Kardemom

kardemom

Kardemom of groene kardemom is een specerij met een kruidige zoetzure smaak. Hierdoor leent het zich uitstekend voor het op smaak brengen van gebak, koek en toetjes.

Deze specerij heeft ook een aantal positieve eigenschappen. Nieuwsgierig geworden maar wat kardemom jou te bieden heeft en hoe je dit gebruikt? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Wat is kardemom

Net als laos en kentjoer is ook kardemom familie van de gemberplant. Toch betekent dit niet dat de smaak hetzelfde is. Kardemom komt van oorsprong uit het zuiden van India en groeit hier weelderig. Het zijn de zaden/ zaaddozen die je in de keuken tegenkomt. Deze specerij heeft niet alleen een zoete maar ook een scherpe geur. De smaak is een combinatie van citroen, kampfar en bergamot (zure citrusvrucht). Zoet, kruidig en toch lekker fris.

Gunstige eigenschappen van kardemom

Wist je dat kardemom gezond is? Er worden een aantal geneeskrachtige eigenschappen aan deze specerij toegeschreven. Dit komt ten eerste door het hoog percentage mineralen (ijzer en mangaan). 100 gram kardemom is goed voor 175% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer (adh) en 1200% van de adh mangaan. In een iets minder hoge concentratie vind je kardemom de voedingsstoffen magnesium, calcium, fosfor, zink en kalium.

In India is kardemom een geliefd middel ter bevordering van de spijsvertering. Heb je last van maagproblemen of constipatie, dan schijnt deze specerij ook goed te helpen. Daarnaast gebruiken ze het in Oost-Azië tegen nierstenen, infecties van de ogen maar ook als antigif tegen slangengif en schorpioenengif.

In de westerse wereld gebruiken we kardemom voornamelijk bij maagproblemen. Ook heeft het een positieve invloed op de adem, waarbij je op de blaadjes kauwt. De geneeskrachtige eigenschappen hebben geen wetenschappelijke onderbouwing. Deze zijn gebaseerd op eeuwenlang gebruik vanuit India, maar ook op ervaringen in de westerse landen.

Net als kardemon hebben de specerijen gember, laos en kentjoer ook bepaalde gezondheidsbevorderende eigenschappen. Een aantal van deze eigenschappen overlappen met die van kardemom, maar veel zijn ook anders.

Kardemom kopen, waar is deze verkrijgbaar?

Deze gedroogde vrucht vind je gewoon in de supermarkt. Kijk hier bij de kruidenpotjes- en zakjes. Als het goed is vind je in het rek kardemompoeder of gemalen kardemom.
Gebruik je het liever vers? Kijk dan eens bij de Turkse of Marokkaanse winkel of de Aziatische/ Chinese toko. Grote kans dat je het hier vers tegenkomt.

Zelf kardemom kweken

Wat is er leuker dan het zelf kweken van je eigen kruiden en specerijen? Met sommige kruiden gaat dit zeer gemakkelijk, andere soorten zijn moeilijk te kweken zijn. De kardemom plant komt oorspronkelijk uit een tropisch gebied en vraagt dan ook om een warme vochtige omgeving. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt en bij een zonnig raam staat. Let op met tocht, iets dat vaak bij het raam ontstaat. De luchtvochtigheid mag best hoog zijn, te realiseren met een luchtbevochtiger of door het dagelijks natspuiten van de plant.

Eenmaal volwassen kan de plant naar buiten, mits de temperatuur niet onder de -2 graden Celsius komt. Onder de 15 graden groeit de plant niet meer. Het is daarom beter dat je de plant in een warme kamer houdt. Na ongeveer 3 jaar bloeit de plant, waarbij insecten voor bestuiving zorgen. Gebruik voor bestuiving eventueel een zacht kwastje. Ontstaan er peulen, dan kun je deze oogsten wanneer ze een groene kleur krijgen. Het zijn de peulen die je uiteindelijk in de keuken gaat gebruiken. De bladeren zijn geschikt voor het trekken van thee of voor het op smaak brengen van gerechten, waarbij je deze op dezelfde manier als een laurierblad gebruikt.

Het gebruik van deze specerij

Maak de lekkerste gerechten met kardemom. Het wordt vaak in koek en met name in speculaas gebruikt. Ook gebak en toetjes met kardemom krijgen een heerlijke smaak. Daarnaast is het geschikt voor het op smaak brengen van soepen, sauzen en curry’s. Ook in stoofschotels zorgt de specerij voor een aparte smaak. Het is soms even experimenteren, waarbij je bij voorkeur nooit te veel gebruikt.

Misschien wist je het nog niet, maar kardemon maakt onderdeel uit van bekende kruidenmengsels zoals speculaaskruiden en kerriepoeder. Hierdoor gebruik je het vaker dan je denkt.

Veel recepten maken gebruik van kruidenmengsels met daarin kardemom. Wil je alleen kardemom gebruiken? Maak dan eens een kipcurry met kardemom. Je kunt er ook een heerlijke frisse cake van maken.

Auteur: Bianca Walraven