Djahé, gemberpoeder

djahé, gemberpoeder

Djahé, of ook wel gemberpoeder is gedroogde, gemalen gember. Deze poedervorm is erg geliefd en wordt gebruikt voor het bereiden van talloze gerechten.

De officiële naam voor gember is Zingiber officinale. In het Engels heet het ginger en het is een van de meest gebruikte specerijen wereldwijd!

Gemberpoeder wordt gemaakt van de stok van de gemberwortel. Het wordt gewassen, gekookt, gedroogd en gemalen om tot de geelachtige poedervorm te komen. Djahé is de Indonesische naam voor deze gemberpoeder.
In veel (met name oosterse) recepten kom je de term Djahé ook tegen.

Verse gember versus gemberpoeder

Gemberpoeder wordt in vele vlees- en currygerechten gebruikt. Door de bewerking verschilt de smaak van gemberpoeder wel iets van de smaak van verse gember. Verse gember heeft een sterkere, meer uitgesproken smaak en is daarom minder geschikt voor bijvoorbeeld het bereiden van gebak. Hou daarom altijd de in een recept aanbevolen soort aan.

Djahé, een pittig en gezond specerij

Het voordeel van gemberpoeder is dat er een geconcentreerde hoeveelheid gember in zit. Hierdoor zit zelfs een klein beetje Djahé boordevol gezonde stoffen. Want gember is een krachtige knol die positieve effecten op diverse vlakken van de gezondheid heeft.
Zo werkt het onder andere ontstekingsremmend, helpt het tegen misselijkheid en is het een goed middel tegen een opgeblazen gevoel.
Lees meer over de voordelen van gember >>

De poedervorm is ook een stuk pittiger dan de verse wortel. Je hebt van gemberpoeder dus een stuk minder nodig dan van verse gember, bijvoorbeeld bij het koken.

1 theelepel gemberpoeder = 2 cm verse gemberwortel

Je kunt alle kanten op met gemberpoeder

Gemberpoeder geeft gerechten een verfrissende en ietwat pittige smaak. Het wordt echter niet alleen in hoofdgerechten gebruikt; ook dient het als goede smaakmaker voor nagerechten, koekjes, cake, soep, sap of brood. De poeder kan zelfs worden gebruikt voor het maken van een heerlijk gezichtsmaskertje!

Een explosie aan smaken met djahé

Gemberpoeder wordt niet zelden met kaneel, kruidnagel of korianderpoeder gemengd in gerechten. Ook de combinatie met Laos of Kurkuma geeft een explosie aan smaken. Als je niet van een pittige smaak houdt, is het wijs om er rustig mee aan te doen!
Bewaar gemberpoeder droog, koel en donker. Je kunt het dus prima in het keukenkastje zetten, waar het nog makkelijk 2 jaar goed blijft.

Er is in Nederland een periode geweest dat mensen voornamelijk gemberpoeder kochten. Dit was simpelweg omdat verse gember niet overal te verkrijgen was. Tegenwoordig is de gemberwortel in bijna elke supermarkt te koop en ook veel horecagelegenheden hebben verse gemberthee op het menu staan.

Kruidenthee van gemberpoeder en kurkuma

gemberpoeder thee

Zelf een lekker kopje gemberthee maken met gemberpoeder? Een lekkere combi is met kurkuma!
Doe een theelepeltje kurkuma poeder samen met een halve theelepel gemberpoeder in een grote mok. Voeg kokend water en wat zwarte peper toe.
Vind je de smaak een beetje te pittig? Voeg dan een schijfje citroen of wat munt toe om het geheel wat frisser te maken.
Beetje meer spicy? Voeg nog een beetje gemberpoeder toe!

Lees ook deze artikelen: