Gemberwortel

Gember is de wortelstok van de tropische plant Zingiber officinale. De plant groeit voornamelijk in Azië, Zuid Amerika en in delen van Afrika.

Kurkuma, laos en kardemom zijn bekende specerijen die direct verwant zijn aan de gemberplant.
Allen zijn kruidige smaakmakers met elk hun karakteristieke smaak en eigenschappen.

Gemberwortel erg populair

Gember is een van de populairste specerijen ter wereld en niet weg te denken uit met name de oosterse keuken. De gemberwortel wordt in gerechten verwerkt door ze in kleine stukjes te snijden, heel dun te schillen of raspen, of gedroogd als gemberpoeder (ook wel Djahé).
Haar pikante smaak dankt gember onder andere aan de stoffen gingerol en shogaol.
Geschilde verse gember kun je rauw eten, maar de meeste mensen vinden dat iets te pittig.

Bekende producten waar gember in zitten zijn bijvoorbeeld speculaas en ontbijtkoek. Bekende dranken zijn ginger ale en gemberbier (heerlijk zoet pittige, overigens niet alcoholische drank uit Suriname). En de laatste jaren is vooral verse gemberthee, maar ook gemberwater enorm populair geworden. Je kunt zelfs gembershots maken als dagelijkse healthy boost!

Ook lekker: Gemberkoekjes! Bekijk deze heerlijke recepten >>

Gezonde stoffen in de gemberwortel

Die populariteit is mede te danken aan de lange lijst gezondheidsvoordelen én de vele medicinale eigenschappen die het worteltje met zich meebrengt.

Gember bevat diverse medicinaal werkende stoffen, waarvan gingerol, shogaol en zingilberene de bekendste zijn.

Gingerol is een bio-actieve stof die helpt tegen onder andere misselijkheid, het stimuleert de leverfunctie en het werkt antioxiderend.
Shogaol heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Gingerol uit verse gember wordt omgezet in shogaol wanneer gember gedroogd en verhit wordt.
Zingilberene heeft een antibacteriële werking, kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, tegen hoofdpijn én heeft een positieve invloed op de spijsvertering.

Daarnaast bevat gember allerlei vitaminen (B1, B2, B6, C), mineralen (o.a. calcium, kalium, zink ijzer), eiwitten, vezels en koolhydraten.

Gezondheidsvoordelen van gember

Er worden enorm veel gezonde eigenschappen toegeschreven aan de gemberwortel, zoals hieronder te lezen valt. Sommige zijn wetenschappelijk onderbouwd, sommige niet. Feit is dat de gemberwortel al decennialang door vele mensen gebruikt wordt voor allerlei uiteenlopende kwaaltjes… In de oosterse geneeskunde wordt gember al veel langer gezien als een uiterst doeltreffend middel tegen onder meer maag- en darmklachten. 

Waar is gember goed voor?

  • Het helpt tegen misselijkheid (o.a. zwangerschaps- en ochtendmisselijkheid, reis- en zeeziekte)
  • Verbetert de spijsvertering en ontspant de maag
  • Het werkt ontgiftend
  • Het werkt ontstekingsremmend
  • Het werkt pijnstillend (zo ook bij spierpijn, menstruatiepijn en migraine)
  • Het stimuleert de bloedcirculatie
  • Verminderd symptomen van artrose
  • Het is goed voor mensen met diabetes
  • Het is goed voor mensen met astma
  • Helpt het risico op infecties verminderen
  • Stilt het hongergevoel tijdens afvallen
  • Helpt tegen een opgeblazen gevoel
  • Het werkt cholesterolverlagend

Zoals gezegd, een hele lijst met voordelen voor de gezondheid!
Als je gember dagelijks tot je neemt, in welke vorm dan ook (verse gember, –poeder, -capsule), dan zal je lichaam er baat bij hebben. Zoals met alles moet je niet overdrijven en opeens hele grote hoeveelheden tot je gaan nemen. Overdaad schaadt, en dat geldt dus ook voor het gebruik van gember.
Lees meer over eventuele nadelen van gember >>

Wellicht ook interessant: