Kamillethee voor baby’s en volwassenen

kamillethee

Kamille is een kruidenmiddel en werkt goed bij verkoudheid, nervositeit, maagkrampen en andere gezondheidsklachten. Het wordt niet alleen door volwassenen gebruikt maar ook veel aan baby’s voorgeschreven.

Ontdek de voordelen van kamillethee, iets dat je regelmatig zou moeten drinken.

Kamille als kruidenmiddel

Kamille is een kruidenplant die algemeen in Nederland en België voorkomt.
Echte kamille kent medicinale toepassingen en kom je ook in kraamanijs tegen. Als kamillethee is dit een ideale mondspoeling bij ontstekingen.

De gezondheidsvoordelen van kamillethee

Van verse of gedroogde kamille wordt thee gemaakt. Deze kamillethee dient tegen verschillende kwalen waaronder keelpijn, verkoudheid en mondinfecties. Ook is het een goed middel tegen hoest, maagpijn en darmklachten.

Kamille in zalf werkt goed bij gebarsten lippen, huidwondjes en luieruitslag. Het voordeel van kamille- en kamillethee is dat het vrijwel geen bijwerkingen heeft. Sommige mensen zijn overgevoelig voor kamille en kunnen hier maagklachten of huiduitslag van krijgen.

Kamille werkt ook goed bij slapeloosheid, angst, maagzuur, misselijkheid en aambeien. Je ziet dat het drinken van kamillethee verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Bovendien is deze thee ook nog eens erg lekker.

Baby heeft krampjes: werkt kamillethee?

Buikkrampjes of maagkrampen komt vaker bij baby’s voor. Dit komt omdat het spijsverteringskanaal nog niet goed werkt. Het vervelende aan buikkrampjes is dat de baby veel huilt, weinig slaapt en mogelijk niet wil drinken. De verloskundige of kraamhulp zal dan kamillethee voorschrijven.

Een rustige baby met kamille

Kamille werkt rustgevend en krampverminderend. Let er wel op dat jonge baby’s niet teveel van deze thee mogen drinken. Doe dit dan ook altijd volgens voorschrift. Bovendien moet de thee voldoende afgekoeld zijn, een beetje dezelfde temperatuur als (moeder)melk.

Het kan bij buikkrampjes ook helpen om een kamillekompres te maken. Smeer een washandje met kamilleolie in of maak van verse kamille een kamillebad. Laat de kamille op de buik inwerken. Baby wordt hier heerlijk rustig van.

Hoeveel kamillethee mag je per dag drinken?

Kamille en dus ook kamillethee kent geen bijwerkingen, tenzij je hier overgevoelig voor bent. Er zit geen maximum aan het drinken van kamillethee. Dit is anders bij jonge baby’s, vraag daarom altijd advies. Volwassenen genieten dagelijks van een kopje kamillethee, vers of kant en klaar.

Kamillethee kopen

Kant-en-klare kamillethee is overal te koop. Kijk in de supermarkt, bij de drogist of apotheek. Ook de natuurwinkel verkoopt kamillethee. Dit is verkrijgbaar als theezakjes of als gedroogde kamille, dit laatste moet je zelf nog klaarmaken.

Kamillethee is als normale variant verkrijgbaar maar ook met honing. Dit laatste is extra lekker en helpt ook nog eens bij keelpijn, griep en verkoudheid.

Zelf kamillethee maken

Om zelf kamillethee te maken heb je gedroogde kamillebloemen nodig. Staat er een kamilleplant in jouw tuin, pluk dan tijdig de bloemen en droog deze in de zon. Bewaar de gedroogde bloemen in een afgesloten pot. In andere gevallen koop je gedroogde kamillebloemen bij de natuurwinkel of speciaalzaak.
Zo maak je zelf kamillethee:

  • neem twee theelepels gedroogde kamillebloemen
  • breng 300-400 ml water aan de kook
  • doe de kamillebloemen in een (thee)zeef en hang dit in een theemok of theepot
  • giet hier het kokend water overheen
  • laat het geheel 5-8 minuten trekken

Houd je van sterke thee, laat het dan wat langer trekken. Je kunt ook een extra eetlepel kamillebloemen toevoegen. Maak je gebruik van verse kamillebloemen? Dan heb je geen twee theelepels maar vier theelepels verse bloemen nodig.

Kamillethee maken; iets extra’s toevoegen

Kamillethee met honing is een heerlijke en gezonde combinatie. Er zijn echter nog veel meer combinaties mogelijk. Wat dacht je van kamille met linde of lindehoning? Ook kamillethee met citroengras, gember of kardemon is een aanrader.

Niet alle combinaties zijn even lekker: je moet ervan houden. Experimenteer daarom met verschillende kruiden. Houd er rekening mee dat kamille een zoete smaak heeft en daarom niet overal bij past.

Gerelateerde artikelen