Is kardemom gezond?

Kardemom: zwarte of groene peulen met sterk geurende zaadjes. Een belangrijk bestanddeel van kruidenmengsels of als smaakversterker in diverse gerechten.
Is kardemom gezond? Aan deze specerij worden verschillende gezondheidsvoordelen toegeschreven. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Kardemom als superfood

Kurkuma, water met citroensap en dan is er ineens kardemom. Is dit het nieuwe superfood? Deze specerij bevat belangrijke vitaminen en mineralen. Het helpt je lichaam en geest gezond te houden. Kardemom kan dus zomaar tot de superfoods berekend worden, samen met bessen, rode druiven en cacaobonen. Houd er echt er rekening mee dat een superfood niet alle belangrijke voedingsstoffen levert. Daarom eet je gevarieerd en past kardemom uitstekend binnen een gevarieerd voedingspatroon.

Vitaminen en mineralen in kardemom

Wat is kardemom en waarom is het gezond?
Kardemom, dat je ook wel als cardamom schrijft, bestaat uit groene peultjes. Overigens is ook de zwarte variant verkrijgbaar maar kom je deze minder vaak tegen. Deze plant is nauw verwant aan gember wordt met name in het zuiden van India geteeld.

Als specerij kom je kardemom in de Aziatische maar ook steeds vaker in de westerse keuken tegen. Kardemom is rijk aan ijzer, mangaan en zink. Daarnaast bevat het een aardige hoeveelheid magnesium, calcium, kalium en fosfor. Ook vind je vitamine B en C in deze zaden terug.

Bevorderen van de spijsvertering

Heb je moeite met de spijsvertering of ervaar je maagklachten? Kardemom in combinatie met koriander bevordert de spijsvertering. De specerij zelf stimuleert de aanmaak van maagsappen en galsappen. Ook dit is goed voor de spijsvertering, maar werkt ook tegen hinderlijke maagklachten.

Veel mensen hebben last van maagdarmstoornissen, maagkrampen of diarree. Ook spasmen in de darmen komen regelmatig voor. Moet je hiermee leren leven? Soms wel, maar kardemom kan hier wel bij helpen. Het verlicht de symptomen waardoor jij je beter voelt.

Hoe gezond is kardemom?

kardemom gezond

Deze specerij heeft niet alleen een gunstige uitwerking op de spijsvertering en maagklachten maar bevordert ook nog eens de eetlust. Niet handig wanneer je op dieet bent, wel praktisch bij herstel na ziekte. Ook wanneer je moeite hebt met voldoende eten kan kardemom helpen.

Groene kardemom beschermt je dankzij de aanwezigheid van antioxidanten tegen vrije radicalen. Dit verlaagt het risico op kanker. Het is overigens altijd goed om voldoende voeding met antioxidanten te nuttigen. Deze stoffen verhogen het immuunsysteem en beschermen tegen schadelijke stoffen in het lichaam. Neem naast kardemom voldoende vitamine en mineralen tot je. Een veelzijdige voeding is daarom onmisbaar.

Kardemom en diabetes
Is kardemom gezond wanneer je diabetes hebt? Uit een onderzoek blijkt dat deze specerij een verbetering van de insulinegevoeligheid met zich meebrengt. Het heeft weinig invloed op de bloedsuikerspiegel. Kardemom verbeterde dus de insulinegevoeligheid maar is geen medicijn tegen diabetes (suikerziekte).

Bijwerkingen van kardemom

Bij overmatig gebruik kunnen er soms maagklachten ontstaan. Bij bestaande maagklachten kunnen deze verergeren. Dit komt niet in alle gevallen voor, daarom is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

In een aantal situaties ontstaat er een allergische reactie. Het kan hier om huiduitslag (eczeem) of benauwdheid gaan. Zelden veroorzaakt kardemom een hormoonverstoring. Heb je last van een van bovenstaande bijwerkingen, stop dan met het gebruik van kardemom. Bekijk of de klachten na enkele dagen verdwijnen.

Zo gebruik je het

Moet je vanwege de gezondheidsvoordelen kardemom dagelijks gebruiken? Nee hoor, dat is niet nodig. Bij een veelzijdig dieet krijg je antioxidanten, vitaminen en mineralen via verschillende voedingsproducten binnen. Kardemom is wel een uitstekende smaakversterker voor koek en gebak, wokgerechten of Aziatische gerechten. Ook kun je er lekkere kardemom thee van zetten.

Je gebruikt kardemom vers (kardemompeultjes) of als kardemompoeder. Deze laatste is algemeen in de supermarkt verkrijgbaar. Voor peultjes moet je vaak naar de gespecialiseerde supermarkt, de weekmarkt of de toko. Houd er rekening mee dat deze specerij niet alleen een van de oudste maar ook een van de duurste ter wereld is. Daarom betaal je misschien wat meer dan je bij andere specerijen gewend bent.

Bewaar verse kardemompeultjes afgesloten in de koeling: zo blijven ze het langst goed. Kardemompoeder is langer houdbaar, de maximale houdbaarheidsdatum vind je op de verpakking.

Gerelateerde artikelen:

Tags: