Baby thee: welke thee is geschikt?

Je baby heeft darmkrampjes of je wil hem al vroeg leren water drinken. Niet alle theesoorten zijn geschikt. Met de juiste baby thee weet je zeker dat je baby of kindje geen last krijgt van buikpijn, darmproblemen of andere klachten.

Thee voor baby’s

baby thee

Baby thee is geschikt voor baby’s vanaf één week oud, maar alleen onder toezicht van een deskundige. Geef liever geen thee aan baby’s die jonger dan zeven dagen zijn, dit komt omdat hun spijsvertering nog niet goed werkt. Welke thee is geschikt voor zeer jonge baby’s?

Bepaalde soorten kruidenthee helpen bij darmkrampen, iets waar baby’s vaak last van hebben. Vooral kamillethee is hier een bekend voorbeeld van. Daarnaast wordt er ook wel eens venkelthee gegeven, hoewel baby’s hier minder goed tegen kunnen. Bovendien bevat venkel mogelijk schadelijke stoffen. Wil je baby thee geven wanneer je baby jonger dan vier maanden oud is? Overleg dan altijd met de arts, de kraamhulp of het consultatiebureau.

Baby thee vanaf vier maanden oud

Tot de leeftijd van vier maanden heeft een baby geen extra vocht nodig, vooral wanneer het borstvoeding krijgt. Vanaf vier maanden is het altijd verstandig om je kindje water te leren drinken. Omdat veel ouders het zielig vinden om het kind alleen water te geven, wordt er vaak voor baby thee gekozen.

Er is speciale baby thee verkrijgbaar. Dit is thee met biologisch fruit of het gaat om een milde kruidenthee. Kijk goed vanaf welke leeftijd de thee geschikt is, sommige theesoorten mag je alleen aan kinderen vanaf zes maanden oud geven. Geef in ieder geval geen sterke zwarte thee aan je kindje, hier kan het niet goed tegen.

Geef nooit babythee met suiker

Baby’s en jonge kinderen hebben hun smaak nog niet goed ontwikkeld. Zodra je begint met het geven van suiker zal het kind hier steeds vaker naar verlangen. Er ontstaat als het ware een suikerverslaving. Geef daarom nooit baby thee met suiker.

Wist je dat in veel theezakjes ook toegevoegde suikers zitten? Laat deze theesoorten liever links liggen. Maak zelf thee, dit kan met losse thee en een theezeef of thee-ei. Maak je zelf babythee, kies dan in ieder geval niet voor venkel of anijs. Hier zit een stof in die mogelijk schadelijk is, hoewel hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor is. Tot die tijd is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Kruidenthee voor je baby maken

Heeft je baby last van darmdrankjes, kies dan bij voorkeur voor verse kamillethee. Dit wordt vaak aan kinderen vanaf één week oud gegeven, overleg dan wel altijd met de arts of het consultatiebureau. Kies in dit geval voor een lichte kamillethee dus niet een die sterk is. Kijk goed hoe baby hierop reageert.

Wil je zelf kruidenthee maken ga dan voor verse kruiden. Zorg dat deze niet bespoten zijn. Kies alleen voor kruiden die ook goed zijn voor je kindje. Twijfel je hierover, dan is het altijd beter om voor rooibosthee of groene thee te kiezen. Deze theesoorten bevatten weinig of geen theïne.

Melk door de thee, of liever niet?

Sommige volwassenen drinken melk door de thee. Het lijkt logisch om dit ook met baby thee te doen, vooral omdat baby’s toch al melk drinken. Het probleem is dat je door de thee gewone koemelk doet. Dit is niet geschikt voor baby’s jonger dan 6 maanden oud.

Moedermelk of baby poedermelk kan door de thee, maar maakt het er niet lekkerder op. Voor veel baby’s heeft het dan ook geen toegevoegde waarde. Bovendien is het juist goed dat je baby kennismaakt met een andere smaak. Voeg dus geen melk aan de thee toe.

Wellicht ook interessant