Welke bijwerkingen kent kurkuma?

Kurkuma of curcumine heeft een aantal mooie gezondheidsvoordelen. Wanneer je er echter teveel van consumeert, kan kurkuma bijwerkingen geven. Het is daarom belangrijk om je te houden aan de maximale aanbevolen dosering. Ontdek welke bijwerkingen en bijbehorende symptomen kurkuma veroorzaakt.

Voordelen van kurkuma

kurkuma bijwerkingen

Kurkuma is een heerlijke specerij voor de Indische/ Aziatische keuken. Het geeft met name aan rijstgerechten een licht bittere smaak met een sterk aroma. Daarnaast dient het om (rijst)gerechten geel te kleuren.

Naast smaakversterker wordt kurkuma ook ter bevordering van de gezondheid gebruikt. Bekende gezondheidsvoordelen van curcumine, de werkzame stof van kurkuma zijn:

 • Verlaagt de bloeddruk en het cholesterol
 • Werkt als sterke anti-oxidant
 • Ontstekingsremmend en remt de groei van bacteriën en schimmels
 • Beschermt de lever
 • Helpt bij misselijkheid
 • Ondersteunt het dieet (gewichtsverlies)

Niet alle gezondheidsvoordelen zijn wetenschappelijk aangetoond. Zo zou kurkuma beschermen tegen hart- en vaatziekten, Parkinson en Alzheimer afremmen en maagzweren genezen. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Ditzelfde geldt voor kurkuma en het verminderen van tandvleesproblemen, kiespijn, een oogontsteking en andere ziekten of aandoeningen.

Bijwerkingen kurkuma bij overmatig gebruik

Bijwerkingen treden vooral bij overmatig gebruik op. Het gaat hier om het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH):

 • Verse kurkuma: 1,5 – 3 gram
 • Kurkumapoeder: 1 – 3 gram
 • Kurkuma supplement: 400 – 600m

Ga je over deze dagelijkse doseringen heen, dan krijg je mogelijk te maken met de volgende bijwerkingen:

 • Een droge mond
 • Maag-en darmklachten
 • Spijsverteringsproblemen
 • Huidproblemen

Bij langdurig overmatig gebruik kan er leverschade optreden. Hierbij heeft de lever een verminderde werking. Leverschade (levercirrose) merk je aan vermoeidheid, misselijkheid, buikpijn en jeuk.
Ook afvallen en een gele huid zijn klachten die voorkomen bij leverschade.

Kurkuma allergie symptomen

Sommige mensen zijn allergisch voor kurkuma. Let erop dat Indiase geelwortel een bestanddeel van kerriepoeder is. Hierdoor krijg je misschien ongewild kurkuma binnen.

Hoe ziet een kurkuma allergie eruit?
Het lichaam reageert overdreven op de werkzame stof curcumine. Dit uit zich vaak in huidreacties. Hierbij ontstaan er rode vlekken of bulten op de huid. Deze plekken kunnen jeuken of pijn doen.

Bij te hoge doseringen wordt het maagslijmvlies teveel geprikkeld en kun je last krijgen van winderigheid, maagpijn of andere maag- en darmklachten.

Ook bij uitwendig gebruik treden er soms allergische reacties op. Deze reacties zijn voornamelijk aan de huid of het mond-neusslijmvlies zichtbaar.

Kurkuma in combinatie met medicijnen

De combinatie kurkuma en geneesmiddelen kan soms erg gevaarlijk zijn. Kurkuma heeft namelijk een wisselwerking met verschillende medicijnen. Zo heeft deze specerij een invloed op de werking van medicatie, waardoor deze mogelijk niet goed werkt. Dit geldt voor bloedverdunners, chemotherapie en andere geneesmiddelen.

Slik je medicijnen en gebruik je kurkuma tabletten of supplementen met curcumine? Overleg dan altijd met de arts of dit mogelijk is. Soms is het beter om (tijdelijk) geen kurkuma tot je te nemen.

Stop nooit zomaar met medicatie, maar overleg altijd met je eigen arts. Deze bekijkt of de combinatie geneesmiddelen met kurkuma verantwoord is.

Wanneer kurkuma (vers of in poedervorm) door gerechten zit, is dit in veel gevallen veilig.

Let wel op inname van grote hoeveelheden kurkuma of het dagelijks nuttigen van gerechten met deze specerij. Dit geldt natuurlijk ook voor het drinken van een dagelijks kopje kurkuma thee.

Kan de combinatie kurkuma en paracetamol wel?

Kurkuma en paracetamol zijn prima te combineren

Let er wel op dat het lichaam paracetamol mogelijk minder goed kan opnemen, vooral wanneer je een kurkuma preparaat met meerdere kruiden gebruikt. Aan de andere kant kan het lichaam de werkzame stof curcumine niet zo goed opnemen, tenzij je dit tegelijkertijd met zwarte peper in neemt. Van zwarte peper is bekend dat dit niet veel bijwerkingen geeft.

Wellicht ook interessant: