Hoe gezond is Jasmijn thee nu eigenlijk?

hoe gezond is jasmijn thee?

Het antwoord op de vraag of Jasmijn thee gezond is valt niet zomaar te beantwoorden. Want binnen de medische wereld wordt er nog geen stelling genomen omtrent de mogelijke positieve effecten. In het Verre Oosten is deze thee echter onverminderd populair -en dat al eeuwen lang- én worden er positieve eigenschappen aan de thee toegedicht.

In dit artikel nemen we Jasmijn thee eens wat verder onder de loep: wat zijn de vermeende positieve eigenschappen bijvoorbeeld?

Deze en alle andere kruidenthee koop je snel en makkelijk bij Bol.com >>

Wat is Jasmijn thee?

Jasmijn is een struikgewas met sterk geurende bloemen. Het proces om Jasmijn thee te maken komt oorspronkelijk uit China, waar men ’s ochtends specifiek gesloten bloesem plukt, die zich ’s avonds pas opent. Op dat moment wordt de bloesem vermengt met groene thee, om de komende 4 uur de aroma te laten inwerken op de thee. Dit proces wordt soms meerdere keren herhaald teneinde tot een zo goed mogelijk eindproduct te komen.

Een andere wijze is het daadwerkelijk vermengen van nog ongeopende bloesem mét witte thee. De ongeopende knoppen ondergaan dan wel eerst een stukje oxidatie.

Jasmijn thee kan dus groene thee zijn, gearomatiseerd met Jasmijnbloesem, of het kan witte thee zijn, vermengd met Jasmijn knoppen.

Een geliefde thee in China

Groene Jasmijn thee is bijzonder populair in China. Het drinken van thee is er niet alleen een sociale bezigheid; aan diverse theesoorten, waaronder Jasmijn thee, worden verschillende positieve eigenschappen toegedicht. Men drinkt het dus zeker ook voor de gezondheid.

Lekker, maar is Jasmijn thee ook gezond?

In de medische wereld is tot op heden niet vastgesteld of het daadwerkelijk bevorderlijk voor de gezondheid is. In het Verre Oosten, zoals in China, denkt men daar heel anders over.

Aan Jasmijn thee worden onder andere de volgende positieve resultaten toegekend: het zou bevorderlijk zijn voor ontspanning, nachtrust en slapen en helpt de concentratie. Het zou zelf preventief werken tegen kanker. Daarnaast bevat de thee diverse antioxidanten en vitamines.

Beter slapen dankzij Jasmijn thee?

Kun je beter slapen dankzij Jasmijn thee? Alhoewel dit medisch niet onderbouwd wordt zijn er nogal wat mensen die hiervan profijt menen te hebben. Zij geven aan dat zij daadwerkelijk meer ontspannen raken en sneller diep in slaap vallen dankzij het drinken van de thee. Dit gegeven maakt het de moeite waard om het zelf eens te proberen bij lichte slaapproblemen. Baat het niet, dan schaadt het ook niet, maar zie het niet als een wondermiddel uiteraard.
Zodra je te kampen hebt met langdurige slaapproblemen is het aan te raden de huisarts te bezoeken.

Zelf Jasmijn thee maken

Thee maken van planten is niet moeilijk, dit geldt ook voor Jasmijn thee. Om de thee te maken haal je bij voorkeur ’s ochtends vroeg bloemknoppen van de struik (of stukjes tak). Het is belangrijk om de bloemknoppen te drogen, door deze bijvoorbeeld in huis op een zonnige plek te leggen. Ook kun je takken met knoppen drogen door deze omgekeerd op te hangen.

Nadat de bloemknoppen gedroogd zijn (neem er enkele dagen de tijd voor), kun je een flinke eetlepel in je theeglas doen en er kokend water opgieten. Je kunt vervolgens, na het trekken, de thee afgieten door een zeef. Zo eenvoudig is het dus!

Enthousiast geworden?

Je kunt deze theesoort bij reformwinkels halen, fairtrade winkels, en soms zelfs bij de supermarkt, maar let op: er bestaan natuurlijk kwaliteitsverschillen en hierdoor verschillen in de -vermeende- werking. Wil je de beste soort, ga dan voor een biologische variant. In dat geval koop je thee die het minst bewerkt is.