Afvallen met groene thee?

afvallen met groene thee

Kun je echt afvallen met groene thee? Mensen zijn soms te snel geneigd om nieuw ontstane voedselhypes voor waar aan te nemen; zoals bijvoorbeeld bij superfoods.

Wat superfoods met elkaar gemeen hebben is dat het telkens om relatief onbekende producten gaat, zoals Chiazaad, of speltbrood. Aan deze ‘ontdekte producten’ worden belangrijke en grote voedingswaarde toegekend, die niet zelden op een later tijdstip weer genuanceerd worden, waardoor het toch niet zo’n superfood blijkt te zijn.

Hoe zit dat eigenlijk met groene thee? Is dat echt zo’n gewichtskiller en val je snel af door groene thee te drinken? In dit artikel nemen wij de werking met je door en zullen we een antwoord op deze vraag proberen te geven.

Wat is groene thee?

Bij groene thee krijg je direct het beeld van een biologische thee; het woord ‘groen’ roept nu eenmaal gezonde associaties op. Dat je snel zou kunnen afvallen met ‘groene thee’ lijkt daardoor al een stuk aannemelijker. Maar wat is groene thee nu echt?

Groene thee bestaat uit speciaal bewerkte, jonge blaadjes van de alom bekende theeplant. Deze blaadjes ondergaan een ander verwerkingsproces dan bij ‘gewone thee’ het geval is. De jonge blaadjes worden gestoomd zodra zij geplukt zijn. Hierdoor wordt een specifiek chemisch proces in gang gezet. Ook de eindbewerking van deze blaadjes is anders dan bij ‘gewone thee’, waardoor er uiteindelijk ‘groene thee’ ontstaat zoals wij deze kennen.

Kun je afvallen met groene thee?

Uit onderzoek is gebleken dat groene thee drinken alleen niet zorgt voor gewichtsverlies

Dat wil zeggen: wie bij overgewicht hetzelfde slechte voedingspatroon aanhoudt en niets verandert in de lifestyle, zal niet afvallen door groene thee te gaan drinken.

Dan nu het positieve nieuws: wie probeert probeert af te vallen, door gezonder te leven, te bewegen en minder regelmatig ongezonde voeding te eten, kan daarbij een noemenswaardige ondersteuning verwachten van groene thee.

Aandachtspunt!

Op bepaalde medicijnen heeft een dagelijks inname van meerdere koppen groene thee een ongunstige werking. Wil je groene thee gebruiken om af te vallen, overleg dan even met je huisarts indien je medicatie gebruikt.

Betere stofwisseling, mede dankzij groene thee

Je stofwisseling komt goed op gang bij regelmatig bewegen. Maar wist je dat groene thee ook bijdraagt aan een betere stofwisseling?

Een goede stofwisseling is belangrijk voor het verbranden van energie wat je via voedsel binnenkrijgt. Je zult dus meer moeten bewegen om af te vallen, zoals we allemaal wel weten, maar dat groene thee ook bijdraagt aan die betere stofwisseling: dat is goed nieuws!

Bloedsuikerspiegel in betere balans

Zodra we suikers eten, vooral toegevoegde suikers die verwerkt zijn in voedingsproducten, schiet onze bloedsuikerspiegel tijdelijk omhoog.
Je krijgt meer energie, hoewel die energie van kortere duur is; zodra de bloedsuikerspiegel na het nuttigen van suikers daalt, kun je een terugslag krijgen en juist vermoeid raken.

Groene thee draagt bij aan een betere balans in je bloedsuikerspiegel. Is je bloedsuikerspiegel in een betere balans, dan zul je ook minder snel trek krijgen in zoete tussendoortjes.

Foute tussendoortjes dwarsbomen het afvallen

Juist het nuttigen van foute tussendoortjes (candybars, snoep, zoetigheid, of vettigheid) blijft ervoor zorgen dat je ‘lekkere trek’ in stand blijft. Dit kan desastreus zijn wanneer je probeert af te vallen. Geef je toe aan ‘lekkere trek’ en blijft het niet bij een keer, dan werkt dit uiteindelijk zeer ontmoedigend. Sommigen gooien er dan zelfs het bijltje bij neer: het lukt toch niet.

Begin met afslanken: groene thee en minder zoet

Is dit voor jou herkenbaar? Pak het dan nu eens anders aan: begin direct en zorg dat je even een week zo min mogelijk zoetigheid eet en start daarnaast met het gebruiken van groene thee. Vooral dit eerste betekent waarschijnlijk echt even doorbijten, vooral voor ware snoepliefhebbers. Na een week zal je al merken dat je trek in zoetigheid afneemt. Die hele zak hoéft niet meer op. Of je laat het zelfs staan in de winkel.

Conclusie: Groene thee ondersteunt afvallen

Afvallen, wat vaak een verandering van je lifestyle inhoudt, doe je op eigen kracht. Groene thee is er ter ondersteuning, zodat de hunkering naar zoetigheid en vette snacks steeds minder en minder wordt. Natuurlijk is groene thee geen wondermiddel, maar het kan wel net even die ondersteuning bieden die je nodig hebt.

De vraag was: kun je afvallen door het drinken van groene thee? En eigenlijk is die vraag dus niet helemaal spot on. Je hebt kunnen lezen dat je echt niet zal afvallen als je opeens elke dag een kopje groene thee nuttigt.

Combineer je de thee echter met het proces van afvallen (gezonder leven, meer bewegen), dan werkt het bevorderlijk.
De vraag zou dus beter zijn: Helpt groene thee me tijdens het afvallen? Dan is het antwoord ja.

Wellicht ook interessant om te lezen: