Heb je al kennis gemaakt met verveine thee? Deze thee heeft een frisse citrussmaak en is goed voor de spijsvertering. Het betreft hier een kruidenthee, dit betekent dat deze geen theïne bevat. Verveinethee is een moment van genieten, vooral na de maaltijd of voor het slapen gaan.
Dit is verveine of citroenverbena
Verveine staat meer bekend onder de naam citroenverbena. Dit is een kruidachtige plant uit de ijzerhard familie. Daarom noem je thee van deze plant ook wel ijzerkruidthee.
Deze plant bevat een etherische olie met het aroma van citroen. Ditzelfde aroma vind je ook in de citroen zelf, citroengras en sinaasappel. Wie verveinethee drinkt zal al snel merken dat dit dezelfde smaak als citroen thee heeft. Toch heeft verveine een aantal bijzondere eigenschappen die je zeker niet mag missen.
Gezonde eigenschappen van verveinethee
De spijsvertering kan soms moeizaam verlopen. Hierbij kun je last hebben van maagpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel of moeite met de stoelgang. Verveinethee heeft een positieve invloed op de spijsvertering. Het kalmeert verschillende organen en de zenuwen, en dat voel je.
Verveinethee wordt dan ook voornamelijk na een (zware) maaltijd gedronken maar is ook ideaal in de avonduren, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Zo heb je in de nachtelijke uren minder last van een moeizame spijsvertering of maag-darmklachten.
Bijwerkingen, bijvoorbeeld als je zwanger bent?
Voor zover bekend kent het drinken van verveinethee geen bijwerkingen of nadelen, ook niet wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is echter niet aan te raden om deze thee aan jonge baby’s te geven, tenzij de arts of het consultatiebureau anders voorschrijft.
Verse of gedroogde bladeren gebruiken
Het bijzondere aan verveine bladeren is dat ze altijd hun aroma blijven afgeven. Het maakt hierbij niet uit of het om verse of gedroogde bladeren gaat. Bovendien hoef je de bladeren niet te beschadigen om de geur of smaak vrij te krijgen. Hiermee verschillen de blaadjes van andere kruidenplanten. Het is dan ook zeer eenvoudig om zelf verveinethee te maken.
Waar kan ik verveine thee of verveiene bladeren kopen?
De blaadjes van de verveine plant zijn wat lastiger verkrijgbaar dan die van andere planten of kruiden. Gedroogde blaadjes vind je bij de natuurwinkel of online hier bij onder andere Bol.com >>.
Verse bladeren zijn alleen in de speciaalzaak verkrijgbaar. Voor 50 g betaal je tussen de € 4 en € 7, afhankelijk van de aanbieder. Vaak is het goedkoper om iets groter in te kopen, dit scheelt in de aankoopprijs.
Gedroogde blaadjes hebben een lange houdbaarheidsdatum en kun je in principe overal kopen of bestellen. Bewaar de gedroogde blaadjes droog, donker en goed afgesloten.
Recept verveinethee maken
Zelf verveinethee maken? Een uitstekende keus, vooral wanneer je vaker last hebt van een niet goed werkende spijsvertering. Niet voor niets drinken ze in Italië na de maaltijd vaak thee van verveineblaadjes.
Gebruik je verse blaadjes, spoel deze dan eerst onder de kraan af. Gedroogde blaadjes hoef je vooraf niet af te spoelen, tenzij je ze ongewassen zelf gedroogd hebt. Doe enkele blaadjes in een theemok en giet hier kokend water overheen. Liever een hele pot verveinethee maken? Doe dan een handjevol verveine blaadjes in een theepot en vul dit met kokend water aan.
Voor een bijzondere smaak voeg je wat honing of een stukje citroen/sinaasappel toe. Deze laatste twee versterken de smaak van de verveinethee. Ook een muntblaadje is een goede aanvulling.
Wist je dat je deze thee ook koud kunt drinken? Heerlijk fris en verkoelend in de zomer. Maak een pot thee zoals hierboven en laat dit afkoelen. Haal de blaadjes er tijdig uit, anders wordt de thee te sterk. Bewaar de afgekoelde thee in de koelkast: je hebt nu verse en gekoelde verveine ice tea.