Saliethee: rustgevend en ondersteunend

Saliethee is goed voor de innerlijke rust en houdt jouw weerstand op peil. Deze theesoort wordt dan ook vaak binnen de alternatieve geneeswijzen gebruikt. Ontdek het geheim van saliethee en natuurlijk hoe je deze theesoort klaarmaakt.

Saliethee en haar geneeskrachtige werking

saliethee gezond met geneeskrachtige werking

Salie is een geslacht van planten uit de lipbloemenfamilie. Het gaat hier om kruidachtige planten met een geneeskrachtige werking. Het liefst gebruik je verse blaadjes van de salieplant en maakt hier een heerlijke thee van.

Salie of salvia doet het goed als tuinplant of als keukenkruid. Je kunt deze zowel binnen als buiten kweken en houden, afhankelijk van de plantensoort. Geen salieplant? Bij veel supermarkten koop je salieblaadjes, ook geschikt voor het maken van saliethee.

Zo gezond is thee van salie

Hoe gezond is dat eigenlijk, saliethee? Gezonder dan je denkt! Deze thee zorgt dat je heerlijk ontspant. Het heeft dan ook een kalmerend effect op het lichaam, maar ook op de geest. Daarnaast is bekend dat salie goed is voor de weerstand. Het heeft ontstekingsremmende en bacteriële effecten, vooral wanneer je dagelijks een kopje saliethee neemt.

Saliethee en alle andere kruidenthee bestel je makkelijk en snel bij Bol.com >>

Goed voor de spijsvertering

Natuurlijk heeft saliethee nog veel meer gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor de spijsvertering, handig wanneer je vaker last hebt van een slechte stoelgang of maagklachten. Heb je na een stevige maaltijd last van een opgeblazen gevoel of buikpijn? Neem ter ontspanning een kopje saliethee. Voeg hier liever geen suiker aan toe.

Bij keelpijn of hoest

Last van verkoudheid, keelpijn of hoesten: erg vervelend. Bovendien kan dit lang aanhouden, wat jouw functioneren beïnvloedt. Reken af met keelpijn of vastzittende hoest en neem meerdere kopjes saliethee, uiteraard verspreid over enkele dagen. Je zult merken dat de keelpijn afneemt en het rauwe gevoel in de keel vermindert. De werkzame stoffen in deze thee werken slijmoplossend, waardoor het goed werkt bij een vastzittende hoest.

Overige gezondheidsvoordelen van deze thee

Al tijdens de middeleeuwen stond deze thee bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Grootmoeder gebruikte de thee ter bevordering van een goede slaap. Tegenwoordig is dit nog steeds een veelgebruikt excuus om te genieten van een heerlijk kopje saliethee (en het werkt ook nog echt bij het inslapen).

Bij ontstekingen in het lichaam kan saliethee helpen om deze ontstekingen te bestrijden. Ook wanneer je last hebt van stress is deze thee een welkome aanvulling. Het advies luidt om gedurende 2-3 weken saliethee te drinken, dan haal je het maximale effect uit de werkzame stoffen.

In deze situaties drink je geen saliethee

Let wel op met langdurig gebruik van saliethee: overmatig of langdurig gebruik tot vervelende klachten of een mogelijke verslaving leiden. Salie mag nooit tijdens de zwangerschap of borstvoeding gedronken worden. Daarnaast kan het een ongunstige werking op bepaalde medicatie hebben. Ook bij maagdarmzweren of epilepsie is het af te raden om saliethee te drinken.

Het verschil tussen tuinsalie en witte salie

Voordat je zelf saliethee maakt, moet je wel het verschil tussen tuinsalie en witte salie kennen. Tuinsalie is algemeen verkrijgbaar en groeit mogelijk in je tuin. De bladeren van witte salie zien er wit uit en worden gebruikt voor het reinigen van woningen (negatieve energieën). Alleen tuinsalie met de grijsgroene blaadjes is geschikt voor het zetten van thee. Deze blaadjes haal je vers uit de tuin of bij de betere supermarkt. Ook de natuurwinkel of gezondheidswinkel heeft (gedroogde) salieblaadjes.

Zelf verse saliethee maken

Maak zelf een heerlijke pot verse saliethee. Dit doe je zo:

  • breng een liter water aan de kook
  • voeg een handvol verse salieblaadjes aan het kokend water toe
  • laat het geheel 5 minuten trekken
  • voeg eventueel wat honing toe

Ter afwisseling gebruik je muntblaadjes of citroengras, waarmee je in combinatie met de salieblaadjes een bijzondere kruidenthee klaarmaakt. Denk ook eens aan geraspte sinaasappelschil of een stukje verse citroen: lekker en gezond.

Wist je dat je saliethee zowel warm als koud kunt drinken? Bewaar de saliethee in de zomer in de koeling, lekker verfrissend. Let erop dat je de saliethee niet langer dan een dag bewaart. Maak dus elke dag nieuwe verse kruidenthee.

Wellicht ook interessant