Wortelsoep met gember

Wat is er lekkerder dan wortelsoep? Het antwoord is eenvoudig: wortelsoep met gember. Net dat beetje extra smaak dat deze soep zo bijzonder maakt. Wist je dat gember ook nog eens erg gezond is? Alweer een goede reden om onderstaande recepten uit te proberen.

Zo smaakt wortelsoep met gember

wortelsoep met gember en kokos

Is dat lekker, wortelsoep met gember? Jazeker! Het ligt er wel aan welke wortel je gebruikt. Gele wortel heeft een licht zoete smaak en paarse wortel is wat minder zoet. Gewone wortel (oranje) zit hier een beetje tussenin.

Gember heeft net als wortel een zoete smaak. Daarnaast voegt het een pittige nasmaak aan het gerecht toe. Gemberwortel wordt vooral gebruikt voor het op smaak brengen van verschillende gerechten zoals vlees- en stoofgerechten of lekkere soepen.

De smaak van de soep wordt ook bepaald door toegevoegde ingrediënten. Denk hierbij aan andere groenten maar ook kruiden.

Recept wortelsoep gember

Recept voor 4 personen

Heb je lekkere trek? Wortelsoep gember is een lekker voorgerecht. Daarnaast dient het ook als lunchgerecht of zelfs als hoofdgerecht. In het laatste geval is het goed om er wat gerechtjes bij te doen, zodat je niet met een hongergevoel van tafel gaat. Ga naar de supermarkt en koop de volgende ingrediënten:

  • 500 g wortels
  • 1 – 2 cm verse gember
  • 1 ui
  • Groentebouillon tablet
  • Wat verse koriander
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Eventueel 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel limoensap of een halve eetlepel citroensap
  • 200 milliliter kokosmelk

Maar wacht, gebruik niet alleen kokosmelk want je hebt ook nog water nodig. Dit mag gewoon kraanwater zijn.

  1. Snijd of snipper de wortel, uit en gember in kleine stukjes
  2. Verhit wat olie en een pan en fruit hier de ui in
  3. Voeg nu de gember, kerrie en komijn toe
  4. Giet een liter water in de pan en voeg hier het bouillonblokje en de gesneden wortels aan toe
  5. Kook alles in 15 tot 20 minuten gaar
  6. Pureren de soep met een staafmixer of keukenmachine
  7. Roer als laatste de kokosmelk door de wortelsoep
  8. Breng op smaak met peper en zout

Wil je er iets extra’s aan toevoegen, ga dan voor een beetje citroensap. Maak het extra feestelijk en dien de wortelsoep gember in soepkommen op. Strooi wat fijngesneden koriander over de soep.

Romige wortelsoep met gember

Hou je van een stevige en romige wortelsoep gember? De ingrediënten blijven hetzelfde, alleen voeg je iets meer wortelen toe. Kies niet voor 500 gram maar voor één kilo wortelen. Verder breng je de hoeveelheid water iets terug, van 1 liter naar 750 ml. De kokosmelk laat je op 200 milliliter tot 250 milliliter staan.

Met bovenstaand recept maak je van een gewone wortelsoep een romige wortelsoep met verse gember.

Wat kan ik nog meer toevoegen?

Hou jij ook zo van afwisselen en uitproberen? Voeg dan eens wat amandelen aan de wortelsoep met gember toe. Wil je het extra bijzonder maken rooster de amandelen dan van tevoren. Ook cashewnoten zijn een goed idee. Zorg wel altijd voor ongezouten amandelen of cashewnoten, anders wordt de soep te zout. Het bouillonblokje voegt immers al zout aan de soep toe en mogelijk breng je het ook nog eens op smaak met wat extra zout.

Heb je last van een hoge bloeddruk? Gember werkt bloeddrukverlagend maar te veel zout heeft weer een negatief effect op je bloeddruk. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Voor de rest: smakelijk eten!

Gezondheidsvoordelen van wortel en gember

Groenten zijn gezond, dat weet iedereen. Vooral wortel en gember zijn extra gezond. Wortel bevat veel mineralen waaronder magnesium en kalium, calcium en fosfor. Het is goed voor opbouw en behoud van sterke botten en tanden, maar zorgt ook voor een gezonde bloeddruk. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen. Dit is provitamine-A dat het lichaam omzet in vitamine A. Belangrijk voor de weerstand maar ook voor de ogen (het zicht).

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt binnen de alternatieve Aziatische geneeswijzen. Het kent een aantal toepassingen waaronder de behandeling van maagkrampen, darmkrampen, spierpijn en ontstekingen in het lichaam. Ook helpt het tegen zwangerschapsmisselijkheid of misselijkheid in het algemeen.

Ook lekker: