Witte thee, de pure en gezonde dorstlesser

Hou je van thee en het liefst zo gezond mogelijk? Dan mag witte thee niet ontbreken in je theedoos! Want al zijn veel theesoorten en met name kruidenthee gezonde dorstlessers, witte thee behoort tot de meest pure soort met daardoor de nodige voordelen voor de lijf en leden.
In dit artikel lees je alles over witte thee; simpel en puur, maar daardoor bijzonder.

Witte thee en alle andere gezonde thee koop je snel en eenvoudig bij Bol.com >>

Wat is witte thee?

witte thee gezonde dorstlesser

Witte thee is afkomstig van dezelfde theeplant als alle andere theesoorten, de Camellia Sinensis, welke voornamelijk in China geteeld wordt. De blaadjes van deze plant worden op verschillende wijzen bewerkt om tot verschillende soorten thee te komen. Ieder met hun eigen smaak en eigenschappen.

Witte thee wordt gemaakt van de jongste blaadjes en knopjes van de plant, nog voor deze knopjes open gaan. Het plukken kan slechts 2 dagen per jaar gebeuren en daarna wordt het binnen 2 dagen bewerkt.

De bewerking van witte thee is minimaal en wat deze soort zo puur maakt. Gevolg daarvan is onder andere dat de thee een vrij zachte en neutrale, ietwat licht zoete smaak heeft. Veel minder sterk dan bijvoorbeeld groene thee. En je kunt ‘m ook prima langer laten trekken zonder dat de smaak verandert of sterker wordt. Witte thee heeft een lichte kleur en kent de nodige gezondheidsvoordelen.

Hoe gezond is witte thee?

Van thee is reeds lang bekend dat het een gezond drankje is; rijk aan antioxidanten, caloriearm en met een zuiverende en dorstlessende werking. Dagelijks een paar koppen thee is dan ook een prima toevoeging aan je eetpatroon.

Geneeskrachtige werking door vele anti-oxidanten

Groene thee staat al jaren bovenaan het lijstje met gezonde theesoorten, maar van de relatief minder bekende witte thee wordt beweerd dat deze er bepaald niet voor onder doet. Met name het grote aantal flavonoïden, een anti-oxidantensoort valt op.
Anti-oxidanten voorkomen dat vrije radicalen ons lichaam schade toebrengen en ondersteunen ons afweersysteem. Ziekteverwekkers krijgen minder kans door de grote hoeveelheden anti-oxidanten in deze geneeskrachtige thee.

Goed voor de huid

Een tekort aan anti-oxidanten versnelt onder andere het verouderingsproces. Het drinken van witte thee draagt bij aan het intact houden van een gezonde, elastische huid, helpt bij het herstellen van beschadigde huidcellen en vertraagt het rimpelvorming.

Nauwelijks cafeïne / theïne

Alle theeblaadjes bevatten standaard de natuureigen stof theïne. Dit is hetzelfde als cafeïne en heeft dezelfde eigenschappen, alleen noemen we dit bij thee dus theïne. En hoewel cafeïne bekend staat om haar stimulerende werking is ook bekend dat we hier niet teveel van moeten innemen.

Witte thee heeft van alle theesoorten de laagste concentratie theïne; een kopje witte thee bevat slechts 5 tot 10 milligram cafeïne. Ter vergelijking: groene of zwarte thee bevat gemiddeld 30 gram.
Lees meer over thee zonder theïne >>

Meer gezondheidsvoordelen

Naast bovengenoemde voordelen voor de gezondheid is verder bekend dat witte thee:

  • Goed is voor de botten
  • Goed is voor de tanden (voorkomt tandplaque en geen verkleuring)
  • Goed is voor de bloeddruk
  • Goed is tegen bacteriën en schimmels

Witte thee kopen

Diverse soorten zijn eenvoudig verkrijgbaar als losse thee (voor in een thee-ei) of als theezakje. Net als bij groene thee kun je witte thee in allerlei smaken of in de biologische variant kopen.

Witte thee en afvallen

De groei en aanmaak van vetcellen vermindert door het nuttigen van witte thee. Ook heeft het een zuiverende werking en versnelt het de stofwisseling waardoor je lichaam makkelijker vet verbrandt. Als je wilt afvallen is het drinken van witte thee dus een prima ondersteuning.
Let wel: verwacht geen wonderen van. Om blijvend af te vallen is een gezond eetpatroon en voldoende beweging noodzakelijk.

Minder blozen door witte thee

Bijzonder weetje over deze bijzondere thee: het kan blozen verminderen. Heb je snel last van blozen? Probeer dan eens dagelijks een paar koppen witte thee te nuttigen. Rooibosthee schijnt overigens hetzelfde effect te hebben.

Een kopje witte thee zetten doe je zo

Kook het water, laat het even afkoelen (de temperatuur zakt tot zo’n 70-80 graden) en laat de thee dan minimaal 5 minuten trekken. Langer is helemaal prima, sterker nog. Hoe langer, hoe rijker het aantal van de gezonde stofjes in je thee. Voeg desgewenst een beetje honing toe om het zoeter te maken.

Wellicht vind je dit ook leuk: