Gember heeft veel gezondheidsvoordelen. Het werkt onder andere als ontstekingsremmer en vermindert pijnklachten. Gemberolie is een etherische olie en geschikt als aromatherapie of voor inwendig gebruik. Ontdek alles over gemberolie en hoe je dit op een juiste manier gebruikt.
Het effect van gember
Ben je al bekend met gember? Volgens het Voedingscentrum kan gember helpen bij zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid door chemotherapie. Daarnaast worden er verschillende gezondheidsvoordelen aan deze plant toegeschreven. Gember staat bekend om de volgende eigenschappen:
– Kalmerend voor de maag
– Verlicht pijnlijke spieren
– Ondersteunt bij het afvallen
– Vermindert stress en spanning
– Versterkt het afweersysteem
Gember is verkrijgbaar als verse gemberwortel, gemberpoeder, gemberthee en gemberpillen. Daarnaast is er gemberolie, dat verschillende toepassingen kent.
Het gebruik van gemberolie
Hoe gebruik je gemberolie? Velen gebruiken deze olie als massageolie, in combinatie met jasmijnolie en sinaasappelolie. Hiermee is gemberolie geschikt voor het wegmasseren van pijnlijke plekken of gezwollen lichaamsdelen. Ook om te vernevelen is gemberolie erg prettig: je gebruikt het dan als aromatherapie.
De olie is ook geschikt als badolie. Los 10 tot 15 druppels olie in het warme badwater op. Gemberolie laat zich goed combineren met andere etherische oliën, waardoor je het effect van gember versterkt.
Gemberolie innemen – de geneeskrachtige werking
Bij keelpijn, psychische klachten, vermoeidheid of ontstekingen is het mogelijk om gemberolie in te nemen. Is er sprake van keelpijn dan is het aan te raden om een druppeltje gemberolie met een theelepel honing in te nemen. Dit verzacht de keelpijn en zorgt voor een snel herstel.
Gemberolie innemen is ook geschikt bij spijsverteringsproblemen en griep. Een tot twee druppeltjes gemberolie is meer dan voldoende. Neem dit desgewenst enkele malen per dag in.
Zelf gemberolie maken
Het is heel goed mogelijk om zelf gemberolie te maken. Hiervoor heb je 6 cm verse gember, 500 ml arachideolie en 2 eetlepels komijnzaad nodig. Deze producten zijn in elke supermarkt verkrijgbaar.
Rasp de gemberwortel en vijzel het komijnzaad. Rooster het komijnzaad in een pan. Het is belangrijk dat er een lichte geur vrijkomt, zet nu het vuur wat lager. Voeg nu de gember en arachideolie toe. Laat het vuur hierbij laag en verwarm het geheel. Giet het mengsel in een fles of afsluitbare pot. Laat nu het mengsel 2 uur staan: hierna is het klaar voor gebruik. De zelfgemaakte gemberolie is ongeveer 2 weken houdbaar. Deze olie is geschikt als etherische olie, badolie, ter behandeling van verschillende kwaaltjes maar ook om mee te roerbakken.
Eventuele klachten bij het gebruik van gember (ook gemberolie)
Gember en gemberolie kunnen bepaalde bijwerkingen hebben. Zo kan er soms brandend maagzuur of diarree optreden. Van gember is ook bekend dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt of het bloed verdunt. Wie gebruikt maakt van bloedverdunnende medicijnen mag geen gember gebruiken. Het is aan te bevelen om enkele dagen voor een chirurgische ingreep te stoppen met het gebruik van gember olie (of andere vormen van gember).
Mensen die last hebben van galstenen, hoge koorts of zwangere vrouwen gebruiken liever geen gember. Gember kan namelijk de aanwezigheid van galstenen vergroten. Het helpt bij zwangerschapsmisselijkheid maar mag tijdens de zwangerschap niet in hoge doseringen worden ingenomen. Langdurig gebruik van gember tijdens zwangerschap wordt sowieso afgeraden. Dit geldt dus ook voor gemberolie!
Wel is het toegestaan om gemberolie als badolie of huidolie te gebruiken. Let wel op met het gebruik huidolie: de werkzame stoffen worden mogelijk via de huid opgenomen.