Gember tegen misselijkheid

gember tegen misselijkheid

Gember is een sterke smaakmaker. Wist je dat gember ook tegen misselijkheid werkt?
Ideaal wanneer je last hebt van reisziekte of zwangerschapsmisselijkheid.

Ook in veel andere situaties waarbij je misselijk bent helpt deze specerij. Maak kennis met de krachtige werking van gember.

Dit is gember

Vooral in de Indische / Oosterse keuken kom je deze specerij veel tegen. Het zit door Oosterse wokgerechten, in gemberkoekjes of extra zoet gebak.

Gember wordt gewonnen uit de wortel van de gemberplant. Er zijn verschillende toepassingen waaronder verse gember, gekonfijte gemberstukjes, gemberthee, gemberbier en nog veel meer.

Gember staat tevens bekend om zijn vele voordelen voor de gezondheid en ook als middel tegen misselijkheid.

Gember tegen misselijkheid

Werkt dat echt: gember tegen misselijkheid?
In veel gevallen wel. Daarom gebruiken zwangere vrouwen dit vaker (zwangerschapsmisselijkheid). Ook helpt het bij reisziekte (auto, boot) of andere situaties.

Heb je last van buikgriep (infectie) met misselijkheid en overgeven? Dan werkt gember waarschijnlijk niet

Kauwen op gember

Wagenziekte, zeeziekte, een zonnesteek of stress. Enkele veel voorkomende oorzaken van een misselijk gevoel.
Kauwen op gember tegen misselijkheid: het werkt. Vooral wanneer je misselijk bent als gevolg van reizen heeft gember een positief effect. Dit komt door de werkzame stof gingerol.

Gingerol stof blokkeert het signaal in het braakcentrum in de hersenen. Hierdoor neemt de misselijkheid af.

Voor het kauwen op gember heb je een stuk verse gemberwortel nodig. Deze wortel is verkrijgbaar bij de natuurwinkel of betere supermarkt. Je kunt op gember kauwen en dit uitspugen maar ook doorslikken.
Heb je last van braken (overgeven), slik de gember bij voorkeur dan niet door. De kans is namelijk groot dat de maag hiertegen in opstand komt, waardoor je nog meer gaat braken.

Mocht je kauwen op gember niet prettig vinden, probeer dan eens een kop verse gemberthee. Zorg dat deze sterk genoeg is, zodat er voldoende van de stof gingerol inzit.

Zwanger en misselijk (zwangerschapsmisselijkheid)

Sea Band tegen zwangerschapsmisselijkheid

Veel zwangere vrouwen hebben er last van: zwangerschapsmisselijkheid. Dit komt vooral gedurende de eerste 12 weken van de zwangerschap voor. Veranderingen in de hormoonhuishouding zijn de oorzaak van deze misselijkheid.

Gember helpt tegen ochtendmisselijkheid. Met gemberkoekjes verminder je het misselijk gevoel en breng je de maag tot rust. Een andere optie is het nuttigen van citroen – gemberijs. Mix deze twee ingrediënten en vries het sap in. Je kunt hierbij kiezen voor ijsblokjes (in een glas water) of je gebruikt ijsvormpjes.

Ook gemberthee werkt zeer goed tegen misselijkheid. Zelf gemberthee maken is heel gemakkelijk.
Breng 1 liter water aan de kook en snijd 8 tot 10 plakjes verse gember. Voeg deze plakjes aan het kokend water toe en laat dit enkele minuten intrekken. Voeg eventueel wat citroensap toe. Geniet van een vers kopje gemberthee.

Misselijk door chemokuur

Gember tegen misselijkheid werkt mogelijk ook wanneer dit ontstaat door een chemokuur. Een chemokuur is erg heftig en veroorzaakt verschillende bijwerkingen waaronder haaruitval en misselijkheid. Het Voedingscentrum vermeldt dat gember in de vorm van supplementen/ tabletten misselijkheid bij chemotherapie verlicht.

Kies hierbij voor extra geconcentreerd gemberextract. Er zijn ook supplementen verkrijgbaar met een mix van gemberextract en andere kruiden en specerijen. Mogelijk werken deze minder goed bij misselijkheid door chemotherapie.

Gezondheidsclaim gember tegen misselijkheid

Er is geen goedgekeurde gezondheidsclaim die laat zien dat gember effectief tegen misselijkheid werkt. Goedgekeurde claims worden uitgegeven door de EFSA. Gember staat hier niet tussen.

Toch is gember tegen misselijkheid een veel beproefde methode. Zie het als een oud huismiddeltje dat in veel gevallen zeker zijn effect heeft.
Let op bij het gebruik van gember in combinatie met bloedverdunners: gemberproducten versterken de werking van bloedverdunnende medicijnen. Vraag de behandelde arts vooraf om advies.
Lees meer over eventuele nadelen van gember >>

Wellicht ook interessant: