Is muntthee gezond? Ontdek het zelf!

Muntthee maak je van enkele takjes muntbladeren. Is muntthee gezond? Deze theesoort bevat geen theïne (cafeïne), waardoor je een stuk rustiger blijft. Daarnaast bevat het belangrijke antioxidanten. Muntthee is dus hartstikke gezond, maar hoe vaak mag je het drinken?

Muntthee en alle andere kruidenthee koop je veilig en eenvoudig bij Bol.com >>

Dit is muntthee

Muntthee gezond

Een van de meest populaire theesoorten: muntthee. Je komt het dan ook overal tegen, van de supermarkt tot het luxe restaurant. Muntthee wordt van een paar takjes muntbladeren gemaakt. Deze muntbladeren zijn afkomstig van de muntplant, een plant die bekend staat om zijn sterk geurende stoffen.

Muntolie kom je in pepermunt en tandpasta tegen. Muntthee is wat anders, hierbij gebruik je geen muntolie maar verse of gedroogde blaadjes van deze plant.

De gezondheidsvoordelen van muntthee

Voordat je muntthee drinkt moet je wel weten waar dit goed voor is en wanneer je dit absoluut niet neemt. Laten we met de gezondheidsvoordelen beginnen.

Muntthee werkt goed tegen misselijkheid. Je hebt vast wel eens gehoord om een pepermuntje bij misselijkheid te nemen. Deze theorie werkt op dezelfde manier. Vooral bij reisziekte is dit een goed middel, neem dus gerust een thermoskan muntthee mee op reis. Misselijkheid veroorzaakt door een virus of bacterie los je niet altijd met thee op, maar het kan wel helpen.

Last van een vertraagde stoelgang of loopt de spijsvertering niet zoals je wil? De werkzame stoffen in muntthee activeren de speekselklieren. Dit bevordert de spijsvertering, waardoor je mogelijk minder last hebt van maagklachten.

Munt heeft een antibacteriële werking, hiermee reinig je de mond. Goed voor de mondverzorging, hoewel dit natuurlijk nooit de dagelijkse mondverzorging kan vervangen.

Kamp je regelmatig met hoofdpijn? Drink wat muntthee, de kans is aanwezig dat de hoofdpijn wat wegzakt. Andere gezondheidsvoordelen van deze thee zijn stressverlagend, onderdrukken van het hongergevoel en een verbetering van het geheugen. Let op: dit zijn geen gezondheidsclaims.

Muntthee gezond voor je immuunsysteem

Deze thee bevat veel antioxidanten. Hiermee is muntthee gezond voor je immuunsysteem (afweersysteem). De antioxidanten beschermen tegen vrije radicalen. Overigens vind je antioxidanten ook in groente, fruit, vis, vlees en superfoods. Muntthee is hier een goede aanvulling op.

Deze thee bevat geen cafeïne

Geniet van een vers kopje muntthee, dit bevat namelijk geen cafeïne (theïne). Het helpt dus niet alleen tegen stress, ook raak je er niet opgefokt van. Want dat is wat veel cafeïne met je doet. Doordat deze thee geen cafeïne bevat is het ook geschikt voor oudere kinderen. Deze thee geef je niet aan kinderen jonger dan 6 jaar.

Doordat muntthee geen cafeïne bevat mag je deze ook als detox thee gebruiken. Volg je een detoxdieet (ontgiften), dan is dit de ideale thee voor jou.

Nadelen van muntthee

Bijna iedereen kan tegen muntthee en ondervindt hier geen problemen van. Toch kan het voorkomen dat net jij overgevoelig reageert. Wat merk je hiervan? Mogelijk krijg je last van buikpijn of diarree. Dit zijn de meest voorkomende overgevoeligheidsreacties. Wat niet wil zeggen dat muntthee niet gezond is, je kunt er gewoon minder goed tegen.

Zelf muntthee maken

Bestel jij in een restaurant of café altijd verse muntthee? Dit kun je ook heel goed zelf maken. Je hebt hier wat verse of gedroogde muntblaadjes of munttakjes voor nodig. Leg 3-4 takjes in een theeglas. Giet hier kokend water overheen en laat de blaadjes even intrekken. Houd je van zoete thee, voeg dan een lepeltje honing toe (geen suiker).

Je drinkt deze thee terwijl de blaadjes er nog inzitten. Zo kunnen de stoffen goed in het hete water trekken. Bovendien ziet het er ook nog eens extra feestelijk uit. Last van verkoudheid? Voeg dan wat citroen aan de muntthee toe.

Wellicht ook leuk om te lezen