Sisline thee, ook vaak afgekort tot alleen sisline, is een gezonde thee uit West Afrika. De thee ontgift het lichaam, werkt ontstekingsremmend en heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Daarom is het een goed idee om te genieten van deze heerlijke kruidenthee.
Niet veel mensen hebben van sisline gehoord, vooral in Nederland is het een vrij onbekende theesoort. In Afrika wordt deze theorie juist veel gedronken. Wat is sisline? De Latijnse naam voor deze plant is Lippia Multiflora Chevalier. In heel West Afrika komt deze plant in het wild voor.
Het is dan ook dat in Afrika de bladeren van deze plant veel gebruikt worden. Mensen koken de bladeren en trekken hier thee van.
Kruidenthee koop je eenvoudig en snel bij bol.com >>
Gezondheidsvoordelen van sisline thee
Dat sisline in Afrika zo populair is, heeft natuurlijk een reden. De bestanddelen zijn ontstekingsremmende en zijn een prima alternatief voor reguliere medicatie, iets dat in Afrika moeilijker verkrijgbaar is. Daarnaast werken de bestanddelen vochtafdrijvend. Dankzij de vele antioxidanten verhogen de werkzame stoffen de weerstand, ook dit is een groot pluspunt. Samenvattend: het helpt het lichaam ontgiften en werkt ontstekingsremmend.
Deze gezondheidsvoordelen verklaart waarom de thee zo goed werkt bij maag-darmklachten, luchtweginfecties, oogproblemen en algemene ziekte. Uiteraard kan deze thee nooit een gewone medische behandeling vervangen. Ga bij langdurige klachten daarom altijd langs de huisarts.
De smaak van deze thee
Niet bekend met sisline thee? Het heeft een aparte fris kruidige smaak. Je proeft in ieder geval de smaak van salie en eucalyptus. Sommige mensen voegen aan deze thee extra kruiden toe, waardoor er een mix van verschillende smaken ontstaat.
Deze thee kan zowel koud als warm worden gedronken. De meeste mensen genieten van een warme kop sisline thee, maar in de zomer is deze theesoort als ice tea zeker aan te raden. Handig om te weten: deze thee bevat geen looizuur en theïne. Hiermee is sislinethee een gezonde en verantwoorde keuze.
De bladeren koken of laten trekken?
Bij het maken van de kruidenthee laat je verse of gedroogde bladeren gedurende enkele minuten in kokend water trekken. Vaak zijn dit 10-20 minuten, waardoor de bladeren hun smaak en werkzame bestanddelen aan het water afgeven. In Afrika is het gebruikelijk om de bladeren echt te koken en niet in afgekookt water te laten trekken. Hierdoor worden er meer werkzame bestanddelen aan de bladeren onttrokken.
Het koken van de bladeren heeft nog een voordeel. De smaak van de thee wordt voller, waardoor deze een sterke smaak krijgt.
Gedroogde of verse bladeren
De sisline plant groeit in West Afrika overal in het wild. Helaas komt deze plant in Europa (en Nederland) niet voor. Wil je sisline te maken, dan moet dit met gedroogtebladeren. Deze bladeren zijn verkrijgbaar in de natuurwinkel of online.
Zelf sisline thee maken
Sislinethee is nauwelijks in de winkel te koop maar van de gedroogde bladeren kun je wel zelf thee maken. Het heeft weinig zin om de gedroogde bladeren te koken, die ze zullen de bestanddelen niet goed afgeven.
Je kunt 2-3 bladeren rechtstreeks in een theeglas doen. Giet hier kokend water overheen en laat het geheel 10-15 minuten trekken. Wil je een hele pot thee zetten, neem dan 5-7 bladeren. Het is overigens mogelijk om de bladeren meerdere keren te gebruiken. eventueel in een theezeef of theezakje.
Voeg een druppeltje citroensap toe of experimenteer met andere kruiden die je aan de thee toevoegt. Zo versterk je de werking van deze gezonde thee.