Gember en hoge bloeddruk

Gember kan een positief effect op de gezondheid hebben. Hoe zit het met gember en een hoge bloeddruk? Deze specerij kan de bloeddruk verlagen maar beïnvloedt ook de werking van bloedverdunners. Het is daarom de vraag of en wanneer je gember mag gebruiken.

Smaakversterker met gezonde eigenschappen

gember bij hoge bloeddruk

Deze bekende smaakversterker staat in de schijf van vijf. Dit geldt voor verse gember, gemberpoeder en gemberthee. Ook gember ingelegd in azijn is gezond. Natuurlijk is gekonfijte (zoete) gember minder gezond, omdat hier suikers in zitten.

Het specerij wordt veel gebruikt tegen menstruatiepijn, diabetes of een hoge bloeddruk. Het zou zelfs helpen bij de behandeling van kanker. Deze effecten zijn onvoldoende wetenschappelijk aangetoond. Toch zijn er veel mensen die in de geneeskracht van gember geloven en er baat bij hebben.

Wat doet deze specerij met de bloeddruk?

Gember heeft twee belangrijke eigenschappen: het houdt je bloedsuikerspiegel in balans en verlaagt de bloeddruk.

Een te hoge bloeddruk (hypertensie) veroorzaakt schade aan hart- en bloedvaten, maar ook aan belangrijke organen. Je spreekt van een hoge bloeddruk wanneer de waarde boven de 140/ 90 mmHg uitkomt. Het vervelende aan een hoge bloeddruk is dat je het vaak niet merkt. Na een tijd ontstaan er wel klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en kortademigheid.

Van gember is bekend dat het bloeddrukverlagende eigenschappen heeft. Ook heeft het antistollende eigenschappen.

Dit kan echter een risico vormen, omdat je hiermee de kans op bloedingen vergroot. Dit geldt echter alleen voor mensen met bepaalde ziekten of aandoeningen. Ook is niet voor 100% duidelijk of gember een dergelijk groot effect op de bloeddruk en de bloedstolling heeft.

Gember in combinatie met bloedverdunners

Bij een hoge bloeddruk worden soms bloeddrukverlagers voorgeschreven. Deze medicatie verdunt het bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Er zijn verschillende soorten bloeddrukverlagers. De belangrijkste zijn bètablokkers, calciumantagonisten en RAAS-remmers. Dan zijn er ook nog plaspillen, die ervoor zorgen dat de nieren meer zout uitscheiden. Soms krijg je een combinatie van bovenstaande bloeddrukverlagers.

Gember heeft een mogelijk negatief effect op de werking van bloeddrukverlagende medicijnen.

Dit betekent dat de medicatie niet werkt zoals dit zou moeten. Dit is natuurlijk risicovol, omdat de bloeddruk hierdoor hoog blijft. Gebruik je bloeddrukverlagers en wil je graag gember nuttigen, overleg dan altijd met de behandelende arts. Deze zal in veel gevallen regelmatig gebruik van gember afgeraden.

Natuurlijk mag je met bloeddrukverlagende medicijnen gember gebruiken, mits in lage dosering. De arts kan vertellen of en hoeveel gember dagelijks is toegestaan.

Let op met gemberthee

We denken bij gember alleen aan verse gember (gemberwortel) of gemberpoeder. Er is ook gemberthee verkrijgbaar, of je maakt deze zelf. Kant en klare gemberthee bevat een lage dosering gember en heeft minimaal effect op de bloeddruk of bloeddrukverlagers. Zelfgemaakte verse gemberthee bevat een hogere concentratie van deze specerij. Dit kan de bloeddruk verlagen en werkt hiermee als een natuurlijke bloeddrukverlager. Aan de andere kant is het oppassen geblazen: de combinatie gemberthee en bloeddrukverlagers is niet altijd een goed idee. Ook in dit geval overleg je vooraf met de behandelende arts.

Gaat gember samen met kurkuma?

Kurkuma heeft net als gember een aantal bijzondere (niet altijd bewezen) eigenschappen. Kurkuma verlicht gewrichtspijn en spierpijn, verbetert het geheugen en is goed voor de algehele spijsvertering. Om deze redenen worden kurkuma en gember vaak samen gebruikt.

Gaat gember samen met kurkuma? Ja, vaak zie je dit in een kruidenthee terug. Een combinatie van deze twee specerijen is goed voor de gezondheid en ook nog eens lekker. Overigens mag je niet blind op de geneeskrachtige werking van deze twee specerijen uitgaan. Heb je lichamelijke klachten en blijven deze langer dan 2 weken aanhouden, bezoek dan altijd een arts. Specerijen of kruiden kunnen een medische behandeling of medicatie niet vervangen.

Wellicht ook interessant: