Kurkuma

Kurkuma is een specerij dat ook bekend staat als Indiase geelwortel (curcuma longa).
Het is een belangrijk ingrediënt van curry- en kerrie gerechten. Dankzij de gele kleur dient het ook als kleurstof.
Kurkuma beïnvloedt de werking van sommige geneesmiddelen, maar wordt ook ingezet als medicijn tegen verschillende ziektes.
De kurkuma plant
Kurkuma longa is een plant die verwant is aan gember, eveneens als laos en kardemom. Deze plant is verkrijgbaar als kamerplant, maar groeit voornamelijk in tropische regenwouden (Thailand en India) en houdt dus van veel warmte en water. Hij bloeit met mooie roze bloemen. Vanuit de wortel verkrijg je het specerij kurkuma (koenjit).
Eetbare wortels
De wortels van deze plant zijn eetbaar en wordt met zijn duidelijk aroma het vaakst als smaakversterker gebruikt. Hiervoor is het in poedervorm verkrijgbaar en wordt het in talloze gerechten verwerkt.
Zo gezond is kurkuma
Vooral in Azië wordt kurkuma veel als alternatief medicijn ingezet. Zo zou deze specerij een positieve invloed hebben op de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Ook vermindert het klachten van trombose en hersenaandoeningen.
Tijdens onderzoek kwam naar voren dat kurkuma zich bindt aan giftige metalen. Hierdoor kan het bepaalde klachten verminderen en werkt ook nog eens ontstekingsremmend (evenals zijn gezonde broertje gember).
Lees meer over de positieve effecten op de gezondheid van kurkuma >>
Lees hier over de dagelijkse doseringen kurkuma >>
Zet een kopje zelfgemaakte Kurkuma thee
Een dagelijks kopje kurkuma thee heeft een ontstekingsremmende werking en ondersteunt de leverprocessen. Daarnaast bevordert het de spijsvertering.
Ideaal bij mensen met een prikkelbaar darmsyndroom. Ook mensen met een overgevoelige maag hebben baat bij het drinken van deze kruidenthee.
Verse kurkumathee zelf maken is niet zo moeilijk. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is verse kurkuma (2 cm) en 750 ml water.
Laat het water koken en schil ondertussen de buitenste laag van de kurkumawortel af.
Rasp de rest van de wortel en doe dit in een theekan.
Schenk hier het kokende water bovenop; 10 minuten laten trekken en klaar!
Wil je variatie, voeg dan een stukje van 2 cm verse gember toe. Een half theelepeltje zwarte peper versterkt de smaak.
Of probeer eens een kurkuma latte, ook wel golden milk >>
Wisselwerking met geneesmiddelen
Uit onderzoek blijkt dat kurkuma een wisselwerking met geneesmiddelen heeft.
Het beïnvloedt de werking van bepaalde medicijnen. Dit geldt overigens ook voor kruidenpreparaten met knoflook, sint-janskruid, valeriaan en andere kruiden.
Deze beïnvloeding kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Gebruik je medicatie, overleg dan altijd met een arts of het gebruik veilig is.
Let op: in poedervorm, verkrijgbaar in de supermarkt, is wel veilig in combinatie met medicijnen te gebruiken (mits geen grote hoeveelheden).
Meer hierover in het artikel over de bijwerkingen van kurkuma >>
Kurkuma kopen: vers of in poedervorm
Met verse kurkuma kun je eindeloos combineren. Maak je eigen thee of pas dit in recepten toe. Je koopt het bij de natuurwinkel, maar ook bij de betere supermarkt.
Na aankoop bewaar je kurkumawortel in de koelkast.
Heb je liever lang houdbare specerijen in huis? Ga dan voor poedervorm. Ook dat is bij verschillende supermarkten en online winkels verkrijgbaar. Gemalen kurkumapoeder is een ideale match met vlees, vis, gevogelte en groentegerechten en ook te gebruiken bij gerechten met eieren.
Kurkuma tabletten (geelwortel tabletten)
Dit product is ook in tabletvorm verkrijgbaar. Hierbij gebruik je het als sterk anti-oxidant en geniet je van de heilzame werking van het kruid.
Wist je dat kurkuma ook kan helpen bij het afvallen?
Meer daarover: kurkuma en afvallen >>
Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Kurkuma tabletten niet gebruiken tijdens de zwangerschap of bij lever- of gal aandoeningen.