Heb je al eens van gembersap gehoord? Dit is gemaakt van het populaire specerij gember. Lekker om te drinken, in verschillende (Indische) gerechten of in koek en gebak. Gembersap is niet alleen lekker maar heeft ook een aantal voordelen.
Gember is afkomstig uit de wortelstok van de gemberplant. Je gebruikt deze specerij vers, in poedervorm, op siroop of als gemberthee. Wist je dat ginger ale een frisdrank op basis van gember is? Dit geldt ook voor gemberbier.
Gembersap koop je kant en klaar of maak je eenvoudig zelf. Lekker in combinatie met vruchtensappen, gewoon water of als sladressing. Ook geschikt als smaakversterker door wokmaaltijden.
De eigenschappen van gember en gembersap
Gember waaronder ook gembersap staat bekend om een aantal bijzondere eigenschappen. Het verlicht darmkrampen en menstruatiepijn. Het kent medicinale toepassingen tegen diabetes en misselijkheid. Het zou kankercellen verkleinen en de bloeddruk verlagen.
Zo smaakt pure gembersap
Verse gemberwortel heeft een pittige en zoete smaak, de smaak van gembersap is vergelijkbaar. Daarom leent het zich prima om te drinken, maar ook voor het op smaak brengen van wokgerechten of Indonesische gerechten.
Hoe het werkt? Wanneer je het gerecht bakt kan het wat indrogen. Voeg dan geen water maar gembersap toe. Heerlijk en gezond!
Kun je pure gembersap drinken? Ja, hoewel de smaak vaak wat sterk is. Daarom wordt gembersap over het algemeen met water of vruchtensap aangelengd.
Is gembersap hetzelfde als gemberthee?
Je hebt gembersap en gemberthee. Hoewel de smaak van beide overeenkomt, is het toch niet hetzelfde. Gembersap drink je koud en heeft een sterke smaak. Gecombineerd met vruchtensap is dit ook het ideale drankje bij je ontbijt, lunch of diner. Gemberthee drink je warm en is een moment van genieten. De smaak is minder sterk, hoewel dit ook van de bereidingswijze afhangt.
Zelf gembersap maken
Gemberthee maken is niet zo moeilijk, maar hoe zit dit met het maken van gembersap? Dit vraagt iets meer voorbereiding. Vaak voeg je extra ingrediënten zoals kurkuma, cayennepeper en citroen toe. Niet alleen omdat het lekker maar ook nog eens erg gezond is. Hieronder het recept voor zelfgemaakte gembersap met citroen.
Dit heb je nodig
- 500 ml water
- 6 centimeter gemberwortel (vers)
- 1 – 2 citroenen
- 1 theelepel kurkuma (gemalen of poeder)
Bereidingswijze
- Schil de gember, gebruik hier een dunschiller voor
- Rasp de gemberwortel
- Haal de schil van de citroenen
- Doe de ingrediënten in een slowjuicer of sapcentrifuge
Heb je geen slowjuicer of sapcentrifuge? Geen probleem, met een blender kun je ook heel goed zelf gembersap maken.
Gembersap maken: recept 2
Vind je de smaak van citroenen iets wat te zuur of sterk? Je kunt ook andere ingrediënten aan het gembersap toevoegen. Bekijk het recept gembersap met wortel.
Ingrediënten
- 250 ml water
- 4 – 6 cm gemberwortel
- 4 grote wortels
Bereidingswijze
- Schil de wortels en de gember
- Snij en rasp de gember en wortels fijn
- Giet het water samen met de gember en stukjes wortel in de slowjuicer, sapcentrifuge of blender
- Mix alles goed door elkaar
Voeg eventueel enkele druppeltjes citroensap toe. Vind je dit te zuur, kies dan voor wat sinaasappelsap.
Gembersap is goed voor de gezondheid
Gembersap met citroen geeft je een echte kickstart: de ingrediënten zitten vol antioxidanten. Wie dit dagelijks gedurende lange tijd drinkt, geeft zijn immuunsysteem een boost. Bovendien zou gembersap de doorbloeding verbeteren, spierpijn verlichten en stress verminderen. Het helpt ook nog eens bij het afvallen, doordat gember de spijsvertering versnelt en het metabolisme verhoogt.
Wissel het drinken van gembersap regelmatig met gemberthee af. Zo hoef je niet dagelijks hetzelfde te drinken en profiteer je toch van de voordelen van gember. Gebruik je bloeddrukverlagende medicijnen of heb je last van galstenen? Gebruik dan niet zomaar gembersap of gemberthee. Raadpleeg vooraf de huisarts.