Kardemom thee

Geniet van een dagelijks kopje verse kardemom thee. Dit is niet alleen lekker maar ook nog eens gezond. Met antioxidanten gaat het celveroudering tegen en werkt ook nog eens krampstillend. Maak deze thee zelf met kardemompeulen of poeder.

Over kardemom

kardemom thee

Deze specerij is verwant aan gember. Toch is de smaak niet hetzelfde: kardemom, wat je ook wel als cardamom schrijft, heeft een zoete en scherpe geur. De smaak neigt naar citroen, bergamot en kamfer. Ook verwant aan gember en kardemom is overigens laos, een kruid welke qua smaak meer in de richting van gember komt.

De bijzondere kruidenplant groeit in India en kom je in de Indiase en Aziatische keuken tegen. In Nederland is kardemom minder bekend, vooral als losstaande specerij. Wat velen niet weten is dat kardemom onderdeel uitmaakt van verschillende kruidenmengsels waaronder koekkruiden. Je gebruikt het dus vaker dan je denkt!

De gezondheidsvoordelen van kardemom

Naast smaakversterker in gerechten is kardemom thee altijd een goed idee. Deze specerij heeft namelijk een aantal bijzonder gezondheidsvoordelen.

Heb je last van maagkrampen of krampen aan de galwegen? Kardamom thee helpt hier goed bij, vooral wanneer je het regelmatig drinkt. Bovendien bevordert het de aanmaak van maagsappen en galsappen, wat de spijsvertering ten goede komt. Ook nu weer is het belangrijk dat je dagelijks een kopje thee drinkt.

Van oudsher wordt kardemom gebruikt voor het reinigen van het gebit. Het zorgt voor een frisse adem maar werkt ook antibacterieel en antiviraal. Hiermee voorkom je ontstekingen die veroorzaker zijn van celveroudering. Om terug te komen op gebitsreiniging: wist je dat kardemom vaak aan kruidentandpasta wordt toegevoegd? Dit kun je ook heel goed zelf maken.

Met belangrijke antioxidanten zoals vitamine A en vitamine C, maar ook onmisbare mineralen is kardemom een krachtige antioxidant. Ook bij herstel na ziekte is deze specerij zeer geschikt: het bevordert de eetlust.

Zo smaakt kardemom

Kardemom thee heeft een zoete maar ook fris zure smaak. Daarnaast wordt kardemom vaak aan anderen theesoorten toegevoegd zoals gemberthee met kardemom en kurkuma of rozemarijn. Hiermee combineer je een aantal smaken met elkaar.

Ga je voor kruidenthee met pure kardemom? Houd dan rekening met een smaak van citroen en kampfar en een zoete geur. Voordeel van kardemom thee is dat het cafeïnevrij is. Mocht je geen of niet veel cafeïne binnen willen krijgen, dan is deze thee uitermate geschikt voor jou.

Zelf kardemom thee maken

Koop deze thee kant-en-klaar of maak hem zelf. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

  • Neem 5 kardemompeulen
  • Stop de peulen in een theeglas
  • Giet hier kokend water overheen
  • Voeg eventueel wat verse gember, kurkuma of rozemarijn toe
  • Laat de thee 5 tot 10 minuten trekken

De ingrediënten kun je eruit halen, maar mogen natuurlijk ook gewoon in het theeglas blijven zitten. Wist je dat de kardemompeulen meerdere malen bruikbaar zijn? Je hoeft ze dus niet weg te gooien. Dit is fijn, want kardemompeulen zijn niet goedkoop.

Thee van kardemompoeder

Misschien heb je geen verse kardemompeulen in huis of zijn deze moeilijk verkrijgbaar. Gelukkig kun je ook met kardemompoeder een heerlijke thee maken. Hier heb je kardemompoeder en eventueel extra (verse) ingrediënten voor nodig.

Giet kokend water in een theeglas of theepot. Roer hier wat kardemompoeder doorheen. Proef tussendoor of de thee de juiste smaak heeft en voeg eventueel wat extra kardemompoeder toe. Voeg nu de extra ingrediënten zoals verse gemberwortel, verse munt of kurkuma toe. Experimenteer gerust met verschillende ingrediënten en smaken.

Hoeveel thee mag ik dagelijks drinken?

Kardemom is cafeïnevrij en heeft hierdoor geen invloed op de bloeddruk of de cholesterol. Daarnaast werkt deze thee ontspannend en krampstillend, ideaal wanneer je veel last hebt van stress, buikkrampen of een slechte spijsvertering.

Kardemom gebruik je liever niet wanneer je te maken hebt met galstenen. Bij regelmatig en groot gebruik kunnen er bijwerkingen zoals maagpijn ontstaan. Het is daarom aan te bevelen om dagelijks niet meer dan één tot twee kopjes kardemom thee te drinken.

Wellicht ook interessant: