Voor iedere kwaal is er praktisch wel een oplossing voor handen wanneer het om thee gaat. Tenminste, zo wordt beweerd in het Verre Oosten en inmiddels ook bij ons in het Westen.
Zo zijn er specifieke theesoorten die geschikt zijn voor het tegengaan van obstipatie, oftewel de stoelgang.
Helpen deze laxerende theesoorten ook daadwerkelijk, en wat is stoelgang thee? In dit artikel nemen we met je door wat je moet weten over laxerende thee.
Wat is stoelgang thee?

Stoelgang thee bestaat uit een melange van kruiden en thee die stuk voor stuk de eigenschap bieden dat zij de stoelgang bevorderen. Stoelgang thee is dus een samenstelling van diverse kruidensoorten en kan worden verkocht als zijnde stoelgang thee of als specifieke kruiden thee.
Wat doet deze thee nu precies? Stoelgang thee is een mengeling van diverse theesoorten die de darmen niet alleen prikkelen, maar ook de ontlasting zachter maken, waardoor dit een laxerende thee is. Daarnaast is een fijn bijkomstig effect dat wanneer de thee goed warm gedronken wordt, deze de spijsvertering verder op weg helpt door de plaatselijke opwarming.
Welke thee werkt laxerend?
Koop je specifiek stoelgang thee, dan bestaat deze vaak uit een mengeling van paardebloemwortel en blad, venkelzaad en o.a. rozebottel. Gebruik jij liever een echte kruidenthee, dan kom je al snel uit bij de onderstaande theesoorten. Zowel muntthee, gemberthee als brandnetelthee zijn populaire theesoorten bij de bestrijding van obstipatie en zijn ook nog eens overal verkrijgbaar.
Muntthee kent laxerende werking
Muntthee staat bekend om de doorstromende werking in je lichaam. Muntthee is goed voor het maag-darmkanaal en stimuleert een vlotte verwerking van obstipatie.
Gemberthee voor de stoelgang
Gemberthee is op dit moment een ontzettend populaire theesoort, wat ontstaan is vanuit het beeld dat gemberthee op vele lichamelijke kwalen het antwoord is. Men raadt elkaar voortdurend aan gemberthee te drinken zodra er een kwaal ter sprake wordt gebracht. Is dit terecht of onterecht? Er blijkt dat gemberthee inderdaad bij vele lichamelijk klachten een oplossing kan bieden, zoals een slechte stoelgang, maar ook bij een te hoge bloeddruk of misselijkheid.
Kanttekening gemberthee
Er is echter wel een kanttekening; het nuttigen van teveel gember (in welke vorm dan ook) kan een bloedverdunnend effect opleveren zijn de vermoedens van medici. Let dus op bij het gebruik van gemberthee als laxerend middel; drink niet meer dan 2 tot 3 koppen gemberthee per dag.
Brandnetelthee voor betere stoelgang
Brandnetelthee helpt bij een betere spijsvertering, wat uiteindelijk zorgt voor een betere stoelgang. Daarnaast wordt beweerd dat brandnetelthee een bloedzuiverend effect kent. Brandnetelthee is niet nieuw; binnen het alternatieve circuit wordt brandnetelthee al sinds jaren en dagen zelf gemaakt, en niet alleen voor het bevorderen van een betere stoelgang.
Brandnetelthee zelf maken
Brandnetelthee is eenvoudig zelf te maken. Trek handschoenen aan en knip wat mooie takken brandnetels af. Laat de takken enkele dagen drogen (bij voorkeur op een warme plek). Je kunt nu thee trekken van wat stukjes brandnetel en dit afgieten boven een vergiet.
Leuk weetje: Brandnetelthee kan ook gebruikt worden voor het bestrijden van bladluis! Heb je last van bladluis, trek dan brandnetelthee en giet dit in een spuitfles. Nu kun je planten waarin bladluis zich bevindt bespuiten met brandnetelthee. Herhaal indien nodig; luizen zullen wegtrekken.
Wat kan ik zelf doen voor een betere stoelgang?
Je weet nu meer over diverse soorten stoelgang thee, maar het is ook interessant om te kijken naar de achterliggende oorzaak van een slechte stoelgang.
Sommige mensen drinken te weinig op een dag, vaak simpelweg omdat zij geen dorst hebben en zich niet aan wennen om meer te drinken. Drink je zelf voldoende op een dag? Ga uit van zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
Daarnaast is voldoende beweging eveneens van belang bij een verbetering van de stoelgang. Wen jezelf aan minimaal een half uur per dag te wandelen of te fietsen. Je kunt dit verspreiden over 2 momenten per dag bijvoorbeeld.
Eet je vezelrijk genoeg? Vezels vind je terug in volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, maar ook in vers fruit en groenten. Eet iedere dag voldoende vezelrijk voedsel.
Tot slot
Bewegen, voldoende vocht per dag binnen krijgen en vezelrijk eten kan al een hoop bijdragen aan een betere stoelgang en de bestrijding van obstipatie. Heb je alsnog last van obstipatie, dan neem je natuurlijk een lekkere kop stoelgang thee.