Frambozenblad thee: gunstig tijdens de zwangerschap

Frambozenblad staat bekend om de gunstige werking tijdens de zwangerschap. Het versterkt de spieren van de baarmoeder, wat als ondersteuning van de geboorte dient. Voor niet zwangere vrouwen is frambozenblad thee ideaal om menstruatiepijn te verzachten.

Frambozen en frambozenblad

Frambozenblad thee

Frambozen bevatten verschillende vitaminen en mineralen en zijn hierdoor erg gezond. Natuurlijk zijn frambozen erg lekker en een prima vervanging van ongezond snoep. Wat velen niet weten is dat het blad van de plant (frambozenblad) geschikt is voor het maken van een heerlijke kruidenthee.

Bijkomend voordeel is dat frambozenblad thee ondersteunende eigenschappen tijdens de bevalling heeft.

Onderzoek naar frambozenblad thee

In een ver Grieks verleden werden frambozen als godenvoedsel gezien. Maar er is meer, want de Grieken gebruikten het blad van deze plant als zelfhulpmiddel voor zwangere vrouwen. Het versterkt de spieren van de baarmoeder en beïnvloedt de spiercontracties van de baarmoeder tijdens de bevalling. Dit is uit diverse dierproeven gebleken.

Tijdens een onderzoek met menselijke proefpersonen werd er een dubbelblinde studie uitgevoerd. De ene groep vrouwen kreeg vanaf 32 weken zwangerschap tweemaal daags een tablet frambozenbladextract, de andere groep zwangere vrouwen kreeg een placebo.

Aan het eind van het onderzoek bleek dat de vrouwen die het frambozenbladextract toegediend kregen, een kortere tweede fase van de bevalling doormaakte. Over het algemeen duurde deze fase 12% korter. Frambozenblad thee lijkt hiermee de bevalling positief te beïnvloeden.

Het positieve effect van deze thee

Frambozenblad maakt de spieren van de baarmoeder sterker. Het effect is dat de bevalling natuurlijker en sneller verloopt. Het risico op bloedverlies tijdens de bevalling wordt hiermee verkleind. Ook herstelt de baarmoeder van de bevalling.

Omdat frambozenblad thee het bloeden van de baarmoeder vermindert, is deze thee ook zeer geschikt voor menstruerende vrouwen. Bovendien vermindert deze thee menstruatiepijn en is hiermee echt een aanrader voor vrouwen die hier veel last van hebben.

Vanaf wanneer het beste drinken?

Het wordt aan zwangere vrouwen aangeraden om vanaf 32-34 weken zwangerschap te starten met het drinken van frambozenblad thee. Hierbij is het belangrijk om 2-3 kopjes thee per dag drinken, zeker niet meer. Sommige vrouwen starten al vanaf zes maanden zwangerschap, wat op zich geen probleem is.

Niet-zwangere vrouwen kunnen deze thee het beste tijdens de menstruatie drinken, dit vermindert bijkomende klachten.

Kan frambozenbladthee leiden tot een miskraam?

Zwangere vrouwen mogen deze twee niet tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap drinken. Dit komt omdat de werkzame stoffen tot een miskraam kunnen leiden. Vrouwen die erg getraind of gespierd zijn (krachttraining) drinken ook liever geen frambozenbladthee. De baarmoeder kan hierdoor te taai worden, waardoor de bevalling moeizamer verloopt.

Zelf frambozenblad thee maken

Het is helemaal niet moeilijk om zelf frambozenblad thee te maken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt zijn verse frambozenbladblaadjes. Het najaar is de beste periode om de blaadjes van de plant te halen. Doe dit wel voordat de herfst zijn intrede doet en de plant al zijn blad verliest.

Leg de blaadjes op een schone theedoek te drogen, maar wel op een warme en droge plaats. Dit kan bij een verwarming zijn maar ook op de zolder. Het is ook mogelijk om de blaadjes op te hangen, bindt enkele blaadjes met een touwtje bijeen. Het duurt enkele weken voordat het blad volledig gedroogd is.

Versnipper het gedroogd blad en bewaar dit in een goed afgesloten pot. Je zet frambozenblad thee door enkele snippers in een theezakje of theezeef (thee-ei) enkele minuten in gekookt water te laten trekken.

Wist je dat je ook met vers frambozenblad een heerlijke kruidenthee kunt maken? Probeer het maar eens!

Wellicht ook interessant