Lavendel heeft een heerlijke geur en wordt dan ook veel in het huishouden gebruikt. Wist je dat lavendel thee een aantal gezondheidsvoordelen heeft? Deze kruidenthee past dan ook binnen de homeopathie. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een verse of gedroogde lavendel.
Deze plant staat bekend om zijn heerlijk ruikende paarse bloemen en kom je dan ook veel als sierplant tegen. Lavendelolie is toepasbaar in cosmetica en binnen de aromatherapie. In de keuken wordt lavendel in verschillende gerechten gebruikt.
Lavendelthee is iets waar niet iedereen bekend mee is. Zonde, want deze kruidenthee heeft een aantal medicinale eigenschappen.
Zo gezond is het drinken van lavendelthee
Thee van lavendel werkt rustgevend en kalmerend. Het ontspant de spieren, waardoor het lichaam rustiger aanvoelt. Daarnaast heeft het een gunstige werking op de zenuwen. Dankzij lavendel voel jij je heerlijk ontspannen. Lavendelthee is dan ook het ideale middel tegen stress en spanning.
Last van slapeloosheid? Ook hier werkt lavendel goed tegen. Drink voor het slapengaan een kop lavendelthee en combineer dit bij voorkeur met een warm bad met lavendelolie. Een combinatie waar je goed van inslaapt.
Alle soorten kruidenthee bestel je makkelijk en snel bij Bol.com >>
Werking bij maag- en darmklachten
Veel mensen hebben last van maag- en darmklachten. Denk maar eens aan maagkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook misselijkheid hoort hierbij. Oorzaken zijn wisselend, van een niet goed werkend spijsverteringskanaal tot stress of een onderliggende ziekte.
Lavendel en hiermee dus ook lavendelthee heeft een antibacteriële werking. Dit kan helpen bij maagklachten of darmproblemen. Omdat het ook nog eens kalmerend werkt, is lavendelthee een goed idee wanneer je last hebt van maagkrampen of darmkrampen.
Pak verkoudheid met lavendelthee aan
Niets zo vervelend als een verkoudheid, vooral eentje die lang aan blijft houden. Snotteren, hoesten, keelpijn en hoofdpijn, allemaal symptomen van een verkoudheid. Lavendelthee doodt bacteriën, schimmels en virussen. Hierdoor is deze kruidenthee een goede keus bij verkoudheid. Bovendien werkt lavendel slijmoplossend, ideaal bij een neusverkoudheid of vastzittende hoest.
Overige gezondheidsvoordelen
Natuurlijk wordt lavendel voor nog veel meer gezondheidsvoordelen gebruikt. Denk maar eens aan hoofdpijn, diabetes, haarverlies of ter behandeling van wondjes. Ja, je kunt wondjes met lavendelolie ontsmetten maar bij gebrek hieraan volstaat afgekoeld lavendelthee ook.
Combineer lavendel met andere kruiden
Om de werking van lavendel te versterken is het goed om deze met andere kruiden te combineren. Denk hierbij aan kurkuma of gember, twee kruiden/specerijen met bijzondere eigenschappen. Ook lavendel in combinatie met kamille, rozemarijn of salie is een goede en lekkere combinatie.
Zelf lavendelthee maken
Je koopt lavendelthee kant-en-klaar of maakt het zelf. Zelf maken is niet alleen leuk, ook bepaal je de sterkte en de toegevoegde ingrediënten.
Dit heb je nodig om zelf lavendel thee te maken:
- twee theelepels gedroogde lavendelbloesem
- 300 ml kokend water
- Theefilter
Neem twee theelepels gedroogde lavendelbloesem. Doe dit in een theefilter en plaats het filter in een theeglas of theepot. Giet hier vervolgens 300 ml kokend water over. Laat het geheel 8-12 minuten trekken. Verwijder het filter en geniet van een vers kop lavendelthee.
Wil je meer thee maken? Voor 1 liter lavendelthee heb je 6-8 theelepels gedroogde lavendel nodig.
Extra kruiden toevoegen
Experimenteer met verschillende kruiden of specerijen. Voeg bijvoorbeeld een centimeter verse gember of een beetje kurkuma toe. Ook een aanrader: kamille in combinatie met lavendel. Dit is vooral goed wanneer je last hebt van een keelontsteking, maagkrampen, stress of slapeloosheid.
Lavendelbloesem drogen
In veel tuinen kom je lavendel tegen. Heb je lavendel in de tuin of op het balkon staan, dan kun je zelf lavendel drogen. Pluk de bloemen en leg deze in de zon te drogen. Na een aantal dagen zijn de takjes droog, vaak vallen de bloemetjes er dan vanzelf af. Bewaar gedroogde lavendel altijd in een goed afsluitbare pot.
Wist je trouwens dat je ook verse lavendeltakjes kunt gebruiken? Giet kokend water in een theemok en hang hier een vers takje lavendel in. Geniet van je verse lavendel thee!