Hibiscusthee – (gezondheids)voordelen, gebruik en bijwerkingen

Geniet dagelijks van een vers kopje hibiscusthee: lekker en gezond. Deze kruidenthee drink je zowel warm als koud. Het mooie aan hibiscusthee is dat het boordevol antioxidanten zit, goed voor je afweersysteem.

Deze bijzondere thee heeft echter nog veel meer gezondheidsvoordelen. Lees hier meer over en bekijk hoe je deze thee klaarmaakt.

hibiscusthee

Thee van de hibiscusplant

De hibiscus is een geliefde bloemplant die van oorsprong in mediterrane tot tropische gebieden voorkomt. De bladeren en bloemblaadjes van deze plant worden vaak voor verschillende doeleinden gebruikt.

Zo kom je het extract van hibiscusbladeren ook in shampoos tegen. De bloem leent zich uitstekend tot het maken van hibiscusthee.

Deze en alle andere kruidenthee koop je makkelijk en snel bij Bol.com >>

Gezondheidsvoordelen van hibiscusthee

Kruidenthee is ontzettend populair, vooral vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen. Bovendien past kruidenthee binnen een gezonde en actieve leefstijl. Er is heel wat keuze in kruidentheesoorten, waarvan hibiscusthee er één is.

Wat heeft hibiscusthee je te bieden? Deze theesoort zit vol antioxidanten. Dit zijn vitaminen en bioactieve stoffen die vrije radicalen wegvangen. Hiermee ondersteun je het immuunsysteem en voorkom je mogelijk ziekte, veroorzaakt door vrije radicalen.

Extra ondersteuning bij het afvallen

Afvallen (gewichtsverlies) is nooit gemakkelijk. Uit onderzoek blijkt dat hibiscusthee het afvallen bevordert. Tijdens het onderzoek is gebruik gemaakt van een hibiscusextract, waarbij lichaamsgewicht, BMI en heupomtrek bij proefpersonen afnamen.

Het is belangrijk om te weten dat hibiscusthee alleen onvoldoende is om gewicht te verliezen. Beperk de calorie-inname en beweeg minimaal 30 minuten per dag. Thee van de hibiscusplant ondersteunt het proces van afvallen.

Hibiscusthee: bloeddrukverlagend effect

Een langdurig hoge bloeddruk is nadelig voor de gezondheid van het hart. Vaak ontstaat een hoge bloeddruk door een ongezonde leefstijl waaronder veel of ongezond eten, roken of te weinig beweging. Hibiscusthee kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

Ondanks dit gunstige effect is het wel belangrijk om op te letten wanneer er gebruik wordt gemaakt van vochtafdrijvende medicatie. Hibiscusthee kan de werking hiervan beïnvloeden. Overleg bij een hoge bloeddruk en het gebruik van medicatie altijd met een arts voordat je hibiscusthee drinkt.

Helpt tegen een hoog cholesterolgehalte

Ook een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor het ontstaan van hartfalen (hartinfarct). Voor veel mensen met een hoog cholesterolgehalte is het lastig om dit te verlagen. Daarom schrijft de arts vaak medicatie voor. Wie geen medicatie inneemt kan het met hibiscusthee proberen, dit wordt vaker bij een te hoog cholesterol gebruikt.

Hibiscusthee, een goed middel bij kriebelhoest

Niets zo vervelend als kriebelhoest. Dit is een niet productieve (droge) hoest die alleen maar klachten met zich meebrengt. In plaats van naar de hoestdranken te grijpen zou je het ook eens met hibiscusthee kunnen proberen.

Deze thee werkt verzachtend en kalmerend, goed voor de keel. Neem bij verkoudheid, griep of een kriebelhoest gerust meerdere kopjes hibiscusthee per dag.

Bijwerkingen van hibiscusthee, zijn er nadelen?

Zijn er nadelen? Thee van de hibiscusplant kan bijwerkingen hebben. Het testosterongehalte en het oestrogeenniveau in het lichaam kan verhoogd worden door het drinken van de thee. Daarom wordt zwangere vrouwen afgeraden om deze thee te drinken. Dit geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven. Geef ook geen hibiscusthee aan baby’s of jonge kinderen.

Van overige bijwerkingen is weinig bekend. En zoals met alles geldt: gebruik het met mate en luister naar je lichaam. Ieder lichaam is anders en ondervindt je toch nadelige effecten? Stop dan of minder je inname.
Er zijn zo veel lekkere en gezonde kruidentheesoorten, wissel lekker af! Wat dacht je van een lekkere mok kurkumathee of verse gember-citroen thee?

Zelf hibiscusthee maken

Hibiscusthee koop je kant-en-klaar bij de speciaalzaak of betere supermarkt. Liever zelf hibiscusthee maken? Gebruik bij voorkeur pure gedroogde of verse hibiscusbloemen. Heb je een hibiscusplant in de tuin staan, dan is dit de gemakkelijkste manier om aan de bloemen te komen. Kijk anders een bij de natuurwinkel.

Neem 15 gram gedroogde hibiscus bloemen en doe deze in een lege theepot of gebruik een theefilter. Giet hier 1 liter kokend water overheen. Laat het geheel 5 minuten trekken. Voeg voor de smaak wat honing of een zoetstof toe. Ook citroen, kaneel of munt geeft de thee een extra lekkere smaak. Gebruik liever geen suiker: dit beïnvloedt de werking van de antioxidanten. Drink de hibiscusthee warm of koud.

Hibiscusthee bevat geen cafeïne (theïne). Pure thee zonder suiker of honing is caloriearm en past binnen een gezond dieet.

Ook lekker