Rozemarijn is een kruid met geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt bij vermoeidheid, verkoudheid en griep. Daarnaast kent het ook andere toepassingen. Drink jij wel eens een kopje rozemarijnthee? Bekijk de gezondheidsvoordelen en hoe je deze thee zelf klaarmaakt.
Over rozemarijn
Rozemarijn staat ook wel bekend onder de naam Salvia Rosmarinus. Het is een vaste plant met houtachtige stengels. De blaadjes van de plant doen aan naalden denken. Wilde rozemarijn kom je vooral in gebieden langs de Middellandse Zee tegen. In Nederland groeit deze in tuinen of wordt als binnenplant gekweekt.
Rozemarijn staat vooral om de genezende effecten bekend. Hierbij kent het twee algemene toepassingen: als etherische olie of als rozemarijn thee. Daarnaast wordt het ook wel in gerechten gebruikt, waarbij het extra geur en smaak toevoegt.
De gezondheidsvoordelen van rozemarijn
Wie nog geen kennis heeft gemaakt met rozemarijn en rozemarijnthee, moet het zeker doen. Het wordt namelijk algemeen gebruikt bij griep en verkoudheid maar ook bij vermoeidheid. Na een kop rozemarijnthee voel je je gelijk een stuk beter.
Rozemarijn stimuleert de spijsvertering. Het helpt bij de aanmaak van gal aan ontspant de spieren in de darmen. Heb je soms last van een opgeblazen gevoel of een langzame stoelgang, dan moet je zeker eens rozemarijnthee proberen. Drink dit na het eten, hiermee bereik je het grootste effect.
Last van hoofdpijn of spierpijn? Rozemarijnthee helpt ontspannen. Is de hoofdpijn aanwijsbaar, masseer dan wat rozemarijnolie op de pijnlijke plek. Drink hier natuurlijk een lekkere kop rozemarijn thee bij.
Rozemarijnthee en afvallen
Verschillende kruiden kunnen je helpen tijdens het afvallen. Dit geldt ook voor rozemarijn. Dit kruid voorkomt een te snelle schommeling van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast stimuleert het de afbraak van lichaamsvet. Dankzij rozemarijn heb je minder snel honger en ondersteun je het hele proces van afvallen.
Thee als antioxidant
Het lichaam staat continu bloot aan afvalstoffen en gifstoffen. Antioxidanten helpen je hiertegen beschermen. Daarnaast gaan ze vroegtijdige veroudering tegen. Rozemarijnthee bevat antioxidanten en is daarom een echte aanrader. Aanbevolen wordt om minimaal twee keer per week een kop rozemarijnthee te drinken, maar vaker mag natuurlijk ook.
Overige gezondheidsvoordelen van rozemarijn zijn een betere werking van het geheugen, versterking van hart- en bloedvaten en het werkt als ontstekingsremmer. Het zou de kans op Alzheimer verminderen, dit zijn echter niet gecontroleerde gezondheidsclaims.
Rozemarijnthee tijdens de zwangerschap en bij jonge kinderen
Mag je rozemarijnthee tijdens de zwangerschap drinken?
Vaak wordt gezegd van niet, het zou namelijk een mogelijke miskraam veroorzaken. Het gaat dan echter om de etherische olie van rozemarijn: deze is zeer sterk. Een kopje lichte rozemarijnthee kan geen kwaad, vraag vooraf wel advies aan de arts of verloskundige.
Ditzelfde geldt bij rozemarijnthee in combinatie met jonge kinderen. Geef deze thee in ieder geval nooit aan jonge baby’s en kinderen onder de twee jaar oud. In andere gevallen: overleg met het consultatiebureau of de arts.
Bijwerkingen van rozemarijn
In hoge doseringen kan rozemarijn een aantal bijwerkingen hebben. Dit zijn misselijkheid en braken en soms spasmen. Bij overgevoeligheid of een allergische reactie kan er bewustzijnsverlies optreden. De meeste mensen zijn niet gevoelig voor rozemarijn. Ervaar je toch klachten of bijwerkingen, drink dan geen rozemarijnthee en wees voorzichtig met etherische oliën, deze laatste is namelijk een stuk sterker.
Rozemarijnthee bereiden
Wil je zelf rozemarijnthee maken? Hier heb je wat verse rozemarijnblaadjes voor nodig. Overigens mogen deze blaadjes ook gedroogd zijn. Zo maak je rozemarijnthee:
- neem twee eetlepels verse rozemarijn blaadjes
- breng een liter water aan de kook
- giet het gekookt water in een theepot
- voeg hier de rozemarijnblaadjes aan toe
- laat het geheel 5-10 minuten trekken
- zeef de blaadjes uit de thee
Je kunt natuurlijk ook de blaadjes eerst in een speciale theezeef doen, dan hoef je ze er later niet uit te zeven.
Voeg als laatste wat honing toe, dit geeft de theorie een lekkere zoete smaak. Bovendien werkt honing kalmerend bij keelpijn, verkoudheid of griep.