Thee zonder theïne / cafeïne

Thee drinken is lekker en gezond, maar welke thee is zonder theïne en welke met? En wat is het verschil met cafeïne in thee? Lees verder, want hier leggen we je het allemaal uit.

Theïne of cafeïne, wat is het verschil?

Soms gebruikt men de term cafeïne en soms theïne, is er een verschil? Het antwoord is simpel: Nee. Beide zijn precies hetzelfde. Alleen wordt de term theïne vaker gebruikt wanneer men het over thee heeft.
In dit artikel vind je de termen dan ook door elkaar gebruikt.

Welke thee bevat theïne en welke niet?

Alle theesoorten komen van dezelfde theeplant, de Camellia sinensis en bevatten dus allen theïne. Of het nu gaat om groene thee, zwarte thee, witte thee of vruchtenthee, bij allemaal is dit stofje aanwezig.

De wijze van bewerken per theesoort heeft invloed op de hoeveelheid theïne. Zo bevat groene thee zo’n 25 mg theïne per kop, zwarte thee ietsje meer. Witte thee is het minst bewerkt en bevat dan ook de kleinste hoeveelheid theïne. Weetje: Koffie bevat ongeveer twee keer zoveel cafeïne als thee.

De enige thee zonder theïne is kruidenthee

Officieel mogen we kruidenthee geen thee noemen omdat het niet van de theeplant komt, maar getrokken wordt van kruiden. De naam is inmiddels echter dermate ingeburgerd, dat alleen een kniesoor daarop let.;)
Ook Rooibosthee is een kruidenthee en is dus theïnevrij.

Thee met of zonder theïne

De keus is aan jou. Het is maar net waar je voorkeur ligt. Thee is gezond, mede door de aanwezigheid van theïne.
Kruidenthee vindt je in heel veel soorten en zijn onbewerkt en puur natuur. Alle verschillende kruiden hebben zo hun eigen positieve en soms geneeskrachtige werkingen. Puur, lekker en gezond dus.
Gewone thee (groene, zwarte en witte) bevat dus wel theïne en met name groene en witte thee hebben ook de nodige gezondheidsvoordelen.

Wat doet theïne met je gezondheid?

Theïne / cafeïne is een natuurlijk stofje die we tegenkomen in producten zoals koffie, thee, cola, energiedrankjes en chocola. De stof is bekend om zijn opwekkende, stimulerende werking. Het verhoogt de concentratie, draagt bij aan een snellere stofwisseling en stoelgang, verlaagt de bloeddruk en kan helpen tegen vermoeidheid.

Bij matig gebruik is het gebruik van theïne niet schadelijk voor de gezondheid. Al gelden er voor bepaalde groepen wisselende adviezen, zoals voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met darmklachten.

Bijwerkingen cafeïne

Veelvuldig gebruik kan leiden tot vervelende bijverschijnselen zoals onder andere rusteloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn. Ook kan het door het opwekkende effect moeilijk zijn in slaap te vallen. Daarnaast kan langdurig gebruik leiden tot gewenning en een verslaving aan cafeïne.

Conclusie

De keus tussen thee met of zonder theïne is dus kiezen voor kruidenthee of gewone thee.

Van groene en witte thee is bekend dat ze erg gezond zijn en witte thee bevat daarnaast de minste hoeveelheid theïne. Er zijn aan de andere kant kruidentheesoorten (dus zonder theïne) die hele specifieke effecten hebben. Denk maar aan valeriaanthee die een ontspannend effect heeft of saliethee die bekend staat om haar geneeskrachtige werking.

thee zonder cafeïne

Het is dus eigenlijk appels met peren vergelijken en een eenduidig advies kan dus niet gegeven worden.

Onze tip: Drink dagelijks een paar koppen thee, wissel lekker af tussen groene, witte en lekkere kruidentheesoorten.