer en Parkinson
- Draagt bij aan soepele gewrichten
- Verlaagt het cholesterolgehalte
- Helpt bij de vetverbranding
- Werkt als antidepressiva
- Is bloeddrukverlagend
Daarnaast wordt gezegd dat kurkuma de groei van bepaalde kankercellen afgeremd. Volgens Michel Heger, onderzoeker bij het AMC, kan curcumine bij sommige kankersoorten de chemotherapie positief beïnvloeden.
Bij andere kankersoorten heeft kurkuma juist een nadelige invloed op medicatie. Raadpleeg dus altijd de arts over eventueel gebruik van het specerij.
Hoeveel kurkuma je dagelijks het beste tot je kunt nemen, wordt hier toegelicht >>
Wist je dat je tanden poetsen met kurkuma kan helpen je tanden te bleken? >>
Kurkuma als aanvulling op je dieet
Makkelijk afvallen met kurkuma. Het is geen belofte, maar dient als ondersteuning tijdens een dieet.
Hoe kan kurkuma je helpen bij gewichtsverlies?
De werkzame stof curcumine verbetert de spijsvertering.
Daarnaast heeft kurkuma nog een voordeel: Het brengt gerechten op smaak, waardoor je minder zout of suiker hoeft toe te voegen.
Een gerecht met meer smaak leidt ertoe dat je hier niet teveel van eet. Natuurlijk draagt dit ook bij aan gewichtsverlies.
Probeer tijdens het afvallen voldoende te drinken, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Af en toe een half theelepeltje kurkuma tussen de maaltijd door voorkomt dat je trek krijgt in zoetigheid of een vette snack.
Zie curcumine echter niet als een wondermiddel om af te vallen, maar een steuntje in de rug.
Hetzelfde geldt voor gember, welke ook kan positief kan bijdragen aan het proces van afvallen >>
Kurkuma medisch gebruiken
Curcumine mag nooit een eerste geneesmiddel zijn. Toch kan het ondersteunend werken bij verschillende aandoeningen en ziekten.
Het is in ieder geval belangrijk om geen valse hoop aan kurkuma te ontlenen.
Wie kurkuma medisch gebruikt en hiernaast ook nog medicatie inneemt, moet goed op de wisselwerking letten. Kurkuma beïnvloedt namelijk de werking van verschillende geneesmiddelen. Dit geldt in ieder geval voor hormoontherapie, hartmedicatie maar mogelijk ook andere geneesmiddelen.
Het advies luidt dan ook om bij ziekte nooit zomaar kurkuma tabletten of supplementen in te nemen. Overleg vooraf met de behandelende arts. Deze kan eventueel bekijken of er sprake is van een wisselwerking tussen de werkzame stof curcumine en de gebruikte medicatie.
Let op met eventuele bijwerkingen
De geadviseerde hoeveelheid kurkuma in poedervorm bedraagt 1- 1,5 theelepel per dag. Ga je voor kurkuma in tabletvorm, dan neem je hier dagelijks maximaal 600 mg van in. Let altijd goed op de aanwijzingen op of in de verpakking.
Bij overmatig gebruik kunnen er bijwerkingen optreden.
De meest bekende bijwerkingen van kurkuma zijn problemen met de spijsvertering, maagklachten en algemene darmklachten.
Bij langdurig overmatig gebruik kan de werking van de lever verstoord raken. Het is daarom belangrijk om nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in te nemen.