Ontspanningsthee of rustgevende thee, ideaal bij momenten van stress en spanning. Deze theesoort bevat verschillende kruiden waardoor je heerlijk ontspant. Je hebt de keuze uit verschillende soorten rustgevende thee, allemaal met hun bijzondere eigenschappen.
De kruiden in rustgevende thee
Het draait bij rustgevende thee allemaal om de kruiden die er inzitten. Sommige kruiden laten je beter slapen waardoor je uitgerust wakker wordt. Andere kruiden hebben juist een positieve invloed op je gemoedstoestand. Je ervaart minder stress en spanning, waarbij ook angst kan verminderen.
Rooibosthee is de meest bekende theesoort wanneer het op rust en ontspanning aankomt. Deze thee heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en zorgt voor een betere en diepere slaap. Het voordeel van rooibosthee is dat deze geen cafeïne bevat, waardoor je ook niet opgefokt raakt. Laten we snel naar een aantal anderen kruiden kijken.
Valeriaan als rustgevende thee
Zeg je valeriaan, dan zeg je rust en ontspanning. Dit is misschien wel het meest gebruikte middel bij momenten van stress en (in)spanning. Valeriaan thee is dan ook een absolute aanrader wanneer je te maken hebt met examenstress, werkgerelateerde spanning of misschien wel relatieproblemen. Valeriaan heeft ook een goede invloed op het concentratievermogen.
Helaas is valeriaanthee niet zo lekker en hiermee ook niet de meest populaire rustgevende thee.
De positieve eigenschappen van kamillethee
Ook kamillethee is ideaal als rustgevende thee. Het werkt niet alleen rustgevend, ook kalmeert het bij maagklachten en darmkrampen. Heb je last van keelpijn, dan is deze thee ook zeer geschikt. Kamillethee maak je zelf met behulp van verse of gedroogde bloemen. Laat de thee gedurende 10-15 minuten trekken en geniet van deze heerlijke rustgevende thee. Kamillethee mag je dagelijks drinken, ook wanneer je zwanger bent.
Tot rust komen met lavendelthee
Lavendel ken je vast wel van de heerlijk ruikende paarse bloemen. Je komt lavendel dan ook veel in poetsmiddelen, parfums en potpourri tegen. Wist je dat je lavendel ook kunt eten of, als lavendelthee, kunt drinken? Ook dit is een rustgevende thee waarvan je dagelijks je niet.
Maak zelf lavendelthee met gedroogde lavendelbloemen. Doe een tot twee eetlepels gedroogde lavendel in een theekop en giet hier kokend water overheen. Gebruik eventueel een theezeef, zo hoef je de bloemetjes er niet uit te vissen.
Hartgespanthee (hartekruid)
Niet veel mensen zijn bekend met hartengespan, terwijl het echt wel een rustgevende thee is. Deze theesoort werkt ontspannend en rustgevend, maar kalmeert ook het hart. Hierbij kun je thee van hartekruid vergelijken met valeriaanthee. Drink niet meer dan twee koppen hartegespanthee per dag.
Zelf rustgevende thee maken
Is het moeilijk om zelf rustgevende thee te maken? Nee hoor, met wat kruiden zet je een heerlijk kopje verse thee. Bepaal eerst welke kruiden het beste bij jou passen. Ben je zwanger of gebruik je bloeddrukverlagende medicijnen, dan mag je niet alle kruiden gebruiken. Overleg van tevoren met de verloskundige of arts.
Voor het zelf maken van rustgevende thee gebruik je verse of gedroogde ingrediënten. Met gedroogde ingrediënten heb je altijd de mogelijkheid om rustgevende thee te zetten, de ingrediënten zijn namelijk maandenlang tot jarenlang houdbaar.
Doe een of meerdere kruiden in een theekop of theezeef. Giet hier kokend water overheen. Laat de rustgevende thee gedurende 10-15 minuten goed intrekken. Hierna kun je de kruiden verwijderen. Eventueel voeg je nog een schijfje citroen of een lepeltje honing toe.
Kan ik kruiden samenvoegen?
Sommige kruiden versterken elkaars werking. Dit is bijvoorbeeld bij valeriaan en hartekruid. Gebruik deze twee kruidensoorten dan ook nooit door elkaar. Ben je overgevoelig voor rustgevende theorie, dan merk je dit aan maag-darmklachten. Stop dan met het gebruik van deze thee en stap op een andere theesoort over.