Gember en sushi

gember sushi

Gember en sushi lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn zelfs producten die de naam sushi gember dragen, wat aangeeft dat deze twee toch echt bij elkaar horen.

Waarom krijg je altijd gember in een sushi restaurant en hoe maak jij je diner compleet? We duiken de Japanse keuken in.

Je krijgt gember in een sushirestaurant, maar eigenlijk heet het gari. Dit is jonge gember die je in dunne plakjes krijgt aangeboden.
De kleur van jonge gember is roze, daarom is het niet voor iedereen als gember herkenbaar. Volwassen gember heeft namelijk een gele kleur.

Waarom gember bij sushi?

Er is een duidelijke reden waarom gember bij sushi geserveerd wordt: het neutraliseert de smaakpapillen. In de westerse wereld nemen we hier een glas water voor, in de Japanse keuken gebruiken ze gember. Het is dus de bedoeling dat je tussen elk gerecht door wat gember (gari) eet.

Waarom? Omdat de combinatie gember sushi ervoor zorgt dat de smaak van het vorige gerecht niet in de mond blijft hangen. Je hebt de smaakpapillen geneutraliseerd en kunt weer optimaal genieten van het volgende gerecht.

De gezondheidsvoordelen van gember

Gember en sushi, het is ook nog eens gezond. Gember heeft namelijk een aantal interessante gezondheidsvoordelen. Het helpt tegen misselijk, buikkrampen, een hoge bloeddruk, pijn en ontstekingen. Niet alle gezondheidsvoordelen zijn wetenschappelijk onderbouwd, hou hier rekening mee. Zie het dan ook vooral als een soort superfood dat jou in bepaalde gevallen kan helpen.

Gember werkt zeer goed tegen zwangerschapsmisselijkheid. Nu is het wel zo dat zwangere vrouwen liever geen sushi eten. Het gaat hier namelijk om rauwe vis die de listeriabacterie kan bevatten. Dit brengt gezondheidsrisico’s voor de zwangere vrouw en het ongeboren kind met zich mee. De combinatie gember sushi is tijdens de zwangerschap dus geen goed idee.

Gember en azijn

Wist je dat gari niets anders dan jonge gember ingelegd in azijn is? Vaak wordt hier nog zout en suiker aan toegevoegd. Uiteraard in kleine hoeveelheden, ze moeten immers de smaakpapillen neutraliseren en niet prikkelen.

Zelf gember en sushi maken

Ben je ook zo dol op sushi? Dan heb je zeker gember nodig. Hieronder vind je het recept voor ingelegde gember. Dit heb je in ieder geval nodig: jonge gember, rijstazijn, suiker en zout.

  • Schil 5 cm gember en maak hier flinterdunne plakjes van
  • Bestrooi de plakjes met zout
  • Leg de plekjes in een vergiet en laat dit een uur staan
  • Spoel de gember onder de kraan af en dep zijn met een schone theedoek droog
  • Verwarm 150 ml rijstazijn in een pannetje
  • Roer hier de suiker doorheen en wacht tot deze volledig is opgelost
  • Doe de gember plakjes in een glazen potje
  • Giet hier de warme rijstazijn met suiker overheen

De ingelegde gember in de koelkast bewaren. Laat het bij voorkeur nog 24 uur intrekken.

Zelf sushi maken

Wil je ook nog zelf sushi maken? Dit is helemaal niet moeilijk, maar je moet natuurlijk wel weten hoe je dit doet. Op het internet vind je de lekkerste recepten. Dit zijn er zoveel, dat we ze hier niet allemaal kunnen opnoemen. Houd er wel rekening mee dat je voor sushi gerechten veelal ingrediënten zoals sushirijst, zeewiervellen, zalmfilet, tonijnfilet en groenten nodig hebt. Deze ingrediënten zijn nagenoeg allemaal bij de (betere) supermarkt verkrijgbaar. Omdat je met rauwe vis werkt is het belangrijk om volgens hygiënevoorschriften te werken.

Maak je diner compleet met gember sushi. Houd er rekening mee dat je van de gember maar kleine hoeveelheden nodig hebt. Een enkel plakje is voldoende om de smaak in de mond te neutraliseren. Smakelijk eten!

Ook lekker: