Gember en bloedverdunners

Gember is een veelgebruikt specerij in wokgerechten en zoete baksels. Gebruik je bloedverdunnende medicijnen? Gember en bloedverdunners gaan niet altijd samen.
Ontdek de wisselwerking tussen deze twee. Lees ook meer over de bijwerkingen van een teveel aan gember.

GezondheidGezondheid

Gember als specerij

Eet je veel Oosterse (Aziatische of Indische) gerechten? Grote kans dat hier gember in zit. Je krijgt ook gember binnen via zoete taartjes, cakejes en ander gebak. Ook gemberkoekjes (gingerbread) zit vol met dit specerij. Gember heeft een krachtige zoete smaak en is dan ook een populaire smaakversterker.

De werking van gember op het lichaam

Gember bevat een aantal stoffen die een bepaalde uitwerking op het lichaam hebben. Zo werkt gember goed tegen misselijkheid en wordt het ook ingezet bij diabetes, reuma en ontstekingen.
Of en in hoeverre gember effectief werkt, is niet goed bekend. Dit komt omdat het ontbreekt aan goed wetenschappelijk onderzoek.

Gember werkt mogelijk bloedverdunnend

Hierdoor is gember of gemberthee een populair middel tegen hoge bloeddruk. Ook bij verhoogd cholesterol wordt deze specerij vaak genuttigd.

Gember en bloedverdunners; uitleg over deze combinatie

gember en bloedverdunners

Bloedverdunners houden het bloed dun (vloeibaar).
Dit is belangrijk bij vernauwde (slag)aders. Zo ontstaan er minder snel bloedstolsels met levensbedreigende gevolgen.

Bloedverdunnende medicijnen worden vaak voorgeschreven aan mensen met een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Hoewel gember goed werkt tegen een hoge bloeddruk, is het oppassen wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt. De combinatie gember en bloedverdunners is geen goed idee.

Bloedverdunners verlagen de bloeddruk niet, maar zorgen ervoor dat het bloed minder snel stolt. In combinatie met verse gember kan dit voor nare gevolgen zorgen.

Dit geldt alleen wanneer je (verse) gember dagelijks gebruikt of hier veel van nuttigt.

Het is niet erg wanneer je eens een keer toch wat gember nuttigt. Soms zit het door gerechten gemengd waar je geen weet van hebt.
Wil je regelmatig gemberthee, gekonfijte gember of andere gemberproducten gebruiken? Vraag de behandelende arts altijd om advies. Deze bekijkt wat de wisselwerking met bloedverdunners is.

De risico’s

Bloedverdunners zijn bij bepaalde aandoeningen onmisbaar. Daarom is het belangrijk om deze medicatie volgens voorschrift in te nemen. Gember versterkt de werking van bepaalde bloedverdunnende medicijnen. Dit betekent dat gember het risico op interne bloedingen verhoogt. Het maakt hierbij niet uit of je gember of gemberthee tegelijkertijd of op een later moment dan de medicatie gebruikt.

Gember in combinatie met andere medicatie

Vooral gemberthee wordt vaker als bloedverdunner ingezet. Houd er rekening mee dat het hier om een alternatief gaat: gemberthee kan nooit de werking van medicatie vervangen.

Waar moet je nog meer op letten bij het gebruik van gemberproducten?
Het is aan te raden om niet vlak voor of na het nuttigen van gember of gemberthee paracetamol in te nemen. Dit heeft namelijk hetzelfde effect als het gebruik van gember in combinatie met bloedverdunners.

Het is niet bekend welk effect gember op andere medicatie heeft. Gebruik je bepaalde medicatie en ben je een echte gemberfan? Neem dan altijd contact met de arts op.

Verschil tussen verse gember, gemberthee en nog veel meer

Er zijn verschillende gembertoepassingen verkrijgbaar:

Daarnaast is er nog ingelegde gember, dit zijn gemberstukken in azijn. Je ziet dat er best wel veel gembertoepassingen zijn.
Misschien wist je het niet, maar ginger ale hoort hier echt tussen. Deze frisdrank heeft een zoet bittere smaak en is voorzien van natuurlijk gember aroma. Voor zover bekend heeft ginger ale geen nadelig effect op de werking van bloedverdunners en veroorzaakt het ook geen klachten.
Mocht je hierover twijfelen, vraag dan een arts om advies.

Relevant