Hoeveel kurkuma per dag?

hoeveel kurkuma per dag

Kurkuma is een bekend specerij maar wordt ook binnen de alternatieve geneeskunde gebruikt. Kurkuma heeft namelijk een aantal bijzondere eigenschappen.

Kurkumasupplementen voor medicinaal gebruik zijn dan ook enorm populair. Toch is het belangrijk om hier niet teveel van in te nemen, vooral niet wanneer je kurkuma ook in de keuken gebruikt.

Kurkuma; alle toepassingen

Kurkuma gebruik je op verschillende manieren. Het is een uitstekende smaakversterker voor Indische of Aziatische gerechten. Sommige gerechten kleur je met kurkuma: deze specerij geeft het gerecht een mooie gele kleur.

Kurkuma thee helpt ontstekingen verminderen en ondersteunt het immuunsysteem. Ook goed als ondersteuning tijdens het afvallen.
Kurkuma tabletten zijn goed voor gezonde gewrichten en werkt als sterke anti-oxidant.
Lees hier meer over hoe gezond kurkuma is >>

Hoeveel kurkuma mag je per dag?

Gebruik je kurkuma tabletten? Op de verpakking vind je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dit is een richtlijn voor de inname van kurkuma tabletten. Zorg dat je de aanbevolen dosering niet overschrijdt.

Hoe zit het met het gebruik van kurkuma poeder, kurkuma thee of verse geelwortel? Dit hangt een beetje van het doel af.

Gebruik je kurkuma voor een hoog cholesterol of hoge bloeddruk, dan wordt 700 mg kurkuma extract gedurende 3 maanden lang geadviseerd.

Voor artrose gebruik je 500 mg kurkuma extract, verspreid over 2 x daags. Het wordt afgeraden om niet langer dan 3 maanden deze hoge doseringen in te nemen.

Schema dosering kurkuma

Houd onderstaand schema aan:

  • Verse geelwortel: 1,5 – 3 gram per dag
  • Kurkuma poeder: 1 – 3 gram per dag
  • Kurkuma supplement: 400- 600 milligram per dag

Houd er rekening mee dat 100 milligram overeenkomt komt met 0,1 gram.

Werking versterken met peper

Kurkuma bevat de werkzame stof curcumine. Deze stof wordt niet goed door het lichaam opgenomen. Daarom luidt het advies om kurkuma in combinatie met zwarte peper in te nemen. Dit zorgt voor een 20x betere opname in het lichaam.

Vloeibare curcumine wordt nog beter opgenomen. Deze vorm van kurkuma hoef je dan ook niet te combineren met zwarte peper.
Kies in dit geval voor capsules met vloeibare curcumine. Vaak bevatten deze capsules ook nog andere onmisbare stoffen zoals vitaminen C en vitamine D.

Overdrijf nooit met het gebruik van kurkuma. Neem je tijdelijk een grote hoeveelheid in, doe dit dan niet langer dan 2 – 3 maanden. Ga hierna terug naar de veilige dosering.

Kurkuma gebruiken wanneer je zwanger bent

Mag je kurkuma tijdens de zwangerschap gebruiken?
Geelwortel is gezond, mits jij je houdt aan de veilige doseringen. Vanwege het ontbreken van gedegen onderzoek is het niet aan te raden om kurkuma supplementen of kurkuma tabletten tijdens de zwangerschap in te nemen.

Hoeveel kurkuma bij medicijngebruik?

Kurkuma kan de werking van medicatie negatief beïnvloeden. Wie geneesmiddelen gebruikt mag niet zomaar kurkumasupplementen of tabletten innemen. Dit moet altijd in overleg met de behandelende arts. Dit geldt ook voor patiënten met een lever- of galaandoening. Ook wanneer een van deze aandoeningen in het verleden aanwezig waren.

Kurkuma is ook niet geschikt voor mensen met diabetes, een ijzergebrek en bloedstollingsaandoeningen.

Het gebruik van kurkuma thee

Hoeveel kurkuma thee per dag?
Gezonde kurkuma thee maak je met 1 theelepel kurkumapoeder of een 1 cm kurkumawortel en 300 – 500 ml water. Voeg hier een snufje zwarte peper en eventueel wat verse gember aan toe.

Met bovenstaand recept kom je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Gebruik je ook nog kurkuma tabletten of supplementen met curcumine? Laat dan de dagelijkse kurkuma thee achterwege, anders krijg je teveel curcumine binnen. Een overdosering kurkuma leidt tot spijsverteringsproblemen, maag- en darmklachten en mogelijk andere bijwerkingen zoals jeuk en een verminderde leverwerking.

Anderen vonden dit ook interessant: