Kentjoer

Met kentjoer zet je de lekkerste gerechten op tafel. Deze specerij lijkt veel op gember maar is toch net even iets anders. Je gebruikt het in de Indonesische of Aziatische keuken. Meer weten over kentjoer en wat je er allemaal mee kunt? Lees dan snel verder.

Wat is kentjoer (kencur)

kentjoer

Er zijn verschillende schrijfwijzen: kentjoer, kencur of kencur. Ook benamingen als zandgember of kleine galanga kom je regelmatig tegen. Vergis je niet: qua uiterlijk lijkt kentjoer veel op gember of laos. Tenminste, wanneer je voor de verse wortel gaat. Het is de namelijk de wortelstok van deze plant die als specerij dient. Uiteraard is deze specerij ook in poedervorm verkrijgbaar, wel zo handig.

Hoe smaakt Kencur?
Hoe smaakt deze specerij eigenlijk? Omdat deze wortel nauw verwant is aan gember, heeft het ook een vergelijkbare smaak. Toch moet opgemerkt worden dat kentjoer snel overheersend is. Hierdoor moet er nooit te veel van gebruikt worden. Doe je dit toch, dan kan het gerecht niet meer zo lekker smaken als de bedoeling was.

Over het algemeen is kentjoerpoeder geconcentreerder dan de verse wortelstok of als knolletje. Het is dan ook even zoeken naar de juiste dosering.

Hoe gezond is kentjoer?

Van gember en laos is bekend dat het een aantal positieve eigenschappen heeft. Geldt dit ook voor kentjoer? Ja, ook deze wortel wordt al eeuwenlang ten behoeve van de gezondheid ingezet.

Kentjoer werkt zeer goed tegen buikkrampen en winderigheid.

Heb je hier vaak last van, probeer dan eens wat verse of gedroogde kentjoer door een gerecht. Het zou zomaar kunnen dat je hierna minder last hebt van buikkrampen of een opgeblazen gevoel.

Deze wortel is vooral goed voor de spijsvertering. Heb je last van een hoge bloeddruk, menstruatiekrampen of misselijkheid dan schijnt gember beter te helpen. Let wel goed op wanneer je gember koopt: de verse wortels lijken nogal op elkaar. Koop je het verkeerde, dan is de uitwerking ook heel anders.

Aan kentjoer mogen geen gezondheidsclaims hangen. Dit betekent dat het gezondheidsvoordelen kán hebben, maar dit wordt niet wetenschappelijk of medisch ondersteund.

Waar kan ik het kopen?

Kentjoerpoeder vind je in elke supermarkt. Het kan zijn dat je op de Aziatische/ Indische afdeling moet kijken. Is het niet beschikbaar, kijk dan eens in de toko. Eventueel wordt het ook als witte gember verkocht.

Verse kentjoerwortel of knolletjes vind je meestal bij de toko en niet in de normale supermarkt. Alleen de betere of gespecialiseerde supermarkten hebben de verse wortel in het assortiment.

Bestel je online? Kentjoerpoeder is lang houdbaar en goed per post te versturen. Dit geldt niet voor de wortel of het knolletje.

Kentjoerpoeder in gerechten

Gemalen kentjoer leent zich uitstekend voor het op smaak brengen van soepen, sauzen en curry’s. Ook zeer geschikt of lekker voor het kruiden van kip of vis. Het wordt zelfs voor het op smaak brengen van zeevruchten gebruikt.

Let op: gebruik altijd kleine hoeveelheden kentjoer. Voorkom dat er teveel op of in het gerecht valt. Strooi altijd wat kentjoerpoeder in de palm van de hand en haal dit met duim en wijsvinger van de hand. Verspreid het vervolgens over of door het gerecht.

Verse kentjoer wortel schillen en snijden

Kook jij ook zo graag met verse producten? Aan de slag met verse kentjoer wortel. Het is belangrijk dat je deze vooraf schilt (de buitenste laag verwijdert). Gebruik hier een dunschiller voor, zodat er zo min mogelijk verloren gaat. Vervolgens snijd je de wortel in kleine stukjes. Maak eventueel gebruik van een rasp of knoflookpers, hierdoor maakt je de wortel zeer fijn.

Wist je dat je kentjoerwortel kunt invriezen? Het is dan gemakkelijk om de wortel in stukjes van 2 – 3 cm te snijden. Verpak de stukjes wortel in plastic of folie en vriest het in. Zo heb je altijd kleine porties beschikbaar zonder dat je een teveel moet weggooien.

Op zoek naar lekkere recepten met kentjoer? Bekijk de meest gebruikte of aparte recepten op het internet. Bedenk dat kentjoer vaak vervangbaar is door gember of laos. Om je een idee te geven van de smaakintensiteit of de sterkte, volgt hier de top 3 waarbij de nummer 1 de meest sterke en intensieve smaak heeft:

  • Kentjoer
  • Gember
  • Laos

Relevante artikelen